صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

توقف رشد قیمت مسکن با روی کار آمدن سامانه املاک و اسکان/ تولید سالانه یک میلیون مسکن در کشور فراهم است

۲۲ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۴:۱۴
کد خبر: ۷۴۰۹۸۴
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
وزیر راه و شهرسازی گفت: تاکنون ۴۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن به متقاضیان تحویل شده است. اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰ چه تعداد واحد مسکونی دیگر احداث شود، بستگی به پرداخت مردم دارد.

- طبق اعلام  پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی، در برنامه زنده تیتر امشب در شبکه خبر، به تشریح اقدامات و دستاورد‌های دولت تدبیر و امید در حوزه مسکن و شهرسازی پرداخت.

وی با اشاره به طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن گفت: در طرح اقدام ملی مسکن به صورت سیستمی و پیامکی حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دریافت تقاضا داشتیم و در پالایشی که در ۵ مرحله ثبت نام انجام شد، مشخص شدکه مردم واجد شرایط حداکثر ۵۳۰ هزار نفر هستند. اکنون برای این ۵۳۰ هزار نفر برنامه‌ریزی کردیم، زمین تخصیص دادیم و پروژه ساخت مسکن تعریف کرده‌ایم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه طرح اقدام ملی مسکن در ۳ وضعیت پیگیری می‌شود، افزود: یکی از ۳ نوع طرح پیش‌بینی شده عمدتا در شهر‌های کوچک و متوسط که در آن‌ها زمین کافی در اختیار داریم، انجام می‌شود. در این طرح زمین را به صورت گروهی به مردم واگذار می‌کنیم و مردم با نقشه طراحی شده توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان و با هدایت بنیاد مسکن، با همت خود واحد‌های مسکونی را احداث می‌کنند. این طرح برای حدود ۱۳۵ هزار نفر اجرایی شده است. اکنون از نفراتی که به برای این طرح ثبت نام کردند، بخشی زمین را در اختیار گرفتند و بخشی نیز واحد‌های مسکونی خود را ساخته و افتتاح کرده‌اند.

وی ادامه داد: نوع دوم پروژه‌هایی هستند که به صورت مجتمع احداث می‌شوند و اکنون حدود ۳۰۰ هزار نفر به این طرح‌ها معرفی شده‌اند. در این طرح پیمانکاران و سازندگان و انبوه سازان طی قراردادی مسئول ساخت این مجتمع‌ها می‌شوند. اکنون متقاضیان به این پروژه‌ها متصل شدند و بخشی از آنان در بانک افتتاح حساب کرده‌اند. نوع سوم نیز به کلانشهر‌ها و شهر‌های بزرگ اختصاص دارد که در آن پروژه‌ها به شکل مشارکنی با انبوه‌سازان احداث می‌شود. البته در کنار این سه طرح، تفاهم‌نامه‌ها با سازمان‌های مختلف مانند نیرو‌های مسلح، آموزش و پرورش برای تامین مسکن فرهنگیان. وزارت رفاه برای تامین مسکن کارگران و بازنشستگان و وزارت جهاد کشاورزی نیز پیگیری می‌شود. در این تفاهم‌نامه‌ها برای سازمان‌هایی که هم زمین و هم امکانات و منابع مالی ساخت مسکن در اختیار داشتند، واحد‌های مسکونی احداث می‌شود.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه احداث ۵۳۰ هزار واحد مسکن ملی در سراسر کشور در قالب ۱۰ هزار پروژه وارد فاز اجرا شده است، گفت: اکنون بخشی از این پروژه‌ها در دو مرحله افتتاح شده است. البته این طرح در تعداد انگشت شماری از شهر‌های کوچک و عمدتا کوهستانی که وزارت راه و شهرسازی زمینی در اختیار ندارد و هنوز نتوانسته است زمین از مردم خریداری کند، شروع نشده است. اما از یک سو تعداد این شهر‌ها و متقاضیانشان بسیار کم است و از سوی دیگر در این شهر‌ها نیز در آستانه حل مشکل هستیم.

وی ادامه داد: تاکنون ۴۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن به متقاضیان تحویل شده است. اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰ چه تعداد واحد مسکونی دیگر احداث شود، بستگی به پرداخت مردم دارد. اگر مردم آورده خود را دیر پرداخت کنند، طبیعتا سازنده با مشکل مواجه شده و واحد‌های مسکونی را دیر تحویل متقاضیان خواهد داد. اما با این حال پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال ۱۴۰۰ بتوان حداقل احداث ۱۵۰ هزار واحد مسکونی را در قالب طرح اقدام ملی مسکن به اتمام رساند. لازم به ذکر است که کل برنامه‌ریزی برای احداث واحد‌های مسکونی در قالب طرح اقدام ملی مسکن ۲ سالانه بوده و این طرح از مرداد سال ۹۹ کلید اجرایی خورده است.

اسلامی در ادامه با اشاره به افزایش سقف تسهیلات بانکی ساخت مسکن گفت: تسهیلاتی که در این طرح پیش‌بینی شده به سازنده پرداخت می‌شود. میزان این تسهیلات تا سال پیش ۱۰۰ میلیون تومان بود که امسال با تصویب در شورای پول و اعتبار، موفق شدیم مقدار آن را به ۲۵۰ میلیون تومان برسانیم. اگر هزینه ساخت هر واحد مسکونی ۴۰۰ میلیون تومان باشد، تا سال پیش این تسهیلات حدود یک چهارم هزینه ساخت مسکن را پوشش می‌داد، اما امسال این پوشش به حدود ۶۰ درصد رسیده است و این یک توان‌افزایی قابل ملاحظه برای مردم در شرایط تورمی است. باید توجه داشت که دوره بازپرداخت این وام ۲۰ ساله است و دوران ساخت هم در آن لحاظ شده است؛ بنابراین هرچه ساخت واحد‌های زودتر به اتمام برسد، متقاضیان بهره بیشتری از این تسهیلات خواهند برد.

اسلامی با اشاره به اینکه نیاز مسکن شهری بر اساس مفروضات برنامه ششم توسعه سالانه ۷۰۰ هزار واحد است، ادامه داد: از این تعداد ۳۰۰ هزار واحد را سالانه مردم خود می‌سازند، بنابراین ما برای احداث مسکن شهری عدد ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سال را هدف قرار داده و برای نیل به این هدف در یک بازه دو ساله، علاوه بر تکمیل ۴۸۰ هزار واحد مسکن مهر باقی‌مانده، احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکن ملی را برنامه‌ریزی کردیم. امروز هم احداث اکثر واحد‌های مسکن مهر تکمیل شده و هم احداث مسکن ملی را کلید زدیم.

وی افزود: نیاز واقعی جامعه به مسکن در فرآیند ثبت‌نام برای طرح اقدام ملی مسکن مشخص می‌شود و آنچه پس از ثبت‌نام در این طرح و پالایش متقاضیان احصا شده، نیاز واقعی جامعه به مسکن است. از بین ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر متقاضی اولیه طرح اقدام ملی مسکن، ۵۳۰ هزار نفر واجد شرایط بودند. این احتمال نیز که برخی از این طرح مطلع نبوده باشند، ضعیف است، چراکه تاکنون در ۵ دوره برای طرح اقدام ملی مسکن ثبت‌نام انجام شده است، تنها در آخرین مرحله، یعنی مرحله پنجم ثبت‌نام، ۳۳۰ هزار نفر ثبت نام کردند که از این تعداد ۱۳۰ هزار نفر واجد شرایط بودند. این مرحله از ثبت‌نام در ۱۸۳ شهر و تقریبا همزمان با انتخابات انجام شده است و به دلیل شیوع بیماری کرونا تمام مراحل آن به صورت الکتورنیکی و به کمک گوشی موبایل انجام شده است.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برنامه ریزی دقیق برای ثبت نام در طرح اقدام ملی مسکن گفت: در این طرح برنامه‌ریزی واقع بینانه و مکان محور انجام شده است. اکنون می‌دانیم متقاضی کیست؟ چه وضعیتی از نظر تمکن مالی دارد، در کدام شهر ساکن است و چه زمینی باید به او تعلق بگیرد؟ این منطق، یک جریان پابرجای برنامه دار است، یک اتفاق گذرا نیست که رخ داده و تمام شود. به همین دلیل نام آن را طرح اقدام ملی گذاشته‌ایم، چون متعلق به هیچ تفکر و جناح سیاسی نیست.

اسلامی در ادامه این برنامه در خصوص طرح ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب، برای احداث سالی یک میلیون مسکن گفت: در جلسه‌ای به ایشان گفتم که سازوکار مهندسی و فنی و اجرایی و مصالح و نیروی کار برای این که در کشور سالانه یک میلیون مسکن تولید شود فراهم است، اما نکته حائز اهمیتی که وجود دارد توانمندسازی مردم و ایجاد شرایط برای مردم است تا استطاعت خرید داشته باشند و بتوانند، بخرند؛ بنابراین لازم است با سازوکار‌هایی قدرت خرید مسکن توسط مردم افزایش یابد.

وزیر راه و شهرسازی با بیان این که ما آمار کل خانه‌های کشور را گرفته ایم، افزود: با استفاده از تقاطع داده‌های موجود ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد خانه خالی را شناسایی کرده ایم و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار داده ایم و از مردادماه باید از آن‌ها مالیات اخذ شود. اما مساله اینجاست که سازمان امور مالیاتی روش ارائه آمار را قبول ندارد، بنابراین به روش دیگری در حال تهیه آمار هستیم تا ارائه کنیم.

وی ادامه داد: به این منظور سامانه املاک و اسکان آماده شده است. متاسفانه جوسازی‌ها علیه این سامانه باعث شد که استقبال از آن کم باشد و تاکنون حدود ۳ میلیون خانوار اطلاعات خود را در آن ثبت کرده‌اند. اما در ستاد کرونا مصوب شد که ثبت نام سامانه تا شهریور ادامه داشته باشد. اخذ مالیات از خانه‌های خالی بسیار مهم است و به نفع مردم است، چراکه این کار باعث می‌شود مسکن از یک کالای سرمایه‌ای به یک کالای مصرفی تبدیل و قیمت آن کنترل شود. حتی مطرح شدن نام سامانه املاک و اسکان باعث شد رشد قیمت مسکن متوقف شود.

اسلامی گفت: از مرداد ماه طرح اخذ مالیات از خانه‌های خالی آغاز می‌شود. در واقع طبق قانون سازمان امور مالیاتی موظف است از مردادماه اخذ مالیات را آغاز کند.

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اجرای طرح بازآفرینی شهری و بحث حاشیه نشینی گفت: بزرگترین و تاسف بار‌ترین حاشیه نشینی کشور که به صورت آلونک است و حلبی آباد، در شهر چابهار است که ما به یاری خدا همین امسال و در همین ماه‌های آینده با قراردادی که با بسیج بسته ایم کل آن حلبی آباد را پاک و تبدیل به محیطی فاخر و متناسب با زندگی شهری می‌کنیم.

وی ادامه داد: اکنون برای اولین بار پس از انقلاب در شرایط عادی و خارج از شرایط اضطراری ۱۰۰۰ واحد مسکن رایگان در چابهار در حال ساخت است. این واحد‌ها به صورت طاق و رواق ساخته می‌شود که با فرهنگ مردم عزیز چابهار نیز همخوان باشد. همچنین برای رفع معضل حاشیه‌نشینی در مناطق مختلف کشور، برنامه وجود دارد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *