سفیر پیشین ایران در کابل: دولت در ۸ سال گذشته به نقش خود در افغانستان بیتوجهی کرده است
ابوالفضل ظهرهوند در گفتوگو با میزان، با اشاره به تاثیر خروج غیرمسئولانه آمریکا و شکست نیروهای نظامی این رژیم از افغانستان، اظهار داشت: واقعیت این است که آمریکاییها خیلی وقت است که شکست خوردند و تلاش داشتند که راه حلی برای کمرنگ کردن این شکست، از جمله توافق دوحه پیدا کنند.
سفیر پیشین ایران در افغانستان اضافه کرد: به رغم همه هزینههایی که از نظر سیاسی متحمل شدند و بیآبرویی که برای آنها در موضوع به رسمیت شناختن مجدد طالبان و آزاد کردن ۵ هزار نیروی طالبان که در اختیار دولت بود، به همراه داشت، همچنین فشاری که به دولت کابل آوردند و توافق صلح با طالبان بدون حضور دولت و مردم افغانستان انجام گرفت، مجبور شدند آخرین نیروهای خود را شبانه و بدون اطلاع خارج کنند و به نوعی فرار کنند.
سفیر پیشین کشورمان در ایتالیا تصریح کرد: لذا به نظر میرسد که آمریکا وارد دومینوی تازهای شده است و این دومینوی شکست در کل منطقه صورت گرفته است یعنی ما باید در عراق و سوریه هم شاهد این وضعیت برای آمریکاییها باشیم.
ظهرهوند تاکید کرد: فراموش نکنیم که آمریکاییها شکست نظامی را پذیرفتند، اما در حوزه سیاسی و امنیتی تلاش دارند که منطقه را وارد دوره جدیدی از بحران، به هزینه کشورها و ملتهای منطقه از جمله افغانستان کنند؛ بنابراین شکست نظامی آمریکا قطعی است و این در تاریخ هم ثبت شد.
وی بیان داشت: الان آمریکاییها در حال تلاش هستند که ببینند میتواند این شکست را با به دست آوردن پیروزی در عرصه سیاسی - امنیتی با هدف مقابله با پیشرفتهای چین و همچنین مقابله با نفوذ و موقعیت کشورهایی مثل ایران و روسیه در منطقه جبران کنند یا خیر.
سفیر پیشین کشورمان در افغانستان درخصوص تحولات آتی افغانستان، اظهار داشت: آینده افغانستان را نمیتوان در یک وضعیت ثابتای تعریف کرد و به بازیگران صحنه داخلی افغانستان یعنی دولت افغانستان تنظیمهای جهادی و همچنین خود طالبان بستگی دارد. از طرفی هم به نوع همکاری و جهتگیری کشورهای همسایه افغانستان بر میگردد که همه به نوعی این روند تحولات در افغانستان متاثر شده و خواهند شد.
این دیپلمات با سابقه با بیان اینکه وضعیت بیثباتی در افغانستان قطعاً به کشورهای منطقه هم سرایت خواهد کرد، افزود: نوع همکاری و موضعگیری این کشورها در قبال تحولات منطقه به افغانستان و اینکه بتوانند بازیگری پنهان آمریکا را مهار کنند و اخراج کامل آمریکا از جنبه نظامی و چند جانبه سیاسی و امنیتی و اینکه اجازه ندهند پروژه زمین سوخته را در منطقه اجرایی کنند، بستگی دارد. به طور کلی براساس روند فعلی افغانستان میتوان چند سناریو را برای آینده افغانستان برآورد و پیشبینی کرد.
ظهرهوند در تشریح تقش ایران در جلوگیری از تنش در افغانستان و اجلاس تهران با حضور گروههای افغانستانی، گفت: متاسفانه در ۸ سال گذشته ایران نقش خودش را کاملا از دست داده است و نقش فعال و موثر که باید میداشت، نداشته است. این نشست هم بیشتر یک نشست صلح سوریه بود همزمان با پایان نشست بعد از صدور بیانیهای اسلامقلعه سقوط کرد و شهرهای دیگر مثل طورقندی ثابت میکند و طالبان به پیشرفت خود ادامه دهد.
وی ادامه داد: بنابراین دستگاه سیاست خارجی ایران تاثیرگذار نبوده است و با برگزاری نشستهای شکلی نمیتوان جواب گرفت. آمدن طالبان و هیئتهای مربوط به دولت نشان میدهد که ایران به ذات جایگاه خوبی در افغانستان دارد، اما سوال این است که چرا از این ظرفیت و توانایی و مرجعیت ایران در افغانستان طی این سالها استفاده نشده که کار به این فرجام رسیده است؟
سفیر پیشین کشورمان در ایتالیا ابراز داشت: لذا میخواهم بگویم که توجه و عنایت مردم افغانستان به مواضع و رویکردهای ایران موضوع و نگاهی مثبت است و برای ایران مرجعیت قائل هستند، اما متاسفانه از این مرجعیت به خوبی استفاده نشده و کار در حد شکلی و بیتأثیر انجام شده است.
این کارشناس مسائل بینالملل یادآور شد: دیدید که نشست چهارشنبه و پنجشنبه هم تأثیر در معادلات افغانستان داشت و روز پنجشنبه که بیانیه صادر میشود اسلامقلعه سقوط کرده و در منطقه فراه مردم افغانستان مسدود میشود و به دست طالبان میافتد.
ظهرهوند در پایان خاطرنشان کرد: ما در افغانستان به عنوان یک کشور اثر گذار و تاثیرگذار که به صورت سنتی این جایگاه را داریم استفاده نکردیم و دولت به نقش خود در افغانستان بیتوجهی کرده است.