صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

پریشانی غرب از پیشرفت هسته‌ای تهران

۱۷ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۰:۰۱
کد خبر: ۷۳۹۶۶۵
بر اساس اعلام سازمان اتمی کشور بزودی اولین صفحه سوخت سیلیساید برای استفاده در رآکتور تحقیقاتی در ایران ساخته می‌شود. این خبر باعث نگرانی کشور‌های اروپایی عضو برجام و آمریکا شد.

_ روزنامه حمایت نوشت: اعلام تصمیم سازمان انرژی اتمی برای ساخت اولین صفحه سوخت سیلیساید به منظور استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران، خاطر سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا را پریشان کرد و از این تصمیم ابراز نگرانی کردند.

خبرگزاری انگلیسی رویترز سه‌شنبه‌شب به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران به این نهاد اطلاع داده که قصد دارد تا به تولید اورانیوم فلزی غنی‌شده تا خلوص ۲۰درصد برای سوخت راکتور تحقیقاتی تهران بپردازد. پس از آن هم «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین به گزارش رویترز واکنش نشان داد و در حساب کاربری‌اش در فضای مجازی نوشت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش داده که ایران قصد تولید اورانیوم فلزی غنی‌شده تا ۲۰درصد دارد. آمریکا به نوبه خود، سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ را حفظ کرده است. تنها راه برای خروج از این دور باطل، از سرگیری مذاکرات وین بدون تأخیر و احیای کامل برجام است.» کمی بعد کاظم غریب‌آبادی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس توضیحاتی در این خصوص ارائه و اعلام کرد که برنامه سازمان انرژی اتمی برای تولید یک صفحه سوخت سیلیساید برای استفاده در راکتور تهران، ۹روز قبل به اطلاع آژانس رسیده و بلافاصله امور عملیاتی آن آغاز شده است. آنگونه که نماینده ایران عنوان کرده سوخت سیلیساید، نوعی مدرن از سوخت هسته‌ای است که فناوری آن صرفا در اختیار تعداد انگشت شماری از کشورهاست. این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان این‌که فعالیت تحقیق و توسعه در این خصوص با اورانیوم طبیعی حدود سه ماه قبل شروع شده بود، گفت: در فرآیند جدید، یک صفحه سوخت جدید با استفاده از اورانیوم غنی‌شده ۲۰درصد تولید می‌شود. این اقدام که کیفیت و کمیت تولید رادیودارو‌ها را به طور قابل توجهی ارتقاء خواهد داد، جمهوری اسلامی ایران را به یکی از کشور‌های پیشرو در حوزه فناوری هسته‌ای تبدیل می‌کند.

 

نگرانی اروپا و آمریکا

«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم از تصمیم ایران در این زمینه ابراز نگرانی کرد و این تصمیم را گامی ناگوار به عقب توصیف کرد و مدعی شد: نگران‌کننده است که ایران تصمیم گرفته عدم پایبندی به تعهداتش در توافق هسته‌ای را افزایش دهد، آن هم با آزمایش‌هایی که برای تحقیقات در زمینه سلاح هسته‌ای ارزش دارند.

پس از انتشار این خبر بود که سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و انگلیس) نیز دست به کار شدند و بیانیه‌ای مشترک صادر کردند. در این بیانیه ادعا شد: ما، وزیران خارجه فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده مراتب نگرانی شدید خود را از جدیدترین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که تأیید می‌کند ایران گام‌هایی برای تولید اورانیوم فلزی غنی‌شده برداشته، ابراز می‌داریم. روسای دستگاه‌های دیپلماسی سه کشور اروپایی در این بیانیه مدعی شدند: این اقدام، نقض جدی تعهدات ایران در برنامه جامع اقدام مشترک است. ایران، هیچ نیاز غیرنظامی به ساخت و تحقیقات در زمینه اورانیوم فلزی که گامی کلیدی در ساخت سلاح هسته‌ای است، ندارد. در بخش دیگری از بیانیه تروئیکای اروپا از گام جدید ایران به عنوان مورد دیگری از «فعالیت‌های ناقض برجام» یاد شده است. در این بیانیه ادعا شده که ما قویاً از ایران می‌خواهیم تمامی فعالیت‌های ناقض برجام را بی‌درنگ متوقف کرده و با هدف اتمام سریع این فعالیت‌ها به مذاکرات جاری در وین بازگردد. بار‌ها تأکید کرده‌ایم زمان به نفع هیچ یک از طرف‌ها نیست. وزیران خارجه سه کشور اروپایی در این بیانیه اعلام کردند: این اقدام، در شرایطی انجام می‌شود که ایران از طریق خروج از ساز و کار‌های نظارتی مورد توافق در برجام در دسترسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مانع‌تراشی کرده و اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده است.

لازم به ذکر است جمهوری اسلامی ایران در پنجم اسفند ماه سال گذشته (۱۳۹۹) و در راستای اجرای قانون مصوب مجلس (اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران) اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.
این ابراز نگرانی‌های سه کشور اروپایی و آمریکا در حالی عنوان شده که مقامات ایرانی بار‌ها با اشاره به فتوای مقام معظم رهبری گفته‌اند که هیچ قصدی برای ساخت سلاح هسته‌ای ندارند. در همین خصوص نیز مجید تخت‌روانچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل چهارشنبه نهم تیرماه در نشست شورای امنیت در خصوص اجرای برجام و قطعنامه۲۲۳۱ طی اظهاراتی عنوان کرد: برخلاف آنچه گفته شده است، اورانیوم غنی شده تا سطح ۶۰ درصد و اورانیوم فلزی دارای کاربرد‌های مشروع غیرنظامی بوده و هیچ یک از آن‌ها در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای ممنوع نیستند.

گفتنی است، بحث تولید سوخت راکتور تحقیقاتی تهران در دی ماه سال گذشته (۱۳۹۹) در رسانه‌ها مطرح شد و آن زمان هم سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس از اعلام ایران درباره آمادگی برای تولید اورانیوم فلزی به عنوان سوخت راکتور تحقیقاتی تهران ابراز نگرانی کرده بودند.

از سوی دیگر روز گذشته، یکی از مقام‌های ارشد رژیم صهیونیستی مدعی شده که احتمال می‌رود مذاکرات «وین» درباره احیای برجام قبل از پایان دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی به نتیجه برسد. طبق گزارش روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت»، یکی از مقام‌های ارشد اسرائیل ادعا کرد که بازگشت آمریکا به برجام یک واقعیت مسلم است. آنطور که این روزنامه گزارش کرده، این منبع صهیونیست گفته که واشنگتن احتمالاً حتی قبل از پایان دوره ریاست‌جمهوری روحانی، به خوبی توافق هسته‌ای ایران را امضا خواهد کرد. این منبع که نامی از وی فاش نشده است، ادامه داد: حتی اگر قبل از پایان دوره ریاست‌جمهوری روحانی، توافقی درخصوص احیای برجام حاصل نشود، مذاکرات وین ادامه خواهد داشت و آمریکا برای جلب نظر (آیت‌الله) رئیسی به تلاش خود ادامه می‌دهد.

 : انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *