طرح عفاف و حجاب در مرحله مقدماتی است/ همه قوانین مربوط به عفاف و حجاب در طرح تجمیع میشود
لاله افتخاری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی میزان در مورد ایرادات مطرح به طرح عفاف و حجاب از سوی مرکز پژوهشهای مجلس اظهار کرد: زمانی که کلیات این طرح در کمیسیون مشترک قضایی و فرهنگی مجلس تصویب شد، قرار شد تا در مرکز پژوهشهای مجلس مطرح و مورد مطالعه قرار گیرد زیرا این قانون هنوز کامل نشده و فقط یک کار مقدماتی است بطوریکه قبل از تکمیل نهایی باید بررسی و مصادیق آن به طور کامل مشخص شود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: در جلسات کمیسیون مشترک نمایندگانی از دستگاههای مختلف همچون ناجا، وزارت کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مرکز پژوهش های مجلس در تهران و قم حضور داشتند.
وی افزود: در این راستا به دلیل ابهامات موجود در این طرح بنا شد که کارگروه مشترکی مشتکل از اعضای مرکز پژوهشهای مجلس، اعضای شورای انقلاب فرهنگی، وزارت کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شود و خلاهایی را که در این طرح وجود دارد، بررسی کند و اگر در برخی از قسمتها نیاز به رفع ابهام باشد ، رفع شود.
رئیس کمیسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگرچه عنوان طرح بسیار کامل است اما خود طرح نواقص زیادی دارد به همین خاطر در نظر داریم همه قوانین مربوط به مسئله عفاف و حجاب در طول چند دهه اخیر را در این قانون تجمیع کنیم.
افتخاری شفافسازی، رفع همپوشانی، نواقص و همچنین به روز رسانی قانون عفاف و حجاب را از اهداف این طرح برشمرد و گفت: این طرح در حال بررسی است و بعد از تصویب نهایی در کمیسیون مشترک در نوبت قرار میگیرد تا به صحن مجلس برود و بنابراین نمیتوان زمانی را برای تصویب نهایی پیشبینی کرد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این طرح دارای 9 ماده است که بررسی اولیه در زمینه 2 ماده آن انجام شده است و بقیه موارد نیز در حال بررسی است.
سخنگوی فراکسیون زنان مجلس با اشاره به وظایف قانونی دستگاه های حکومتی در امر حجاب خاطر نشان کرد:اگر این طرح به تصویب برسد به معنای نفی وظایف قانونی که پیش از این به 26 دستگاه درگیر سپرده شده بود، نیست. دستگاههایی همچون آموزش و پرورش، آموزش عالی ، صدا و سیما و وزارت ارشاد از جمله دستگاه های درگیر در این موضوع هستند که باید کارهای خود را انجام بدهند و این طرح بدان معنا نیست که آنها کارهایشان را کنار بگذارند.
وی در خاتمه گفت: برخی از موارد این طرح فراتر از عفاف و حجاب است و برخی از مواد آن نیاز به روز رسانی دارد از این رو باید اصلاحاتی در آن انجام شود.
گفتنی است مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی کلیات طرح صیانت از حریم عفاف و حجاب را قابل پذیرش ندانست و پیشنهاد کرد این طرح از دستور کار کمیسیون مشترک تخصصی و مجلس خارج شود. در این گزارش تاکید شده است: هیچ ادله محکم و شواهد قابل توجهی مبنیبر اینکه تشدید مجازات بدحجابی و تسهیل اجرای آن باعث بهبود وضعیت بدحجابی خواهد شد، در دست نیست.
بر این اساس چندی پیش مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با تاکید بر اینکه باوجود تدوین قوانین متعدد در این عرصه، شیوههای خاص بدحجابی در جامعه شیوع پیدا کرده است و برخی صاحبنظران یکی از علل آن را ضعف ضمانت اجرایی قوانین و عدم اجرای کامل آن میدانند، نوشت: در این گزارش تلاش شده با توجه به اهمیت موضوع و وجود دیدگاهها و رویکردهای مختلف درخصوص مقابله با بدحجابی، برای ارزیابی این طرح ضمن برگزاری نشستهای متعدد درخصوص موضوع با توجه بهنظر کارشناسان و فعالان فرهنگی حوزه حجاب و عفاف به ارزیابی طرح صیانت از حریم عفاف و حجاب پرداخته شود.در این گزارش، بیتوجهی طرح به ضرورت و لزوم ایجاد مطالبه عمومی و وفاق جمعی در برخورد با بدحجابی، افزایش امکان گسست بین نظام و مردم با توجه به فقدان مطالبه عمومی و در نتیجه اعمال مجازات بیشتر نسبت به بدحجابی و امکان شکلگیری مقاومت مردمی، تقلیل بدحجابی از امری نابهنجار و غیرارزشی به یکی از تخلفات راهنمایی و رانندگی و کاستن از ارزش حجاب از مهمترین ایرادها در کلیات این طرح عنوان شده است.