صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سرنوشت ۱۲۱ نفر از ساکنین برج فروریخته فلوریدا در هاله‌ای از ابهام

۱۴ تير ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۰:۰۱
کد خبر: ۷۳۸۶۶۲
با گذشت ۱۰ روز از فرو ریختن برج ۱۳ طبقه شهرک سرفساید در فلوریدا، سرنوشت ۱۲۱ نفر از ساکنان آن همچنان نامشخص است.
_ روزنامه وطن امروز نوشت: برج نیمه فروریخته فلوریدا و ساکنان سابق نیمه‌مرده‌اش، تصویری گویا از معلق ماندن امور در آمریکایی است که شکاف ناشی از ریاست دموکرات‌ها و تنازع جمهوری‌خواهان در آن هر روز فراخ‌تر می‌شود.  
 
هفته گذشته جو بایدن، رئیس‌جمهور سالخورده ۷۸ ساله و سلف و رقیبش دونالد ترامپ در فاصله ۳ روز خود را به حوالی مخروبه‌های نحس برجا مانده از برج ۱۳ طبقه چمپلین جنوبی رساندند که پنجشنبه ۲ هفته پیش - ۱۰ روز پیش- نیمی از آن فروریخت و از آن روز تاکنون بیش از ۱۴۰ ساکن پیشینش یا مرده یافته شده یا همچنان زیر آوار مفقود هستند. دلایل مبهم ریزش برج شهرک سرفساید، معمایی بزرگ بر جا گذاشته، اما در حالی که نه دولت دموکرات بایدن و نه فرماندار جمهوری‌خواه فلوریدا، زمان کافی برای حل آن ندارند، این واقعه به سرعت در حال خارج شدن از قالب معما و تبدیل به یک فاجعه مدیریتی و سیاسی است و آنچه احتمالا بین مخالفان و موافقان متوقف کردن عملیات امداد و تخریب کامل برج با همه مدفون شده‌های زیر آن قضاوت خواهد کرد، توفان بی‌رحم الساست که از عمق اقیانوس با سرعت ۴۵ کیلومتر بر ساعت به سمت ساحل فلوریدا در حرکت است.  
 
ساحل تفریحی «مون بیچ» که ساختمان چمپلین در سال ۱۹۸۰ با ۱۳ طبقه پیش‌ساخته روی فونداسیون اصلی درست در مقابل آن به آسمان رفته بود، در شمال شبه‌جزیره بسیار باریک موسوم به «میامی بیچ» قرار گرفته که ساحل شرقی آمریکا را با ۱۰ دقیقه رانندگی به مرکز شهر میامی، بزرگ‌ترین شهر فلوریدا وصل می‌کند. از طرف دیگر بقایای این برج در شهرک سرفساید، کمتر از یک ساعت و نیم رانندگی به سمت شمال به موازات ساحل اقیانوس اطلس با مستغلات مشهور «مار آ لاگو» یعنی محل اقامت دونالد ترامپ و خانواده‌اش فاصله دارد. گفته می‌شود ترامپ و همراهانش یکی دو روز بعد از فرو ریختن بال شرقی برج در این محله یهودی‌نشین سری به آن زده‌اند تا احوال برخی ساکنان نجات یافته را بپرسند. فلوریدا ۶ ماه پس از خروج ترامپ از کاخ سفید واشنگتن، حالا مسقط‌الراس این یاغی نیویورکی است برای بازگشت دوباره به قدرت. جالب اینکه او کارزار انتخاباتی‌اش در فلوریدا برای کسب عنوان رهبری حزب جمهوری‌خواه و مالک الرقابی عنوان نامزدی حزب برای انتخابات ۲۰۲۴ را همین هفته پس از فاجعه سرفساید آغاز کرد. در عین حال از ۱۰ روز پیش، «ران دی سانتیس» فرماندار سوپرترامپی و بسیار محبوب ایالت از فرصت پیش‌آمده نهایت بهره را برده تا این فاجعه مدیریت شهری را تبدیل به یک فرصت سیاسی برای جناح اکثریت جمهوری‌خواه کند. او در این فاصله به بهانه مدیریت عملیات تفحص و نجات ۱۵۰ فردی که از ابتدا گفته می‌شد زیر آوار‌های ساختمان مفقود شده‌اند، مدام اطراف مخروبه ساحل ماه (مون بیچ) آفتابی شده است تا تیتر یک رسانه‌ها باشد. از آن سو، تعداد زیاد یهودیانی که در این واقعه کشته شده یا هنوز مفقود هستند، بایدن را مجبور کرد به احترام حامیان مالی کارزارش هم که شده، فردای فرو ریختن ساختمان ۱۳ طبقه نه تنها با صدور دستوری اجرایی از کاخ سفید اعلام وضعیت فوق‌العاده کند، بلکه با همه مشکلاتی که به خاطر سن بالا و شدت گرفتن بیماری زوال عقل برایش پیش آمده، از واشنگتن بیرون بزند و دست در دست همسرش جیل، یک هفته بعد از وقوع فاجعه سرفساید و البته به فاصله کوتاهی بعد از ترامپ، بالای سر خرابه‌ها حاضر شود.  
 
رئیس‌جمهور آمریکا در دیداری که عصر پنجشنبه گذشته به وقت میامی از شهرک سرفساید داشت با خانواده‌های بازماندگان اعلام همدردی کرد و در عین حال گفت که آن‌ها خیلی واقع‌گرایانه با مساله برخورد کرده‌اند. این، اما یک لطیفه سیاسی بیش نبود، چون هنوز هیچ مرجعی دلیل واقعی فرو ریختن ناگهانی بال شرقی این ساختمان تقریبا ۴۰ ساله را نمی‌داند. آخرین نتایج عملیات تفحص دیروز یعنی تنها ۳ روز پس از بازدید بایدن اعلام شد؛ بعد از ۱۰ روز آوار‌برداری چندین گروه امداد، تنها ۲۴ جسد شامل ۲ کودک یافت شده و این یعنی هنوز اثری از ۱۲۱ ساکن دیگری که ساعت ۱:۱۵ بامداد پنجشنبه ۲۴ ژوئن، هنگام فرو ریختن بال شرقی برج ظرف ۱۰ ثانیه احتمالا در خواب ناز بوده‌اند، یافت نشده است.  
 
گزارش مبسوطی که روزنامه نیویورک‌تایمز دیروز در بررسی سقوط برج جنوبی چمپلین منتشر کرد، تقریبا نتیجه می‌گیرد که مشکل اصلی در طراحی ستون‌های حامل برج بوده که میزان مصالح فلزی به کار رفته در آن‌ها برای تحمل بار تمام ساختمان کافی نبوده است. آر شانکار نایر، مهندس معمار هندی‌تبار عضو آکادمی ملی مهندسی ایالات متحده و رئیس پیشین شورای ساختمان مرتفع آمریکا نیز در گفتگو با روزنامه نیویورک‌تایمز این نتایج را تایید کرده است. او که خود در همان حوالی ساحل میامی زندگی می‌کند به تخریب مشابه برج‌هایی اشاره کرده که در دهه ۱۹۸۰ به خاطر پایین بودن استاندارد‌های نظارتی بر ساخت برج‌های کانکسی یا پیش‌ساخته اتفاق افتاده بودند. از نظر مهندسی، اتفاقی که برای برج جنوبی چمپلین رخ داد، «تخریب پیش‌رونده» یا «تخریب تصاعدی» نامیده می‌شود. در این نوع تخریب، یک یا چند بخش اصلی سازه دچار تخریب می‌شود و همین مساله، «تخریب نامتجانس» سازه را به دنبال دارد. به عنوان نمونه، وقتی صرفا یکی از ستون‌های اصلی سازه فرومی‌ریزد در نتیجه سنگینی طبقات بالاتر روی طبقات پایین‌تر، تمام سازه از هم فرومی‌پاشد. این نوع تخریب می‌تواند در نتیجه عوامل مختلفی مانند اشتباه در طراحی، آتش‌سوزی، اضافه‌بار یا بلایای طبیعی رخ دهد یا حتی برای تخریب کنترل‌شده ساختمان مورد استفاده قرار گیرد. درباره این برج نیز تصاویر پی‌های نیمه‌خرابه ساختمان حاکی از آرماتور‌بندی ضعیف است. مساله امروز، اما پیدا کردن مقصران فاجعه نیست، بلکه مواجهه با بازماندگان و مردم خشمگینی است که می‌خواهند عملیات امداد و نجات برای یافتن زنده‌ماندگان احتمالی ادامه یابد.
 
جو بایدن در دیدار از محل حادثه، به دولت فدرال اجازه داد تمام هزینه‌های آواربرداری و اقدامات محافظتی اضطراری در محل ریزش ساختمان را تحت برنامه کمک‌های مردمی به مدت ۳۰ روز تأمین کند، اما مسؤولان شهری میامی می‌گویند حفاری خرابه‌ها ممکن است موجب فروریزی ناگهانی باقیمانده ساختمان شود. در عین حال با نزدیک شدن توفان السا، بقایای سست برج چمپلین یک قربانی بالقوه برای ویرانی محسوب می‌شود که این به معنای اضافه شدن خواه ناخواه شمار ۱۲۱ مفقودی ماجرا به تعداد قربانیان است.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *