دستاوردهای "ریکا 6" برای "افغانستان"
در این یادداشت آمده است: نشست دو روزه "ریکای شش" با حضور نمایندگان عالی رتبه بیش از سی کشور خارجی و چهل سازمان بین المللی با هدف جلب سرمایه گذاری های منطقهای روز جمعه در کابل پایان یافت.
محور مذاکرات این اجلاس را همکاری های منطقهای در استفاده از انرژی و منابع طبیعی، اتصال کشورهای منطقه از طریق راهآهن و بزرگراهها و تقویت همکاری بین نهادهای خصوصی در زمینه تجارت و صنایع تشکیل می داد. تقویت بنادر، امکانات ترانزیتی و اجرای پروژه راه آهن بین چین، قیرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان و ایران و پروژه راه آهن بین تاجیکستان، افغانستان و ترکمنستان و همچنین پروژه راه لاجورد که افغانستان را از راه ترکمنستان به دریای خزر، گرجستان و اروپا وصل میکند، تشکیل میداد.
امنیت خوب کابل در طول کنفرانس
این کنفرانس دو روزه که با میزبانی و طرح های ابتکاری افغانستان برگزار شد، به نظر می رسد دستاوردهای قابل ملاحظه ی برای افغانستان داشته است. تامین خوب امنیت این نشست ها هرچند با محدودیت رفت و آمد شهروندان در پایتخت همراه بود، اما یکی از دستاوردهای افغانستان بود که به طور قطع مهمانان ریکای شش آن را با خود به کشورهایشان منتقل کرده اند.
علاوه بر مسله امنیت، نظم، آمادگی های خوب، ارایه طرح های جامع و منظم، مدیریت مناسب و... از دیگر دستاوردهای دولت افغانستان بود و پذیرای خوب و مدیریت عالی این نشست، بدون شک توجه داخلی و جهانی را به دولت افغانستان معطوف خواهد ساخت.
اولین نشست ریکا در سال 2005 در کابل برگزار و مقرر شد هر دو سال این نشست در یکی از کشورهای هند، پاکستان، ترکیه و تاجیکستان برگزار شود و ترکمنستان اعلان کرده آماده است ریکای هفت را در سال 2017 در این کشور میزبانی کند.
هر چند نشستهای قبلی با نام ریکا جز فراهم کردن زمینه نشست های بعدی، دستاورد ملموسی برای افغانستان نداشت اما به نظر می رسد ریکای شش با نشست های قبلی بسیار متفاوت تر بود و دستاوردهای قابل ملاحظهای برای افغانستان داشته است.
اجماع و همگرایی منطقهای
مهمانان عالی رتبه شرکت کننده ریکای شش در روز دوم کنفرانس تاکید کردند که همکاری های منطقهای تاثیر بی بدیلی در رشد اقتصاد و امنیت منطقه دارد و افغانستان برای متصل کردن کشورهای منطقه به یکدیگر نقش کلیدی دارد.
هر چند با وجود چالشهای فراوان سیاسی از جمله روابط رو به تنش افغانستان و پاکستان، هند و پاکستان و... تا هنوز مانع اصلی تحقق همگرایی منطقهای میان کشورهای منطقه از طریق افغانستان بوده و بسیاری از پروژه های بزرگ منطقهای از جمله پروژه تاپی و کاسا 1000 به تاخیر افتاده ولی از لحاظ سیاسی و نظری نمایندگان این کشورها از جمله مشاور امنیت ملی نخست وزیر پاکستان، معاون وزیر خارجه هند، وزیر دارایی ترکمنستان و دیگر مهمانان کنفرانس حمایت خود را از تحقق اهداف این نشست اعلام کردند و این برای افغانستان دستاورد بزرگی به حساب می رود.
چهره متفاوت افغانستان برای همسایهها و جهان
کشورهای همسایه و جهان افغانستان را معمولا با مسایل مانند جنگ و ناامنی، فساد و ضعف مدیریتی و... می شناسند و به همین دلیل، مطمئناً نمایندگان این کشورها و سازمان های بین المللی با دلهره و اضطراب و یا بی باوری وارد کابل شدند اما نشست دو روزه ریکا نشان داد که اگر دولتمردان افغانستان اراده و تعهد به خرج بدهند، قادر هستند چهره دیگری از افغانستان به نمایش بگذارند که مطمئناً مدیریت خوب و امنیت عالی این نشست دو روزه سبب شده که مهمانان با سیمایی متفاوتتری افغانستان را ترک کنند.
نزدیک تر شدن افغانستان به کشورهای منطقه
افغانستان طی سیزده سال گذشته به دلیل وابستگی بیش از حد به کشورهای اروپایی و غربی بخصوص ایالات متحده آمریکا، در همگرایی های منطقهای خود موفقیت چندانی نداشت و با اکثر این کشورها نتوانست رابطه نزدیک و براساس اعتماد مناسب دوجانبه ایجاد کند.
اما اکنون به نظر می رسد دولت با تلاش های مجدانه در صدد رفع این نقیصه مهم هست و ریکای شش می تواند در این حوزه دستاورد قابل ملاحظه برای افغانستان به حساب رود.
تثبیت جایگاه منطقهای افغانستان
استقبال و حضور نمایندگان عالی رتبه کشورهای منطقهای و سازمان های بزرگ جهانی در ریکای شش نشان داد که افغانستان اکنون یکی از کشورهای موثر در منطقه است و نمی توان نقش این کشور را در رشد، توسعه و تقویت مناسبات سیاسی، اقتصادی و امنیت منطقه نادیده گرفت.
تاکید مکرر نمایندگان این کشورها به همکاری با افغانستان برای حل مشکلات منطقهای بخصوص تهدیدات نو ظهور، نشان می دهد که افغانستان به سمت تثبیت جایگاه منطقهای خویش گام های موثری برداشته و ریکای شش نشانهای بر این مهم تلقی می شود.
اعتماد به نفس ملی
گفتوگوی رسانه ها با بخشی از شهروندان به خصوص ساکنان پایتخت در مورد تامین امنیت خوب طی این دو روز، از ابراز خوشبینی آنان حکایت می کند و از این که مهمانان خارجی افغانستان به سلامتی و آرامش خاطر افغانستان را ترک کرده اند، خرسند هستند.
مسلما تکرار این تلاش ها می تواند موجب تقویت و گسترش اعتماد به نفس جامعه ما شود و این هم دستاورد خوبی می تواند به حساب رود.
چالش های تحقق اهداف ریکا
با وجود مثبت و مفید بودن ریکا برای افغانستان، چالشها و موانع جدی وجود دارد که می تواند از لحاظ عملی مانع تحقق اهداف و مصوبههای کشورهای منطقه شود.
استمرار مداخله پاکستان در امور داخلی افغانستان، استمرار جنگ و ناامنی، تنش مداوم میان هند و پاکستان، فساد اداری گسترده در افغانستان، مشکلات سیاسی درونی در حکومت افغانستان و... از جمله تهدیدهایی هستند که عملا مانع تحقق مصوبات و اهداف ریکا خواهد شد و به همین دلیل نمی توان در کوتاه مدت منتظر به ثمر رسیدن وعده های ارایه شده در ریکای شش بود.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.