مجتهد زاده: عزم تحول در دستگاه قضایی قابل مشاهده است/ در اعطای عفو، آزادی مشروط و مرخصی به زندانیان نگاه تغییر کرده است/ خوشحالم که نظر مردم برای دستگاه قضا اهمیت پیدا کرده است
سید علی مجتهد زاده وکیل دادگستری گفت: از اتفاقاتی که پس از ریاست آیت الله رئیسی در قوه قضاییه به وقوع پیوست نشان دهنده این است که عزم تحول در دستگاه قضا وجود دارد؛ راهی که ریاست جدید قوه قضاییه نیز باید آن را با جدیت دنبال کند.
- ایلنا نوشت: ارزیابی عملکرد دو ساله آیت الله رئیسی در کسوت رئیس قوه قضائیه آن هم از سوی یکی از منتقدین صریح مدیریت سابق دستگاه قضایی بی شک سوژهای جذاب برای ما و خوانندگان است. عملکردی که گرچه کوتاه بوده، اما در مجموع، توانسته نظر جمع زیای از منتقدین را هم به رویکردهای اعلامی و البته برخی عملکردها جلب نماید.
از جمله این رویکردها، شنیده شدن صدای منتقدین و روشنگری اذهان آنان و تلاش برای جلب نظر همگان برای همراهی با تحولات دوره جدید دستگاه قضایی بود.
سید علی مجتهد زاده وکیل دادگستری از جمه افرادی است که به عنوان یکی از صریحترین منتقدین در کسوت وکالت با دستگاه قضایی مواجه بوده در این رابطه نکاتی را مطرح کرده است که در ادامه گزیدهای از آن را مرور خواهیم کرد.
با توجه به اینکه دستگاه قضایی دومین سال دوران تحول قضایی را پشت سرگذاشته و این روزها هم در هفته قوه قضائیه هستیم و با توجه به ابلاغ سند تحول قضایی، شما به عنوان یک فعال اجتماعی، سیاسی و مدنی و وکیل دادگستری، این احساس را دارید که دستگاه قضایی عزم تحول و پالایش را داشته و در این مسیر حرکت کرده است؟
با تغییر رئیس دستگاه قضا اتفاقاتی در دستگاه قضایی افتاد که این عزم در تحول قابل مشاهده است. خیلی جاها اقدامات بسیار خوبی در دستگاه قضا انجام شده، اما واقعیت این است که اگر بگوییم همه چیز در دستگاه قضایی صد درصد خوب شده ممکن است برخی آقایان هم واقعا باورشان شود و دست از تلاش فعلی بردارند و بگویند همه چیز را درست کردیم و همه رضایت دارند.
البته بنده به عنوان کسی که همیشه موضع انتقادی داشتم و منتقد سیاستهای سابق قوه قضائیه بودم که حتی این مواضع انتقادی من به بازداشت من هم در دوره گذشته قوه قضائیه منجر شد در حال حاضر شاهد هستم که عزم جدی وجود دارد و اقدامات خوبی هم انجام شده، اما تا رسیدن به نقطه مطلوب راه زیادی در پیش است.
برای تبیین بهتر بحث، مواردی از اقدامات انجام شده و اقداماتی را که باید انجام شود را توضیح میدهید...
در پروندههای امنیتی گویا بازپرسها در دوره جدید توجیه شدند که باید ورود فعالتری در پروندهها داشته باشند و تصمیم نهایی را باید بازپرس پرونده بگیرد.
البته شاید در موارد خیلی خاص هم باشد که هنوز بازداشت طولانی وجود داشته باشد، ولی عموما به این شکل است که قرار بازداشتها طولانی نمیشود و این اتفاق مهمی است.
بحث مهم دیگر مربوط به بخشنامههایی است که برای بحث مرخصی، عفو و آزادی مشروط اتفاق افتاده است. در گذشته اولین کاری که در بحث عفو محکومان انجام میگرفت آن بود که زندانیان سیاسی و امنیتی از این موضوع مستثنی شوند، اما خوشبختانه میبینیم که در دوره اخیر محکومین امنیتی هم شامل عفو شده اند.
در این موارد تا جایی که میشود نباید بهانه به دست دشمن خارج نشین داد. البته ما هر کاری کنیم آنها کار خودشان را میکنند، حتی اگر شما اینجا را بهشت برین هم بکنید کسانی که آن طرف نشسته اند باید حرفی برای گفتن داشته باشند. آنها کارشان را هم میکنند، ولی ما در داخل باید صدای منتقدین دلسوزمان را بشنویم.
یک ویژگی خاصی که آقای رئیسی دارد و البته اطرافیانش هم دارند این است که ایشان فارغ از هرگونه شائبه فساد هستند و این نکته مهمی در دوران مسئولیت ایشان در قوه قضائیه بود؛ بنابراین در جمع بندی سئوال که پرسیدید که آیا عزم تحول در دستگاه قضایی را میبینم بنده در جواب میگویم بله این عزم را میبینم و نیت خوانی هم نمیتوانیم بکنیم.
تحول در حال اتفاق افتادن است، ولی تا رسیدن به نقطه مطلوب، فاصله زیاد است.
چه کارهایی برای انجام دادن در پیش است؟ در دوره مسئولین جدید دستگاه قضا چه مسیری باید طی شود؟
باید دستگاه قضا حقوق منتقدین و کسانی که دلسوزانه نقد میکنند و نگاه شان تخریب نبوده و به خارج وابسته نیستند را بپذیرد و این نکته بسیار مهمی است، کما اینکه میبینیم در حال حاضر وضعیت خیلی تفاوت کرده است.
اینکه در دوره تحول قانون جرم سیاسی ابلاغ شده اقدام خیلی خوبی است، ولی دعوای ما بر سر مصادیق است.
عملکرد قوه قضائیه در رسیدگی به پرونده دانه درشتها و مفسدین کلان اقتصادی را چطور ارزیابی میکنید؟ به خصوص تنوع برخورد با مفسدین از هر طیفی را؟ آیا تلقی شما به عنوان یک فعال مدنی و وکیل دادگستری این است که قوه قضائیه به صورت غیر جناحی بحث مفسدین اقتصادی را پیگیری کرده است؟
در این موضوع واقعیت این است که بعضی از دوستان میگویند این نمایش است، ولی بنده این اعتقاد را ندارم، چون کسانی که دستگیر شدند کسانی نبودند که مهرههای سوخته باشند، آنها هر کدام برای خود یک حکومتی داشتند!
معتقد نیستم که دستگاه قضا جناحی عمل میکند، ولی اعتقاد دارم که درست است در پروندهای مفاسد اقتصادی مردم از دستگاه قضا میخواهند که اشد مجازات برای آنها در نظر گرفته شود و از این بابت خوشحال هم میشوند، ولی باید یک سری موارد ضروری را هم در نظر داشته باشیم.
حق آن است که موقعی که کسی دستگیر شد نباید قبل از اینکه جرمش ثابت شود و پرونده به دادگاه برود، اسم و رسم و مشخصات او را اعلام کنیم، اگر خلاف این عمل شد از نظر بنده جای ایراد دارد. ما باید این موضوع را در نظر بگیریم که چه بسا فرد به دادگاه رفت و در دادگاه رای برائت گرفت؛ خوب در این صورت بعدا شما چطور میخواهید که آبروی رفته او را بازگردانید؟
که این ایراد ظاهرا در استجازه جدید آقای رئیسی از رهبری در خصوص پروندههای مفاسد اقتصادی اصلاح شده که کار بسیار خوبی است. ضمن آنکه آقای رئیسی بحث وکلای مورد تائید قوه را هم در استجازه جدید حذف کردند که اقدام مبارکی بود، ولی هنوز این موضوع در مرحله دادسراها وجود دارد و به نظرم نیازمند اصلاح رویه هستیم. نه فقط در بحث عفوی که به تازگی اتفاق افتاد و برای اولین بار حدود ۱۰۰ زندانی امنیتی و سیاسی مشمول آن شدند بلکه در آزادیهای مشروط و در بحث اعطای مرخصیها هم نگاه تغییر کرده است. بندهای که سالها در این حیطه کار کردم میدانم که این اتفاق به این راحتی هم نبوده و بابت آن هزینههایی داده شده است.
به عنوان یک فعال حقوق بشر در حال حاضر وضعیت حقوق بشر و حقوق شهروندی در کشور و به خصوص در دادگاهها و زندانها را چطور ارزیابی میکنید، آیا به نظر شما در رویکردها و در عمل نسبت به گذشته تغییری ایجاد شده؟
قاعدتا بحث ما به زندانیهای سیاسی و امنیتی معطوف میشود، البته بنده که از شرایط داخل زندان خبر ندارم، اما همین که میبینم زندانیانی که قبلا از حق مرخصی محروم بودند الان مرخصی میگیرند یا از حق آزادی مشروط محروم بودند، ولی الان آزادی مشروط میگیرند، از حق عفو محروم بودند، ولی الان عفو میگیرند این اقدامات را قدمهای مثبت تلقی و از آن استقبال میکنم.
مهمترین نقد و درخواستی که در حال حاضر از دستگاه قضائی برای ادامه حرکت اصلاحی و رو به جلو دارید چیست؟
واقعیت این است که ما در گذشته فقط نقد داشتیم، ولی الان خیلی نکات مثبتی هم وجود دارد که جای تقدیر و تشکر دارد. درخواستم از رئیس جدید این است راهی را که در دستگاه قضایی در پیش گرفته شده به صورت جدی تری دنبال کنند و گمان نکنند که کار تمام شده و همه چیز اصلاح شده است.
اگر ما در سابق، پنج پله قبل از پله اول بودیم الان روی پله سوم ایستاده ایم گمان نکنیم روی پله بیستم هستیم، این امر بر ما مشتبه نشود تا دیگر اوضاع را رها کنیم و بگوییم مردم از ما راضی هستند. علی رغم اینکه آقای رئیسی اقدامات بسیار خوبی را شروع کردند حرف مان به ریاست جدید این است که نباید در باد تعریف و تمجیدها خوابید و باید ایشان کار تحول را به نحو مطلوب ادامه دهند.
خوشحالیم از اینکه دستگاه قضا برعکس گذشته نظر مردم برایش مهم است، درخواست مان از ریاست جدید این است که موضوع نقد پذیریای که باب شده را ادامه دهند و اجازه دهند تا دهان منتقدین هم باز باشد، ممکن است تعدادی منتقد هم حرف ناصواب بزنند، ولی این اتفاق بهتر از آن است که فضای نقد بسته باشد و کسی جرات بیان نظراتش را نداشته باشد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *