صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تقویم تاریخ؛ از آغاز سینمای ناطق تا روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

۰۵ تير ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۹:۱۳
کد خبر: ۷۳۶۰۵۰
امروز شنبه پنجم تیر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با پانزدهم ذیقعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۲۶ ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (شنبه پنجم تیر سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
 

درگذشت ابن فاخر، لغت شناس بزرگ مسلمان

۹۴۲ سال پیش، بنا بر روایت‌های تاریخی، در چنین روزی، پانزدهم ذیقعده سال ۵۰۰ هجری قمری «ابن فاخر»، دانشمند و لغت شناس بزرگ مسلمان در شهر بغداد وفات یافت.
 
او در جوانی سفر‌های بسیاری به مکه و یمن کرد و از علمای آن زمان کسب دانش کرد و در لغت و حدیث به مقام استادی رسید. شیوه نگارش ابن فاخر، مبتنی بر نثری فاخر و آمیخته با صنایع لفظی، اما فصیح و روشن است. از جمله آثار ابن فاخر می‌توان به کتاب «جواب مسائل» اشاره کرد.
 
 

آغاز ورود سینمای ناطق

۹۴ سال پیش، در روز بیست و ششم ژوئن سال ۱۹۲۷ میلادی سینمای ناطق، حیات خود را آغاز کرد.
 
از ابتدای کار سینما، کوشش‌های بسیاری شد تا فیلم‌های ناطق ساخته شود. در سال ۱۹۲۶ میلادی صدا‌های مختلف و موسیقی‌های متنوع با موفقیت در فیلم‌های سینمایی به کار گرفته شد و یک سال بعد «جان سابتیل» آمریکایی، از دست اندرکاران سینما موفق شد صدای گفتگوی بازیگران را نیز در میان دیگر صدا‌های فیلم وارد کند. اولین فیلم ناطق جهان «خواننده جاز» نام داشت و در آمریکا ساخته شد. آلن کراسلند کارگردان این فیلم بود و «ال جالسون» ستاره بزرگ آن روزگار نقش اول فیلم را داشت. کراسلند برای صحنه‌های خارجی فیلم که در محله‌های شلوغ نیویورک فیلم‌برداری شدند، دوربین‌های فیلم برداری که در آن دوران بسیار بزرگ بودند را به شیوه‌ای ماهرانه پنهان کرد تا ساکنان این محله‌ها متوجه دوربین‌ها نشوند و رفتار عادی روزمره خود را داشته باشند. صحنه‌های داخلی نیز در استودیو‌های وارنر فیلم‌برداری شدند. با این‌که در نوار صوتی فیلم فقط ۲۸۱ کلمه تعبیه شده بود، اما این فیلم به عنوان نخستین فیلم ناطق نام خود را در تاریخ سینما جاودان کرد. صدای فیلم روی یک صفحه با سیستم ویتافون ضبط شده بود و در کنار تصاویر پخش می‌شد.
 
 

تصویب منشور سازمان ملل متحد در سانفرانسیسکو

۷۶ سال پیش در چنین روزی، بیست و ششم ژوئن سال ۱۹۴۵ میلادی کنفرانس بین المللی سانفرانسیسکو در همین شهر در آمریکا، با تصویب میثاق سازمان ملل متحد به کار خود پایان داد.
 
در این کنفرانس که اولین گردهمایی بین المللی پس از جنگ جهانی دوم بود، نمایندگان ۵۰ کشور متفق در جنگ جهانی دوم شرکت داشتند. ازجمله اهداف مهم تشکیل سازمان ملل متحد، نزدیک کردن ملت‌ها به یکدیگر و جلوگیری از وقوع جنگ میان کشور‌ها بود. تدوین کنندگان منشور سازمان ملل قصد داشتند از بروز حوادت و مسائلی که منجر به جنگ می‌شود پیشگیری کنند. متاسفانه این سازمان تا کنون توفیق چندانی در نیل به اهداف اصلی خود نداشته است. ازجمله نقایص سازمان ملل متحد، تضمین‌هایی است که در منشور این سازمان برای تامین منافع قدرت‌های بزرگ پیشبینی شده است. یکی از این تضمین‌ها، حق وتو پنج عضو دائمی شورای امنیت است که این سازمان را از اتخاذ تصمیم‌های قاطع و عادلانه بازداشته است. پنج کشور عضو دائم شورای امنیت با استفاده از حق وتو می‌توانند هرگاه بخواهند تصمیمات این شورا را بی اثر کنند. علاوه براین، مجمع عمومی سازمان ملل متحد که متشکل از نمایندگان همه کشور‌های عضو این سازمان است، ازقدرت اجرایی برای مصوبات خود برخوردار نیست.
 
 

استقلال ماداگاسکار از فرانسه

۶۱ سال پیش، در روز بیست و ششم ژوئن سال ۱۹۶۰ میلادی جزیره ماداگاسکار از مستعمرات سابق فرانسه استقلال یافت و هر سال چنین روزی به عنوان روز استقلال دراین کشور جشن گرفته می‌شود.
 
از اواسط قرن هجدهم میلادی رقابت انگلیس و فرانسه برای تسلط بر کشور آفریقایی ماداگاسکار آغاز شد و این جزیره بار‌ها میان این دو کشور دست به دست شد تا سرانجام در اواخر قرن نوزدهم ماداگاسکار به تصرف قطعی فرانسه درآمد. مردم این سرزمین در برابر فرانسویان دست به قیام‌های متعددی زدند و ازجمله در قیام سال ۱۹۴۷ میلادی حدود ۸۰ هزار تن از مردم ماداگاسکار کشته شدند. این قیام‌ها سرانجام به استقلال کامل این کشور درسال ۱۹۶۰ منجر شد. ماداگاسکار با نظام جمهوری اداره می‌شود و با مساحت ۵۸۷۰۴۱ کیلومتر مربع در شرق قاره آفریقا و آب‌های اقیانوس هند واقع است.
 
 

روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

 
۳۱ سال پیش، در روز بیست و ششم ژوئن سال ۱۹۸۷ میلادی کنفرانس بین المللی مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر به کار خود در وین، پایتخت اتریش پایان داد و این روز از سوی سازمان ملل متحد به عنوان «روز جهانی مبارزه با مواد مخدر» نامیده شد.
 
در این کنفرانس سندی به تصویب رسید که در آن ۳۵ مورد اقدام عملی برای مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر وجود دارد. اعتیاد به مواد مخدر از معضلات بزرگ جامعه بشری در عصر حاضر به شمار می‌رود که همه ساله میلیون‌ها نفر را به تباهی می‌کشد و خانواده‌های بسیاری را فرو می‌پاشد. طی سال‌های اخیر عرضه مواد مخدر شیمیایی که ارزان‌تر و خطرناک‌تر هستند، بر تهدیدات اینگونه مواد توهم زا افزوده است. صد‌ها میلیارد دلار درآمد تجارت مواد مخدر در سال که آن را به دومین تجارت پرسود پس از فروش اسلحه تبدیل کرده، باعث شده است تولید و توزیع مواد مخدر همچنان ادامه یابد. با این حال، تلاش کشورهایی، چون جمهوری اسلامی ایران که تاکنون هزاران شهید در راه مقابله با قاچاقچیان مواد مخدر داده، قاچاق مواد مخدر را در برخی نقاط تاحدی کنترل کرده است.
 
 

روز جهانی حمایت از قربانیان شکنجه

۲۴ سال پیش، در روز بیست و ششم ژوئن سال ۱۹۹۷ میلادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد این روز را «روز جهانی حمایت از قربانیان شکنجه» نامید تا عمل غیر انسانی شکنجه، از جهان برچیده شود.
 
شکنجه در تاریخ سابقه‌ای طولانی دارد، اما انتظار می‌رفت در عصر کنونی و پس از تصویب اسناد متعدد حقوق بشری، این گونه اعمال نیز متوقف شود. با این حال هنوز در تعدادی از کشور‌ها شکنجه مخالفین جریان دارد. آمریکا که خود را مدافع حقوق بشر و مخالف شکنجه معرفی می‌کند، از بزرگترین کشور‌های شکنجه کننده مخالفینش در سراسر جهان است. همچنین رژیم صهیونیستی که از حمایت همه جانبه غرب برخوردار است، فلسطینیان زندانی را برای تحت فشار قرار دادن آن‌ها شکنجه می‌کند. علاوه بر این تعدادی از دولت‌های وابسته به آمریکا نیز بدون اعتراض مؤثر غربی‌ها، به اعمال شکنجه می‌پردازند. در این میان اعمال نفوذ آمریکا و دیگر دولت‌های غربی بر سازمان‌های بین المللی حقوق بشری باعث شده است این سازمان‌ها از اعلام نظر صریح و اقدام موثر علیه تداوم شکنجه در برخی کشور‌ها خودداری کنند و بیشتر به کشور‌هایی توجه نشان دهند که با سیاست‌های سلطه گرانه غرب مخالفند.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *