صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تقویم تاریخ در اولین روز تیر

۰۱ تير ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۵:۱۶
کد خبر: ۷۳۴۹۶۰
امروز سه شنبه اول تیرماه سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با یازدهم ذی القعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۲۲ ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (سه شنبه اول تیرماه سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
 

میلاد حضرت علی بن موسی الرضا (ع)، امام هشتم شیعیان

۱۲۹۴ سال پیش در چنین روزی یازدهم ذیقعده سال ۱۴۸ هجری قمری حضرت «علی بن موسی الرضا» (علیه السلام)، از اهل بیت پاک پیامبر بزرگ اسلام (ص) و هشتمین امام در شهر مدینه متولد شد.
 
امام رضا (علیه السلام) پس از شهادت پدر بزرگوارش حضرت امام موسی کاظم (علیه السلام)، درسال ۱۸۳ هجری قمری، هدایت جامعه اسلامی را عهده دار شد. ایشان در عصر خویش ممتازترین شخصیت جهان اسلام بود. به همین دلیل، مامون خلیفه عباسی برای تحکیم موقعیت خویش و کاستن از تاثیرات آن امام بزرگوار در جهان اسلام، ایشان را به ظاهر به عنوان ولیعهد خویش برگزید. هدف مامون در واقع، تحت کنترل درآوردن امام رضا (ع) بود. از این رو امام را به مقر خلافت در مرو - در شمال شرقی ایران آن زمان ـ فرا خواند. حضرت امام رضا (ع) از روی اکراه و اجبار این پیشنهاد را پذیرفت گرچه امام (ع) همچنان تحت فشار و کنترل حکومت مامون قرار داشت، اما علیرغم این شرایط، آن حضرت بر عموم مسلمانان و از جمله مردم منطقه خراسان تاثیرات فراوانی بر جای گذاشت و مردم را از حقانیت اهل بیت و خاندان پیامبر (ص) آگاه ساخت. امام رضا (ع) نه تنها آراسته به صفات عالی انسانی و معنوی، شرافت نفس، تقوی و زهد بود، بلکه در مباحثه و مناظره با علمای ادیان و مذاهب گوناگون نیز احاطه وسیع خود را بر معارف اسلامی و علوم مختلف به اثبات رساند. به همین علت، مامون که افزایش محبوبیت و نفوذ امام رضا (ع) را به زیان حکومت خود می‌دید، ایشان را در سال ۲۰۳ هجری قمری، به شهادت رساند. از حضرت رضا (ع) سخنان گرانبهایی به یادگار مانده که همگی مفید و پند آموز است ضمن عرض تبریک به مناسبت سالروز ولادت حضرت رضا (ع) توجه شما را به سخنی از آن بزرگوار درباره نیک رفتاری و خوش خلقی جلب می‌کنیم: «در قیامت آن کس به من نزدیکتر است که در دنیا خوش اخلاق‌تر و نسبت به خانواده اش نیکوکارتر باشد.»
 
 

تولد شیخ مفید، دانشمند و فقیه بزرگ مسلمان

۱۱۰۶ سال پیش در چنین روزی، یازدهم ذیقعده سال ۳۳۶ هجری قمری «محمد بن محمد» ملقب به «شیخ مفید»، دانشمند و فقیه بزرگ مسلمان در شهر بغداد متولد شد.
 
او در خانواده‌ای اهل علم و ایمان پرورش یافت و علوم مقدماتی را در خانواده و سپس در محضر استادان مشهور عصر خود آموخت، و به فقیه و متکلمی برجسته در جهان اسلام تبدیل شد. از جمله حرکت‌های فکری و فرهنگی شیخ مفید، مناظره با فقیهان و دانشمندان مذاهب مختلف بود و بدینگونه او در علم کلام و فقه، بحث و استدلال را در بین مسلمانان ترویج کرد و افکار موهوم و خرافی را از میان مردم زدود و آنان را از حقیقت اسلام آگاه کرد. تعداد زیادی از دانشمندان علوم اسلامی از کلاس‌های درس شیخ مفید بهره برده اند که شاخص‌ترین این چهره‌ها شیخ طوسی، سید مرتضی و سید رضی بوده اند. شیخ مفید دارای تالیفات متعددی است که تعداد آن‌ها بالغ بر ۲۰۰ جلد است و از میان آن‌ها می‌توان به کتب «الارشاد»، «الارکان» و «اصول الفقه» اشاره کرد که از کتب مهم در علوم اسلامی هستند.
 
 

انکار حرکت زمین توسط گالیله در کلیسا

۳۸۸ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم ژوئن سال ۱۶۳۳ میلادی «گالیلو گالیله» (Galileo Galilei)، منجم، ریاضیدان و فیزیکدان ایتالیایی به اجبار در برابر مقامات کلیسا، اظهارات و عقاید علمی خود را انکار کرد.
 
او در سال ۱۶۳۲ میلادی در رد عقاید بطلمیوس درباره منظومه شمسی کتابی نوشت و در آن اعلام کرد که زمین به دور خورشید می‌گردد. اما سال بعد، پاپ گالیله را به رم احضار کرد و نظراتش را کفرآمیز خواند. به همین دلیل دستگاه کلیسا گالیله را وادار کرد که یا عقاید خویش را انکار کند یا با مجازات مرگ روبرو شود. وی اگرچه به ظاهر عقاید خود را انکار کرد، اما به هنگام خروج از دادگاه، پایش را به زمین کوبید و خطاب به زمین گفت: «با این همه تو حرکت می‌کنی.»
 
 

تولد جوزپه ماتزینی، متفکر و ازادیخواه ایتالیایی

۲۱۶ سال پیش، در روز بیست و دوم ژوئن سال ۱۸۰۵ میلادی «جوزپه ماتزینی» (Giuseppe Mazzini)، متفکر و آزادیخواه ایتالیایی متولد شد.
 
وی پس از تحصیلات ابتدایی، در دانشگاه جنُوا ادامه تحصیل داد. در آن زمان ایتالیا تحت سلطه اتریش بود و وی به دلیل تلاش برای آزادی کشور به زندان افتاد. ماتزینی پس از آزادی از زندان، سازمان مخفی «ایتالیای جوان» را در سال ۱۸۳۱ با هدف کسب استقلال این کشور تأسیس کرد. سرانجام با همکاری مبارزانی، چون جوزف گاریبالدی، این هدف در سال ۱۸۶۲ محقق شد، اما ماتزینی که طرفدار حکومت جمهوری بود، با استقرار حکومت سلطنتی در ایتالیا مخالفت کرد. آرمان دیگر وی، ایجاد یک جمهوری متحد جهانی، متشکل از همه کشور‌ها یود. به همین دلیل دولت‌های اروپایی که افکار این انقلابی ایتالیایی را خطرناک می‌دانستند، او را تحت تعقیب قرار دادند و ماتزینی ۲۰ سال آخر عمر را مخفیانه زندگی می‌کرد و سرانجام در سال ۱۸۷۲ درگذشت.
 
 

تایید عدم کفایت بنی صدر، رئیس جمهور معزول ایران

۴۰ سال پیش درچنین روزی، اول تیر سال ۱۳۶۰ هجری شمسی حضرت امام خمینی (ره) رای مجلس شورای اسلامی را مبنی بر عدم کفایت سیاسی ابوالحسن بنی صدر رئیس جمهوری وقت ایران تایید و به این ترتیب وی را از مقامش عزل کرد.
 
بنی صدر ازجمله افرادی بود که پس از هجرت امام خمینی (ره) به پاریس در سال ۱۳۵۷ هجری شمسی، خود را از دوستداران انقلاب اسلامی وانمود می‌کرد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با توسل به نیرنگ‌های تبلیغاتی، توانست رای لازم را برای پیروزی در اولین انتخابات ریاست جمهوری ایران در بهمن ماه سال ۱۳۵۸ هجری شمسی به دست آورد. چندی بعد امام خمینی (ره) جانشینی فرماندهی کل قوا را نیز به وی تفویض کرد. اما بنی صدر که فردی متکبر، قدرت طلب و خیانتکار بود، به زودی همکاری خود را با گروه‌های مخالف انقلاب با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی آغاز کرد و توصیه‌های امام خمینی (ره) را مبنی بر احترام به رای و خواست مردم نادیده گرفت. سرانجام، حضرت امام با احساس خطر جدی از جانب بنی صدر، وی را از جانشینی فرماندهی کل قوای مسلح عزل کرد و مجلس نیز با توجه به خواست مردم، با اکثریت بالا به عدم لیاقت وی برای ادامه تصدی سمت ریاست جمهوری، رای داد. چندی بعد بنی صدر، از ایران به فرانسه گریخت.
 
 

تاسیس سازمان تبلیغات اسلامی به فرمان امام خمینی (ره)

۴۰ سال پیش، در روز اول تیر سال ۱۳۶۰ هجری شمسی به فرمان امام خمینی (ره)، «سازمان تبلیغات اسلامی» در ایران تأسیس شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ ه. ش (۱۹۷۹)، ضرورت تبلیغ و ترویج مبانی اسلام اصیل به صورتی گسترده و روشنگر، بیشتر احساس می‌شد. به همین دلیل این نهاد فرهنگی و تبلیغی توسط امام خمینی بنیان گذاشته شد. ایشان در تعریف تبلیغات می‌فرمایند: «تبلیغات که همان شناساندن خوبی ها، تشویق به انجام آن، ترسیم بدی‌ها و نشان دادن راه گریز و منع از آن است، از اصول بسیار مهم اسلام عزیز است.» هدف اصلی سازمان تبلیغات اسلامی، اعتلای فرهنگ نغز و پربار اسلام راستین و تبلور حیات معنوی و تعیین و ترویج شاخصای اعتقادی، اعلام شده است. این سازمان تاکنون علاوه بر اعزام هزاران مبلغ به داخل و داخل از کشور، صد‌ها جلد کتاب به زبان‌های مختلف برای نشر اسلام تهیه و توزیع کرده است.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *