پایان دوران نتانیاهو؛ رویکرد کابینه بنت-لاپید درباره ایران چگونه است؟
خروج بنیامین نتانیاهو از قدرت، پرسش مهمی در مورد رویکرد کابینه جدید این رژیم در قبال ایران را مطرح کرده است.
– طولانیترین دوره نخست وزیری در اراضی اشغالی پس از دوره ۲ ساله بحران تشکیل کابینه پایان یافت و «بنیامین نتانیاهو» با وجود کارشکنیهای فراوان بر سر راه تشکیل کابینه نتوانست خروجش از گردونه قدرت را به تعویق بیندازد.
تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی موسوم به «تغییر» سبب طرح پرسشهای متعددی شده است؛ آیا کابینه جدید میتواند تا پایان دوره قانونی خود در قدرت حضور داشته باشد؟ آیا امکان دارد ائتلاف آکنده از اختلافهای سیاسی و عقیدتی کابینه تغییر، رنگ باخته و رژیم صهیونیستی در مسیر جدیدی قرار بگیرد؟ رویکرد رژیم صهیونیستی درباره ایران در کابینه جدید، تغییر میکند؟
تشکیل کابینه چرخشی ائتلافی رژیم صهیونیستی پس از ۴ دوره انتخابات سراسری در ۲ سال و انحلال ۲ کنست، در نهایت خروج نتانیاهو را از قدرت رقم زد.
اکنون کابینه جدید رژیم صهیونیستی با ریاست ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ «نفتالی بنت»، رئیس حزب «یامینا» و ریاست ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ «یائیر لاپید»، رئیس حزب «یش عتید»، سکان قدرت را در دست دارد.
لاپید، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در دوره نخست وزیری بنت، مجری تلویزیونی سابق، اکنون وظیفه اجرای اجماع ائتلاف با رویکردهای متنوع از راست راست تا چپ افراطی در حوزه سیاست خارجی را برعهده دارد.
اگرچه کابینه ائتلافی در فرهنگ سیاسی رژیم صهیونیستی، موضوعی هنجار است و نه استثنا، اما بازهم «سفر سیاست، همسفرهای عجیبی را با یکدیگر همراه کرد.»
با فرض دوام هرچند کوتاه مدت کابینه ائتلافی جدید رژیم صهیونیستی، بررسی رویکرد این کابینه در مورد برخی از اصول اساسی سیاست خارجی به ویژه در مسائل منطقهای خالی از لطف نیست.
موضوع ایران در چارچوب مسائلی مانند مذاکرات پیرامون احیای برجام و نحوه تعامل با آمریکا در این موضوع، یکی از مهمترین مسائل کابینه جدید رژیم صهیونیستی است.
بنت، نخست وزیر فعلی کابینه رژیم صهیونیستی همچنان با چشم انداز احیای برجام و به نتیجه رسیدن مذاکرات برجامی مخالفت است.
بنت با وجود مخالفت کامل با برجام، بنا به دلایلی مانند پرهیز از هزینه تراشی، وجود مشکلات داخلی، زیر سوال بردن رویکرد ضد ایرانی نتانیاهو، اجتناب از صرف سرمایه سیاسی خود در جدال بر سر ایران و البته نیاز به حمایت آمریکا برای حیات سیاسی خود، احتمالا خود را با رویکرد آمریکا در قبال برجام همراه کند.
لاپید نیز سیاستمداری باصطلاح میانه رو در عرصه سیاست رژیم صهیونیستی است؛ او در جریان کنفرانسی در مورد صلح در سال گذشته، ضمن زیر سوال بردن رویکرد سختگیرانه نتانیاهو در قبال فلسطین، تاکید کرده بود که موضوع ایران و فلسطین برای رژیم صهیونیستی جدایی ناپذیرند؛ چراکه بی توجهی به حقوق فلسطینیان و رویکرد جنگ افروزانه در قبال ایران فقط به بدتر شدن اوضاع منجر میشود.
استقبال و تبریک زودهنگام دولت آمریکا از کابینه جدید رژیم صهیونیستی در کنار گلایههای نتانیاهو از واشنگتن در موضوع ایران در جلسه رای اعتماد کنست، نشان میدهد که بنت و لاپید قصد دارند در چارچوب خواست آمریکا، رایزنی، بحث و گفت و گو در مورد ایران را برخلاف نتانیاهو به پشت درهای بسته بازگردانند.
در واقع باید گفت که انتظار تغییر در رویکرد رژیم صهیونیستی در مورد ایران در کابینه جدید رژیم صهیونیستی به دلیل طیف گسترده اختلاف نظرها و مواضع در موضوعهایی مانند فلسطین، لبنان، سوریه و ... واقع بینانه نیست؛ اگرچه نمیتوان تغییرات جزئی به ویژه در مورد نحوه تعامل با دیگر کشورها در این زمینه را از سوی رژیم صهیونیستی نادیده گرفت.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *