صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تقویم تاریخ؛ از روز ملی گل و گیاه تا سرکوب قیام اسکاتلند

۲۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۷:۲۶
کد خبر: ۷۳۳۰۱۱
امروز سه شنبه، بیست و پنجم خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۴ ذی القعده سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پانزدهم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و پنجم خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
 
 

سرکوب قیام اسکاتلندی‌ها توسط انگلیس

۳۱۳ سال پیش، در روز پانزدهم ژوئن سال ۱۷۰۸ میلادی قیام استقلال طلبان اسکاتلندی برای رهایی از اشغال انگلیسیها، به شدت سرکوب شد.
 
انگلیس همواره در پی الحاق سرزمین اسکاتلند در شمال این کشور، به خود بود. در سال ۱۶۰۳ میلادی، هنگامی که شاه اسکاتلند به نام جیمز اول پادشاه این کشور و انگلیس شد، در واقع انگلیس عملاً اسکاتلند را تصاحب کرد. اما قیام‌های متعدد اسکاتلندی‌ها علیه سلطه انگلیس حاکی از نارضایتی آن‌ها از چنین وضعیتی بود. با این حال، پارلمان‌های دو کشور در سال ۱۷۰۷ م. در یکدیگر ادغام شدند. این تصمیم خشم اسکاتلندی‌ها را برانگیخت و موجب قیام دیگری شد که درچنین روزی درسال ۱۷۰۸ م. سرکوب شد. اعتراضات سیاسی علیه الحاق اسکاتلند به انگلیس همچنان ادامه دارد، بطوریکه در نتیجه این اعتراضات، در سال ۱۹۹۹ لندن مجبور شد با تاسیس یک پارلمان محلی برای اسکاتلند موافقت کند. با این حال تلاش مردم این سرزمین برای کسب استقلال ادامه دارد.
 
 

تعیین برلین به عنوان پایتخت آلمان

۱۷۳ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم ژوئن سال ۱۸۴۸ میلادی اتو فون بیسمارک صدراعظم آلمان، شهر تاریخی و معروف برلین را به پایتختی این کشور برگزید.
 
انتخاب برلین به عنوان مرکز امپراتوری آلمان بعد از اجرای طرح اتحاد آلمان صورت گرفت که طراح اصلی آن بیسمارک بود. بعد از جنگ جهانی دوم، برلین همچون آلمان به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شد. اما در سپتامبر سال ۱۹۹۰ میلادی، پس از برچیدن دیوار برلین، زمینه‌های وحدت دو آلمان فراهم آمد و چندی بعد هر دو بخش برلین بصورت یک شهر، بار دیگر پایتخت آلمان شد.
 
 

درگذشت آیت الله کاشانی، عالم و مجاهد برجسته

۱۰۳ سال پیش، در روز بیست و پنجم خرداد سال ۱۲۹۷ هجری شمسی آیت الله «سید مصطفی مجتهدی کاشانی» عالم و مجاهد برجسته، درگذشت.
 
وی در کاشان از شهر‌های مرکزی ایران و در خانواده‌ای اهل علم تولد یافت و مقدمات تحصیل خود را نزد پدر گذراند. آنگاه برای تکمیل تحصیلات به اصفهان و سپس نجف در عراق رفت تا از علوم اساتید بیشتری بهره‌مند گردد و سرانجام به مقام اجتهاد نائل شد. آیت الله مصطفی کاشانی در شعر نیز طبعی بلند داشت و به فارسی و عربی شعر می‌سرود. اما ویژگی مهم وی، ظلم ستیزی و عدالت خواهی بود. این عالم گرانقدر از مخالفان استبداد و طرفداران انقلاب مشروطه در ایران بود و با دخالت استعمارگران انگلیس و روس در ایران و عراق به مبارزه برخاست. ازجمله به هنگام جنگ جهانی اول و اشغال عراق توسط انگلیس، آیت الله سید مصطفی کاشانی نه تنها به همراه دیگر علما فتوای جهاد صادر کرد، بلکه در جبهه‌های نبرد با استعمارگران حضور یافت. در ضمن پسر وی، آیت الله سید ابوالقاسم کاشانی نیز به تأسی از پدر، از مبارزان بزرگ علیه استعمار انگلیس، بویژه به هنگام ملی شدن صنعت نفت ایران بود.
 

تاسیس سازمان همکاری شانگ‌های

۲۰ سال پیش، در روز پانزدهم ژوئن سال ۲۰۰۱ میلادی با امضای توافقنامه‌ای میان کشور‌های روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان، «سازمان همکاری شانگهای» تأسیس شد.
 
هدف این سازمان افزایش همکاری‌های اقتصادی، فرهنگی و امنیتی اعلام شده است. سابقه سازمان همکاری شانگ‌های به سال ۱۹۹۶ برمی گردد که این کشورها، به جز ازبکستان، به منظور تقویت اعتماد و افزایش امنیت در مرز‌های طولانی خود، پیمان موسوم به «شانگ‌های ۵» را منعقد کردند. این پیمان در شرایطی امضا شد که شوروی فروپاشیده بود و آمریکا می‌کوشید در کشور‌های آسیای میانه نفوذ کند. با پیوستن ازبکستان به شانگ‌های ۵، این گروه عملاً به سازمان همکاری شانگ‌های تبدیل شد. اکنون جمهوری اسلامی ایران، هند، پاکستان، افغانستان و مغولستان نیز اعضای ناظر این سازمان هستند. سازمان همکاری شانگهای، یکی از بزرگترین سازمان‌های منطقه‌ای از لحاظ جمعیت، وسعت و توان اقتصادی و نظامی است.
 
 

درگذشت محمد علی کشاورز، بازیگر مطرح سینمای ایران

یک سال پیش، در روز بیست و پنجم خرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی محمدعلی کشاورز بازیگر مطرح سینما، تئاتر و تلویزیون ایران، در سن ۹۰ سالگی درگذشت.
 
وی متولد ۲۶ فروردین ۱۳۰۹ در شهر اصفهان بود و از هنرستان هنرپیشگی تهران و دانشکده هنر‌های دراماتیک فارغ التحصیل شده بود. او فعالیت هنری اش را از سال ۱۳۳۹ با حضور در نمایش «ویولن ساز کره مونا» آغاز کرد و برای نخستین بار در سال ۱۳۴۳ با فیلم شب قوزی بازیگری سینما را نیز تجربه کرد و پس از آن در فیلم‌ها و نقش‌های بسیاری خوش درخشید. کشاورز برای بازی در فیلم مادر ساختۀ علی حاتمی نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و در فیلم‌های سربداران، کمال الملک، هزار دستان، پدرسالار و بسیاری فیلم‌های دیگر به ایفای نقش پرداخت. ایشان همچنین دارای نشان درجه یک فرهنگ و هنر در جمهوری اسلامی ایران است. از محمد علی کشاورز به عنوان یکی از مطرح‌ترین و با سابقه‌ترین هنرمندان عرصه سینما، تئاتر و تلویزیون ایران یاد می‌شود.
 
 

روز ملی گل و گیاه

۲۵ خرداد در تقویم ایرانی، روز ملی گل است.
 
در طول تاریخ دیرینه ما استفاده از گل و گیاه مسیر تکاملی علمی گسترده‌ای داشته است. در این راستا از زمان مهاجرت قوم ماد به فلات ایران، مردم این سرزمین همواره در توسعه فضای سبز و کاشت گل‌ها و گیاهان کوشا بوده اند به طوری که روزگاری ایران به نام کشور گل وبلبل شهرت داشت. گل‌ها از گذشته تا به حال به خاطر زیبایی و بوی خوش، تخیلات انسان را به خود جلب می‌کرده اند. گل علاوه بر سمبل زیبایی، یکی از هدایایی است که نشان دهنده احساسات و عواطف انسان در شرایط مختلف است. هدیه دادن گل برای هدیه گیرنده احساس خوشایندی را به وجود می‌آورد که معمولا نشانه علاقه و صمیمیت هدیه دهنده محسوب می‌گردد و باعث زینت و شادابی محفل نیز می‌شود.
 
از نظر روانشناسان، نگاه کردن به گل و گیاه می‌تواند به مدت طولانی روی حالات روانی فرد تأثیر گذاشته و رفتار او را به سرعت دگرگون کند، به طوری که افرادی که در محیط اطرافشان گل و گیاه وجود دارد بیش از دیگران آرام، مهربان، شاد و با گذشت بوده و می‌توانند این حس را با رفتار مثبت خود به دیگران نیز منتقل کنند، بنابراین پژوهشگران توصیه می‌کنند همواره یک شاخه گل یا یک گلدان کوچک گل در منزل یا محل کار در معرض دید خود داشته باشید. در حال حاضر حدود ۱۰۰ کشور جهان دارای گل ملی هستند که در برخی از کشور‌ها مانند کانادا، آلمان و لبنان یک درخت به عنوان نماد ملی گیاهی کشور انتخاب می‌شود.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *