علت نامگذاری دهه کرامت چیست؟
دهه کرامت همزمان با میلاد حضرت معصومه (س) آغاز و تا ولادت امام رضا (ع) ادامه دارد.
_ آنا نوشت: مراسم دهه کرامت یکی از پرطرفدارترین و شیرینترین روزهای سال برای ایرانیان و به خصوص عاشقان اهل بیت و عصمت و طهارت است. این ایام مقارن است با روزهای موفورالسرور میلاد دردانههای اهل بیت که ایران میزبان آنان است و به همین جهت در این روزها سراسر ایران اسلامی غرق در شادی و شعف و خوشحالی است.
آغاز دهه کرامت با میلاد حضرت فاطمه معصومه (س) و روز دختر
دهه کرامت همه ساله از روز اول ماه ذی القعده که مصادف است با سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها آغاز میشود. روز اول دهه کرامت به مناسبت همین ولادت به نام روز دختر نیز نامگذاری شده است و شور و شعف دختران ایرانی در این روز دوچندان است.
دعا و نیایش زائران در حرم امام رضا (ع)
حضرت فاطمه معصومه (س) همانطور که عنوان شد در یکم ذی القعده و در سال ۱۷۳ هجری قمری در مدینه چشم به جهان گشود. پدر بزرگوارشان حضرت باب الحوائج موسی بن جعفر (ع) امام هفتم شیعیان و مادر پاکدامنش نجمه خاتون (س) از پرهیزگارترین بانوان عالم بود. این بانوی فضل و کرامت در معیارهای ارزشی اسلام پیشتاز بود و در علم، کمال، تقوا و قداست جایگاه ارزشمندی داشت. حضرت معصومه (س) در راه اثبات ولایت گامهای بسیاری برداشت و با نقل روایتهای بسیار درباره پیشوایی امام علی (ع) به اثبات ولایت ایشان و دیگر امامان معصوم (ع) پرداخت.
امام هشتم شیعیان در وصف مقام و منزلت این بانوی بزرگوار فرموده است: «فردی که حضرت معصومه (س) را در قم زیارت کند مانند آن است که مرا زیارت کرده است.»
بزرگداشت حضرت شاهچراغ برادر امام رضا (ع) در دهه کرامت
در ادامه روزهای دهه کرامت به ششمین روز خود میرسد که مصادف است با روز بزرگداشت حضرت احمد بن موسی ملقب به شاهچراغ. ولادت این حضرت دقیق مشخص نیست، اما غالبا ششمین روز از ماه ذی القعده به عنوان بزرگداشت مقام ایشان قرار گرفته است و به نوعی نیمه دهه کرامت با بزرگداشت آن حضرت در شیراز و سایر شهرهای ایران رنگ و بوی تازهای میگیرد.
تاریخ دقیق تولد حضرت احمد بن موسی شاه چراغ سلام الله علیه مشخص نیست. اخیراً در شورای فرهنگ عمومی استان فارس نامگذاری یک روز به نام بزرگداشت آن حضرت مطرح شد و متولیان امر تصمیم گرفتند که روز تولد آن حضرت را به عنوان مراسم بزرگداشت انتخاب کنند؛ لذا برای مشخص شدن روز دقیق تولد، مورخان و محققان تحقیقات خود را آغاز کردند. اما پس از بررسیهای به عمل آمده کارشناسان به این نتیجه رسیدند که روز تولد حضرت شاه چراغ بدرستی مشخص نیست و در این خصوص نقلهای متفاوتی وجود دارد. از این رو تصمیم بر این شد که در دهه کرامت یعنی حدفاصل تولد حضرت معصومه سلام الله علیها و امام رضا علیه السلام یک روز به عنوان روز بزرگداشت حضرت احمد بن موسی «شاه چراغ» تعیین شود.
جشن میلاد امام رضا (ع) در سالهای پیش از کرونا
به مناسبت پاسداشت دهه کرامت و روز بزرگداشت حضرت احمد ابن موسی شاهچراغ علیه السلام در این روز مردم از اقصی نقاط ایران اسلامی به ویژه استان فارس به آستان مقدس حضرت احمد ابن موسی علیه السلام شرفیاب میشوند و نسبت به ساحت مقدس آن حضرت ادای احترام میکنند و حاجات و آرزوهایشان را از آن آستان مقدس طلب مینمایند. پیاده آمدن بسیاری از افراد که از دیگر شهرهای استان فارس به این حرم مشرف میشوند و اجرای دهها برنامه فرهنگی و معنوی دیگر نشان دهنده عشق و علاقه این مردم ولایتمدار به این امام زاده جلیل القدر است.
ولادت امام رضا علیه السلام نقطه اوج دهه کرامت
آخرین روز از دهه کرامت مصادف با یازدهم ذی القعده یکی از بزرگترین اعیاد ایرانیان است. در سالروز ولادت خورشید تابناک خراسان بلکه کل ایران، حضرت شمس الشموس انیس انفوس سلطان اباالحسن علی بن موسی الرضا ایران اسلامی غرق در شادی و شعف است و بسیاری از افراد همه ساله خود را در چنین روزی به مشهد مقدس میرسانند تا از نزدیک میهمان جشن تولد آن امام همام باشند.
شادی مردم به یاد آن روزی است که در یازدهم ذیقعده سال ۱۴۸ هجری، مدینه حال و هوایی دیگر داشت و نه تنها در زمین بلکه از آسمان هم صدای تهنیت گفتن ملائک به گوش میرسید و شکوفا شدن غنچه دیگری از گلهای بوستان ولایت را که فضای عالم را معطر ساخته بود بشارت میداد. نام او «علی» و کنیه اش «ابوالحسن» بود.
آذین بندی حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت
دهه کرامت سال ۱۴۰۰ چه روزی است؟
در سال ۱۴۰۰ دهه کرامت با سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در روز ۲۲ خرداد آغاز شده و در نخستین روز از تیر ماه سال ۱۴۰۰ که مصادف با ۱۱ ذی القعده روز میلاد امام رضا علیه السلام است، خاتمه میابد. گرچه محدودیتهای کرونایی روی همه امور زندگی و خاصه مراسم و مجالس مذهبی تاثیرگذاشته، اما ابراز شادی ایرانیان به مناسبت این ایام همچنان ادامه دارد و به نحو دیگری انجام میشود.
دهه کرامت ۱۴۰۰ میتوان به مشهد سفر کرد؟
هرساله در سالروز ولادت امام رضا علیه السلام و همچنین در روزهای دهه کرامت، مردم سراسر ایران اسلامی خود را به مشهد الرضا علیه السلام میرسانند تا بتوانند در جشن میلاد آن حضرت در کنار حرم باصفایش حضور یابند. از آنجا که شیوع کرونا و محدویتهای بخصوص آن همچنان پابرجاست تصمیمات تازهای برای جشن دهه کرامت در سال ۱۴۰۰ گرفته شده است.
البته برابر محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا سفر به مشهد مقدس در ایام ولادت امام رضا در سال ۱۴۰۰ ممنوع است و عاشقان بایستی با استفاده از ابزار الکترونیکی نظیر تلویزیون و فضای مجازی مرغ دل را در صحن و سرای آن حضرت پرواز دهند.
مراسم نقاره زنی در دهه کرامت
در همین زمینه مهدی قلیان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبر برخی رسانهها مبنی بر اعلام ممنوعیت جدید سفر به مشهد اشاره و ضمن اصلاح آن بیان کرد: محدودیت و ممنوعیت سفر به هر نقطه کشور از سوی ستاد مقابله با ملی کرونا اعلام میشود و حتی ستادهای استانی هم در این زمینه حق تصمیمگیری ندارند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *