صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تقویم تاریخ؛ از پایان جنگ شش روزه تا روز صنایع دستی

۲۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۱:۰۸
کد خبر: ۷۳۱۶۸۷
امروز پنجشنبه بیستم خرداد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۹ شوال سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دهم ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی است.
_ خبرگزاری صدا و سیما نوشت: مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (بیست خرداد سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
 

درگذشت آیت الله بهبهانی از فق‌های  نامدار شیعه

۲۳۷ سال پیش در چنین روزی ۲۹ شوال سال ۱۲۰۵ هجری قمری فقیه بزرگ شیعه آیت‌اللَّه «آقا محمدباقر وحید بهبهانی» درگذشت.
 
عـلامـه بـزرگوار، مرحوم آقا محمد باقر، یکی از بزرگترین و نامورترین فقیهان نامدار می‌باشد که از دویست سال پیش تا عصر ما، خود و شاگردانش از استوانه‌های بزرگ فقهی به شمار آمده و سرمنشا تحولات عظیم در فقه و دفاع از آئین پاک تشیع بوده اند. ایشان علم اصول را از نوپایه گذاری و احیا نمود و در دفاع از اجتهاد و مبارزه با اخباری‌گری و تربیت گروهی مجتهد مبرز، تلاش پیگیری نمود و این سبب شد که او را «استادُ الکُلّ» خواندند. نتایج کار‌های آیت‌اللَّه بهبهانی را می‌توان بر دو محور برشمرد: اول بررسی کامل روایاتِ اخبار و احادیث و حاکم شدن باب اجتهاد و انسداد باب اخباری‌گری و ظاهرگرایی. دوم در مسیر تکامل قرار گرفتن فقه اجتهادی. حُسنِ تدبیر، مقام علمی و استعداد فوق‌العاده و ذوق خاص ایشان در آن عصر، زبانزد خاص و عام بود، به گونه‌ای که از نوادر جهان اسلام به شمار آمده، خدمات و تلاش‌های علمی آن فقیه بزرگوار نقطهٔ عطف مهمی در تحول بحث‌های اصولی و اجتهادی محسوب می‌شد. الاجتهاد و الاخبار، شرح مفاتیح فیض و... از جمله تالیفات این مرجع بزرگ شیعه می‌باشند.
 
 

آغاز جنگ آمریکا و انگلیس

۲۰۹ سال پیش در چنین روزی دهم ژوئن سال ۱۸۱۲ میلادی جنگ امریکا و انگلیس آغاز شد.
 
از وقایع مهم تاریخ امریکا در نیمه اول قرن نوزدهم، جنگ امریکا و انگلیس است که بیش از دو سال به طول انجامید. علت بروز جنگ، محاصره دریایی فرانسه از طرف انگلستان و جلوگیری از رفت و آمد کشتی‏های امریکایی در آب‏های مجاور اروپا بود. اما امریکا برای شروع جنگ دلایل دیگری داشت که عمده ‏ترین آن، کمک‏های پنهانی انگلیس به سرخ‏پوستان امریکایی برای شورش برضد حکومت مرکزی امریکا بود. در ادامه این جنگ، نیرو‌های امریکا در ۱۸ ژوئن سال ۱۸۱۲ م به متصرفات انگلیس در کانادا حمله‏ ور شدند و شهر تورنتو را به آتش کشیدند. پیشروی نیرو‌های امریکا در کانادا در اواخر سال ۱۸۱۲ م متوقف شد و جنگ فرسایشی بین نیرو‌های طرفین ادامه یافت، تا اینکه نیرو‌های انگلیسی در ماه اوت سال ۱۸۱۴ م در سواحل شرقی امریکا پیاده شدند و تا واشنگتن، پایتخت این کشور پیش رفتند. نیرو‌های انگلیس سپس به تلافی آتش زدن تورنتو از طرف امریکا، واشینگتن را آتش زدند. ولی پیشروی آن‌ها در داخل خاک امریکا در شهر بالتیمور متوقف شد و قوای انگلیس تا پایان سال ۱۸۱۴ م از سواحل شرقی امریکا بیرون رانده شدند. در نهایت، مذاکرات صلح بین امریکا و انگلیس از اواخر سال ۱۸۱۴ م در بلژیک آغاز شد و در ماه دسامبر به امضای قرارداد صلح بین دو کشور انجامید.
 
 

درگذشت پیر لوتی، فیلسوف مشهور فرانسوی

۹۸ سال پیش در چنین روزی دهم ژوئن سال ۱۹۲۳ میلادی "پیر لوتی" (Pierre Loti) نویسنده نامدار فرانسوی در سن ۷۳ سالگی درگذشت.
 
وی پس از اتمام تحصیلات مقدماتی و عالی خویش به خدمت نیروی دریایى درآمد و از افسران برجسته ارتش گردید. لوتی در همین زمان کار ادبی خویش را آغاز کرد و نوشته‏‌های خویش را در سبک امپرسیونیسم انتشار داد. هدف پیروان این مکتب، رهایى از قواعد دست و پاگیر قدیم و بیان تاثیرگذاری کلی یک صحنه یا موضوع بدون پرداختن به جزئیات است. پیِر لوتی پس از چندی شهرت قابل ملاحظه‏‌ای به دست آورد چنان‏که در سال ۱۸۹۱ م به عضویت فرهنگستان فرانسه انتخاب گردید. وی پس از آن، سفری به خاوردور، اقیانوسیه و خاورمیانه انجام داد که این سفرها، مایه‏‌های رمان‏‌های بعدی او را فراهم آورد. چنان که در سفری که به ایران نمود، کتاب به سوی اصفهان را نگاشت. پیِر لویى دارای قدرت فراوان ذاتی در بازآفرینی احساسات و پرداخت صحنه ‏هاست. او درعین حالْ نویسنده ‏ای است که تقریباً همواره ذهنیت‏گرا و بی ‏اعتنا به مذهب، اخلاق و فلسفه است، ضمن اینکه وی در رمان‏ هایش، هم طرح و هم شخصیت‏ پردازی را نادیده می‏ گیرد. قسمت عمده آثار لوتی، نوعی زندگی‏نامه شخصی به شمار می‏ آید، چنانکه از خلال داستان ‏هایش می‏ توان به زندگی روحی و فکری و اضطراب‏ ها، ملال‏ ها، نگرانی‏‌ها و هیجان ‏هایش پی برد. لوتی با آنکه مغز فیلسوفانه نداشت، پیوسته از ناچیز بودن بشر در برابر عالم خلقت و ازتاثیر نیرومند زمان در وحشت بود. از جمله آثار او می ‏توان به گل ‏های اندوه، تبعید شده، عروسی لوتی و در حال احتضار اشاره کرد.
 

پایان جنگ شش روزه اعراب و رژیم صهیونیستی

۵۴ سال پیش در چنین روزی دهم ژوئن سال ۱۹۶۷ میلادی سومین جنگ اعراب و رژیم جعلی اسرائیل معروف به جنگ شش روزه پایان یافت.
 
در ساعت ۸/۵ بامداد روز پنجم ژوئن ۱۹۶۷ م، نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در یک عملیات غافل‏گیرانه، با عبور از مرز‌های سه کشور مصر، سوریه و اردن، به مدت دو ساعت، نیرو‌های هوایی این کشور‌ها را به شدت مورد حمله قرار داده و به این ترتیب سومین جنگ بزرگ رژیم اشغال‏گر قدس و کشور‌های عربی آغاز شد. پس از این تجاوز، نیروی زمینی اسرائیل با بهره ‏گیری از سلاح‏‌های پیشرفته و حمایت‏‌های انگلیس و امریکا، در مدت شش روز، ارتش‏‌های مصر، سوریه و اردن را شکست داد. جنگ ژوئن ۱۹۶۷ اعراب و اسرائیل را می‏ توان یکی از سریع‏ترین جنگ ‏های تاریخ به شمار آورد، زیرا رژیم صهیونیستی در این تجاوز، چهار برابر تمام سرزمین‏‌های اشغالیِ تحتِ کنترل خود، شامل سراسر صحرای سینا و هم‏چنین کناره ‏های شرقی کانال سوئز در مصر و بلندی‏‌های جولان در سوریه را اشغال کرد و پس از جدا کردن غرب رود اردن از کشور اردن و اشغال کامل بیت المقدس، آتش‏ بس را پذیرفت.
 
 

درگذشت حافظ اسد، رئیس جمهور سابق سوریه

۲۱ سال پیش، در روز دهم ژوئن سال ۲۰۰۰ میلادی «حافظ اسد» رئیس جمهوری سوریه درپی یک بیماری طولانی، درگذشت.
 
وی در سال ۱۹۳۰ متولد شد. حافظ اسد در سال ۱۹۶۴ به سمت فرمانده نیروی هوایی برگزیده و سه سال بعد وزیر دفاع سوریه شد. وی در سال ۱۹۷۰ با یک کودتا، رهبری این کشور را در دست گرفت و سپس به رهبری حزب بعث انتخاب شد. حافظ اسد یک سال بعد در یک همه پرسی به مقام ریاست جمهوری سوریه دست یافت و از آن پس نیز با برگزاری چند همه پرسی، این مقام را تا پایان عمر حفظ کرد. به هنگام جنگ اعراب با رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۶۷، حافظ اسد وزیر دفاع سوریه بود. در این نبرد، رژیم صهیونیستی ارتفاعات جولان را اشغال کرد. تقویت ارتش سوریه توسط اسد باعث شد تا این کشور بتواند در جنگ ۱۹۷۳ با رژیم صهیونیستی، بخشی از این ارتفاعات را بازپس گیرد. از ویژگی‌های سیاست خارجی سوریه در زمان حافظ اسد، سازش ناپذیری این کشور در قبال رژیم صهیونیستی بود.
 
 

روز جهانی صنایع دستی

برای دوستداران صنایع دستی روز دهم ژوئن روز مهمی است، چون این روز به نام روز جهانی صنایع دستی نامگذاری شده است.
 
با تأسیس سازمان ملل متحد، حفاظت از میراث‏های فرهنگی بشری به عهده یونسکو یا سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد واگذار شد. از سال ۱۹۶۴ م با تأسیس شورای جهانی صنایع دستی به عنوان یکی از ارگان‏‌های وابسته به یونسکو، صنایع دستی و سنتی در قالب هنر و صنعت به عنوان بخشی از زندگی فرهنگی و حیات اقتصادی ملل، مورد توجه قرار گرفت. تشویق، کمک و راهنمایی صنعت گران دستی و بالا بردن سطح اطلاعات تخصصی و حرفه‏‌ای آن‏ها، حفظ و تقویت صنایع دستی و تجلی آن به عنوان رکن عمده ‏ای از حیات فرهنگی ملت‏ها و نیز ایجاد همبستگی میان صنعت‏گران سراسر جهان از جمله اهداف اصلی شورای جهانی صنایع دستی است. در حال حاضر در این شورا بیش از ۹۰ کشور عضویت دارند و دبیرخانه آن نیز در آمستردام هلند قرار دارد. مهم‏ترین نتیجه ‏ای که از تلاش ‏های جهانی صنایع دستی حاصل شده است، جلب توجه ملت‏‌ها به اهمیت فوق ‏العاده صنایع ‏دستی در زندگی فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ملت ‏ها می ‏باشد. هم‏چنین از طرف این شورا، روز دهم ژوئن به عنوان روز جهانی صنایع دستی تعیین شده است.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *