مناظره اول؛ مبارزه کلمات نامزدها
صرف نظر از حاشیههای ایجاد شده و مباحثی که در مناظره روز شنبه مطرح شد در بخش دوم جو مناظره به سمت بحثهای کارشناسیتر میل کرد و قضاوت حداقل برای اهل فن تا حدودی آسان شد.
- اولین مناظره هفت نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با محوریت مسائل اقتصادی عصر روز شنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۰ در محل معاونت سیمای رسانه ملی برگزار شد. ترتیب صندلیها و پاسخ آها به سؤالات براساس قرعهکشی مشخص شده بود.
در حالی که برخی به خرداد پر از حادثه عادت دارند این خرداد نیز بی حادثه نیست و ما شاهد برگزاری انتخابات مهم و سرنوشتساز در کشورمان هستیم، طبق روال مرسوم، امسال نیز مناظرات تلویزیونی کاندیداها پای ثابت انتخابات است تا مردم را در انتخاب دقیق و درست یاری کند. به همین منظور فرش قرمز در زیر تابلوی آبی معاونت سیاسی سیما گسترانده شد تا ۷ نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، از پشت جعبه جادویی در مقابل میلیونها نفر وارد میدان شوند.
لذا اولین مناظره از میان سه مناظره انتخاباتی در حالی در ساعت ۱۷ روز ۱۵ خرداد برگزار شد که هریک از کانادیداها با توشهای از کلمات و برنامه خود را به خیابان جام جم رسانده بودند تا در بهترین شکل ممکن در مقابل چشمان نظارهگر مردم قصیده بهبود اوضاع را بسرایند و بتوانند نظر مساعد آنها را برای رفتن به خیابان پاستور جلب کنند، هرچند تعدادی از آنها نیز محض اطمینان و احتیاط در میان کلمات سنگ نیز گذاشته بودند، شاید هم ترجیح داده بودند جای خالی برخی موضوعات را با سنگ پر کنند بلکه توشهشان سنگینتر به نظر برسد!
در مناظره روز شنبه اولین کاندیدایی که وارد محوطه جام جم شد رئیس دولت سلام بود که دغدغه اصلیاش اصلاح شیوه حکمرانی کشور بود و با صدایی غرا اعلام میکرد میخواهد از جوانان کشور نهایت بهره را ببرد، در ادامه در حالی که خبرنگاران چشم بر راه گذاشته بودند دومین کاندیدا از راه رسید، عبدالناصر همتی در حالی که بارها اعلام کرده بود در مقابل پنج کاندیدای دیگر تنهاست با شعار «از خانه تا جهان تعامل» عطای بانک مرکزی را به لقایش سپرده بود تا کلید اتاق اختصاصی پاستور را به دست بگیرد برای این منظور نیز تاکید داشت باید با عنوان «جناب» خطاب شود!
هنوز همتی با القای تنها بودن در صندلی سالن سیما ننشسته بود که محسن رضایی در مقابل تریبون ایستاد تا پاسخ خبرنگاران را بدهد او که در گذشته تلاش داشت دولت تشکیل بدهد حالا طبق اظهاراتش سرابی را در دستگاه دیپلماسی کشور تشخیص داده بود و آنطور که به نظر میرسید سعی صفا و مروه میان وین و تهران را چندان مفید نمیدید.
در حالی که سه کاندیدا در سکوت تیرهایشان را در چله کمان میگذاشتند که مبادا از حریف عقب بمانند، سعید جلیلی با هدف جهش ایران قدم بر روی فرش قرمز گذاشت و با تکه بر دیوار تجربیاتش منتقد وضع موجود بود تا جایی که علاقه خاصی به مناظره دو نفره داشت.
در حالی که ساعت به ۱۷ نزدیک میشد و دقیقهها به دنبال یکدیگر گذاشته بودند، ابراهیم رئیسی با معجونی از برنامه اقتصاد و اخلاق وارد رسانه ملی شد و نسیم حاصل از درهای بازشده برخی کارخانههای تعطیل شده را برای پیروزی بر حریفان به امداد طلبید.
با گذشت چند دقیقه مهر علیزاده برای تشکیل دولتی کپی شده و با طمانینه وارد ساختمان سیما شد هرچند وسواس خاصی در چک کردن مدارک تحصیلی و گواهینامه رانندگی داشت و در آخر علیرضا زاکانی گرز آهنین به دست با هدف مبارزه با اژدهای هفت سر فساد بر روی صندلی خود نشست.
درحالی که عقربه ساعت به ۱۷ رسیده بود، کلوسیوم جام جم، هفت گلادیاتور را در برگرفته بود تا طی دو راند یک و نیم ساعته با هم مبارزه کنند.
طی مناظره، مردم شاهد کُشتی کلمات بین کاندیداها بودند و برخی از آنها از برنامههایشان گفتند هرچند کلی، اما برخی دیگر نه تنها پاسخ ندادند بلکه گفتن برنامه و جواب سؤال را با فعل «خواهم گفت» موکول به روزهای آینده کردند تا همچنان همه را در حیرت و بهت برنامههای خود نگه دارند
صرف نظر از حاشیههای ایجاد شده و مباحثی که در مناظره روز شنبه مطرح شد در بخش دوم جو مناظره به سمت بحثهای کارشناسیتر میل کرد و قضاوت حداقل برای اهل فن تا حدودی آسان شد.
به طور کلی وجود چنین برنامههایی برای گفتوگو مستقیم با مردم و عرضه برنامه و دستورالعملها برای اداره کشور فرصت مغتنمی است که کاندیداهای ریاست جمهوری را در معرض دید میلیونها ایرانی قرار میدهد که با هیچ تبلیغ انتخاباتی میسر نمیشود در مقابل نیز این مناظرات گسترۀ دید مردم را برای انتخاب فراختر میکند، زیرا کنار هم بودن هفت کاندیدا و مقایسهشدن همزمان آنها در پارامترهای مختلف نظیر برنامههای مدون، قدرت بیان، حضور ذهن و توانایی مدیریت فضای بحث و گفتوگو این امکان را به مردم میدهد تا انتخاب باکیفیتتری را داشته باشند هرچند انواع هیجانات نیز در این زمینه نقش دارند.
در حقیقت انتخاب مستقیم رئیسجمهور با رأی مردم نمونهای از مردمسالاری و به نمایش گذاشتن دموکراسی است که امروز ما در کشورمان در شاخصترین حالت ممکن شاهد آن هستیم بهعنوان مثال یک نامزد انتخاباتی در آمریکا از دو فیلتر حزب دموکرات و جمهوریخواه و مجمع برگزینندگان موسوم به الکترال کالج با ۵۳۸ رأی، میگذرد تا رئیسجمهور شود در حالی که در کشور ما شورای نگهبان با تأیید نامزدهای انتخابات بر اساس مر قانون باقی امر را به خود مردم میسپارد.
بنابراین در حالی که در برخی کشورهای منطقه صندوق سفید انتخابات مانند برف زمستان یک حادثه باورنکردنی است در کشورمان ایران از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون بیش از ۴۰ انتخابات برگزار شده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *