علیرضا زاکانی؛ از نمایندگی مجلس تا ریاست مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
- روزنامه رسالت نوشت: قرار است در کمتر از ۱۶ روز دیگر، یعنی در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود. انتخابات این دوره مهمترین اتفاق سیاسی امسال و یکی از بااهمیتترین انتخاباتها در تاریخ کشور میباشد. طی ماههای اخیر خصوصا بعد از آغاز سال جدید، که فضای سیاسی و انتخاباتی کشور سرد و بیروح بود حالا کمکم کارزار انتخاباتی دارد گرم میشود و هرچه که بهروز انتخابات نزدیکتر میشویم هیجان آن نیز افزایش پیدا میکند.
روز ۲۵ اردیبهشتماه ثبتنام نامزدهای انتخاباتی پایان یافت و پس از چند روز گمانهزنی درباره تأیید صلاحیتهای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، سرانجام شورای نگهبان در روز سهشنبه ۴ خردادماه لیست نهایی نامزدهای تأییدشده را منتشر کرد. بر این اساس آقایان سعید جلیلی، محسن رضایی میرقائد، آیت الله سید ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی به عنوان نامزدهای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری معرفی شدند.
هر کدام از این چهرهها سوابق سیاسی و اجرایی متفاوتی دارند که در هر شماره روزنامه سابقه یک نفر از آنها موردبررسی قرار گرفته و مرور میشود. در شمارههای قبل به سوابق «آیت الله سید ابراهیم رئیسی»، «محسن رضایی»، «سعید جلیلی» و «قاضیزاده هاشمی» پرداخته شده است.
علیرضا زاکانی
علیرضا زاکانی متولد ۱۲ اسفندماه سال ۱۳۴۴ در تهران است. پدرش از ورزشکاران باسابقه شهرری و تهران، داور بینالمللی درجه یک کشتی و از دوستان صمیمی غلامرضا تختی بوده و همچنین در ورزشهای باستانی و کشتی پهلوانی هم از سرآمدان ایران و به مدت ۲۸ سال مسئول برگزاری مراسم سالگرد زندهیاد تختی بود. با شروع اعتراضات مردم کشور علیه حکومت پهلوی، وی که دانشآموز بود به فعالیت علیه رژیم شاهنشاهی پرداخت و در راهپیماییها شرکت میکرد و از سویی دیگر در مسجدهای لرزاده و همتآباد تهران هم فعال بود.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با آغاز جنگ تحمیلی، علیرضا زاکانی نیز در همان ماهها اولیه دفاع مقدس و درحالیکه سنی نیز نداشت، پا به عرصه دفاع از کشور گذاشت که حاصل آن، ۶۲ ماه حضور در جبههها، شرکت در پانزده عملیات بزرگ و جانبازی پنجاه درصد است. وی پس از حضور در ستاد جنگهای نامنظم و همچنین عمده حضور خود را در واحدهای «تخریب» و «اطلاعات و عملیات» سپری کرد و طی این مدت مسئولیتهایی ازجمله معاون گردان، مسئول محور «اطلاعات و عملیات» قرارگاه نجف اشرف ۳، قائممقام «اطلاعات و عملیات» لشکر محمد رسولالله (ص) و... را عهدهدار بود. زاکانی همزمان با پایان جنگ تحمیلی، در سال ۱۳۶۸ در کنکور سراسری شرکت کرد و در بهمنماه سال ۱۳۶۸ رشته پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی تهران شروع و در تابستان ۱۳۷۶ دکترای عمومی را اخذ کرد. وی پسازآن با شرکت در آزمون تخصصی، بهعنوان دانشجوی دوره تخصصی پذیرفته شد. او همچنین در سال ۱۳۸۰ دوره تخصصی پزشکی هستهای را آغاز کرد و در سال ۱۳۸۳ آن را به پایان رساند.
در خصوص فعالیتها و سوابق وی، شروع آن را میتوان با بسیج دانشجویی آغاز کرد. زاکانی در دوره تحصیل در دانشگاه نخست در شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران فعالیت داشت و یک سال بعد عضو بسیج دانشجویی دانشگاه شد. بعدازآن وی مسئولیت کل بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران را کسب کرد و همزمان به مدت چهار سال نیز، اداره مسجد دانشگاه تهران را بر عهده گرفت. همچنین زاکانی در اواخر سال ۱۳۷۷ مسئول بسیج دانشجویی دانشگاههای استان تهران بود و از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲ هم، مسئولیت سازمان بسیج دانشجویی کشور را برعهده داشت. ازجمله اقداماتی که در زمان حضور زاکانی در سازمان بسیج دانشجویی شکل گرفت، میتوان به بحث عدالتخواهی اشاره کرد. گفتمانسازی عدالتطلبی و مبارزه با فقر و فساد و تبعیض از دورانی در بسیج دانشجویی آغاز شد که علیرضا زاکانی مسئولیت بزرگترین تشکل دانشجویی عدالتخواه کشور را به عهده داشت.
نمایندگی مردم در چهار دوره مجلس شورای اسلامی نیز از دیگر سمتهای زاکانی بهحساب میآید. وی در انتخابات هفتمین دوره مجلس به عنوان نماینده مردم تهران ری، شمیرانات و اسلامشهر انتخاب شد. در این دوره زاکانی در هیئترئیسه مجلس حضور داشت و در کنار آن مسئولیت دبیرخانه مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس را برعهده گرفت.
زاکانی در هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، بار دیگر به عنوان منتخب مردم تهران راهی خانه ملت شد و در این دوره او به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس رفت. در انتخابات مجلس نهم، علیرضا زاکانی مجددا به مجلس راه یافت. در این دوره او به کمیسیون اجتماعی و شوراها رفت و ریاست کمیته احزاب آن را برعهده گرفت. در این دوره زاکانی همچنین مسئولیت کمیسیون توافق هستهای که «کمیسیون ویژه بررسی برجام، پیامدها و نتایج» نام داشت را با رأی نمایندگان مجلس بر عهده گرفت.
در انتخابات مجلس یازدهم که در سال ۱۳۹۸ برگزار شد وی از حوزه انتخابیه قم به مجلس راه یافت و هماکنون رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی است. این چهره سیاسی، طی این سالها دست به افشاگریهای بسیاری زده است که ازجمله آنها میتوان به افشاگری درباره پرونده کرسنت، افشاگری در خصوص پرونده حسین فریدون، افشاگری علیه اکبر طبری و... اشاره کرد. حالا و در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، علیرضا زاکانی با حضور در ستاد انتخابات کشور، برای انتخابات نامنویسی کرد و اکنون وی یکی از هفت نامزد تأییدشده توسط شورای نگهبان است.
زاکانی که نام دولت خود را «مقابله با شبکه فساد و نفوذ» گذاشته است، در روز ثبتنام خود اظهار داشت: «تورم ۲ رقمی، خط فقر تشدید شده، نرخ بالای بیکاری، وعدههای فراموششده دولتمردان، ناترازی در نظام بانکی، نقدینگی افسارگسیخته، وضعیت اسفبار بازار بورس و زیان جمع زیادی از مردم، کاهش ارزش پول ملی، عدم توجه به توانمندیهای داخلی، سیاسیکاریها، شعارزدگیها و فساد اقتصادی خانمانسوز، تبعیضهای ناروا و دنیاطلبی برخی از مسئولان و قدرتطلبی برخی سیاسیون و انفعال و خدشه به استقلال سیاسی کشور در مقابل بیگانگان امیدی را در دل مردم به ویژه جوانان آیندهساز کشور کمرنگ کرده و انتظار از دولت آینده برای سامان دادن و کارآمد ساختن حکومت در ارائه خدمت به مردم و تسریع پیشرفت کشور در گام دوم انقلاب اسلامی را بالا برده است. امروز مسببین وضع اسفبار فعلی و حامیان آنها طلبکارانه به عرصه آمدهاند و سودای دولت سوم روحانی را در سر میپرورانند.
در پاسخ به نیاز جبهه انقلاب و با اهتمام به منطق وحدت، پذیرفتم به میدان بیایم تا انشاءالله با زمین زدن شبکه فساد و نفوذ، ایرانی قوی و پیشرفته محقق شود. امروز مردم به جای کنترل از راه دور پشت میز حضور در میدان حل مشکلات اقتصادی را میخواهند. دوقطبی انتخابات امروز، میز قدرتپرستی در برابر حضور جهادی در میدان خدمترسانی و مبارزه بیامان با فقر و فساد و تبعیض است.»