صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کری: زیر توافق بزنیم، بی‌اعتمادی ایران را ثابت کرده‌ایم

۱۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷:۰۹
کد خبر: ۷۲۹۷۱
خبرگزاری میزان - وزیر خارجه آمریکا نسبت به تبعات رد توافق هسته‌ای با ایران در کنگره این کشور هشدار داد و مدعی شد در آن صورت ایران به بمب هسته‌ای دست می‌یابد.
به گزارش گروه بین الملل ، جان کری وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه نسبت به تبعات رد توافق هسته‌ای در کنگره هشدار داد و گفت: چنین اقدامی به اثبات بی‌اعتمادی ایران به غرب و همچنین فروپاشی تحریم‌ها منجر می‌شود.

کری که در برنامه «مورنینگ جو» شبکه «ام‌اس‌ان‌بی‌سی» صحبت می‌کرد، در مورد سرنوشت پول‌های آزادشده ایران، گفت: «اگر توافق نباشد، پول‌ها (ی بلوکه‌شده) همین حالا به این کشور سرازیر می‌شوند. کشورهایی هستند که بی‌صبرانه منتظر تجارت (با ایران) هستند.»

کری به انتقادات مطرح‌شده در مورد آزادسازی دارایی‌های ایران هم اشاره کرد و گفت: «اینکه گفته می‌شود قرار است صدها میلیون دلار پول آزاد شود، دقیق نیست. این مبلغ نهایتا 55 میلیون دلار است. ضمنا این پول ما نیست، پول خودشان است. این پول‌ها (حتی) در بانک‌های آمریکا هم نگهداری نمی‌شوند. به همین خاطر هم هست که پول‌ها (به ایران) سرازیر خواهند شد و کشورها شروع به تجارت خواهند کرد و آنوقت است که تحریم‌ها از هم خواهد پاشید.»

وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: «به این خاطر که همه می‌گویند، "یک لحظه صبر کن! آمریکا خودش تحریم‌ها را اعمال کرد و آنوقت زیر توافق زد. خوب ما چرا باید به تحریم‌ها پایبند بمانیم؟"»

وی در پاسخ به این سوال که اگر ایران پول‌های آزادشده را دریافت کند و سپس زیر قرارداد بزند، آنوقت چه می‌شود، گفت: «خوب آن‌ها به دردسر بسیار جدی می‌افتند.»

کری با بیان اینکه پیش از آغاز مذاکرات، ایران به چرخه سوخت مسلط شده بود، 2000 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده و 20000 سانتریفیوژ داشت، گفت: «ایران حالا هم یک کشور در آستانه هسته‌ای است و این نگرانی که از سوی مخالفان توافق اعلام می‌شود، اینکه گفته می‌شود، "آه، خدای من، این توافق به آن‌ها اجازه می‌دهد ظرف 15 سال به یک کشور در آستانه هسته‌ای بدل شوند،" کاملا نابجاست. به این خاطر که آن‌ها همین حالا در آستانه قرار دارند.»

وی با اشاره به اعلام موافقت «زیبیگنیو برژینسکی» وزیر خارجه اسبق آمریکا با توافق، تأکید کرد که برخی محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران، همیشگی هستند. کری گفت: «این توافق، هیچ تاریخ انقضایی ندارد. تنها در 10 سال اول، محدودیت‌های مضاعفی بر برنامه آن‌ها اعمال می‌شود. همچنین محدودیت‌های 15 ساله وجود دارد، محدودیت‌های 20 ساله وجود دارد و محدودیت‌های 25 ساله وجود دارد، که در تمام مسیر، اورانیوم ایران، از ابتدا تا انتها را رصد می‌کند. اما مولفه‌های مربوط به پروتکل الحاقی و دسترسی‌ها، برای تمام عمر این توافق هستند. بنابراین، ایران هرگز برای حرکت به سمت بمب آزاد نخواهد بود.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین تأکید کرد که این کشور همراه با متحدانش و کشورهایی چون روسیه و چین، با اقدامات اطلاعاتی‌ای که انجام می‌دهند، هرگونه تلاش برای حرکت به سمت بمب را شناسایی خواهند کرد.

کری هرچند که گفت نمی‌داند پس از رد توافق عملکرد ایران چطور خواهد بود و برنامه هسته‌ای ایران چه میزان بیشتر پیشرفت کرده یا بیشتر به زیر زمین می‌رود، گفت: «آنچه می‌توانم به شما بگویم، این است که اگر ما این توافق را رد کنیم، با توجه به سوءظنی که رهبر ایران، حتی برای ورود به مذاکرات با ما داشت، ما اصلی‌ترین نگرانی آن‌ها را تائید کرده‌ایم. اینکه نمی‌شود با غرب معامله کرد، اینکه نمی‌شود به غرب اعتماد کرد، به همین خاطر است که باید رفت و کاری برای محافظت از خود انجام داد.»

وی همچنین گفت: «اگر این توافق را قبول نکنیم، در آن صورت آن‌ها به هر نحو که شده، به سلاح (هسته‌ای) دست پیدا می‌کنند.»

کری تأکید کرد که در نبود توافق هسته‌ای، در خاورمیانه رقابت تسلیحاتی شکل می‌گیرد، اما در صورت اجرای توافق، دیگر کشورها «از تلاش برای ساخت بمب خود»، بازداشته می‌شوند.

او در پاسخ به این سوال که ممکن است بخشی از پول‌های آزادشده به گروه‌هایی چون حزب‌الله و حماس برسد، گفت: «اولا، ما محدودیت‌هایی هم در داخل این توافق و هم خارج از آن داریم، که ایران را (از حمایت از گروه‌های مقاومت) بازمی‌دارد یا قرار است که بازدارد. یکی از برنامه‌های رئیس‌جمهور این است که از اجرای کامل قطعنامه‌های شورای امنیت که انتقال سلاح به مثلا حزب‌الله را ممنوع کرده، اطمینان حاصل کند. آن‌ها خارج از این توافق هستند و ما آن‌ها را اجرایی می‌کنیم.»

وی افزود: «همینطور جریان انتقال سلاح به شبه‌نظامیان شیعی است، که یک قطعنامه شورای امنیت خارج از این توافق برای آن وجود دارد. جریان انتقال سلاح به حوثی‌های یمن است، که خارج از این توافق است. و اگر این‌ها درست اجرا شوند، می‌توان ایران را در برابر انتخاب‌هایش در آینده، پاسخگو کرد.»

وزیر خارجه آمریکا قرار است عصر امروز هم در یک سخنرانی عمومی، به دفاع از برنامه جامع اقدام مشترک بپردازد.

کنگره آمریکا بر اساس قانونی که اردیبهشت ماه امسال تصویب شد، تا 26 شهریور برای اعلام نظر در مورد توافق هسته‌ای زمان دارد. در صورتی که تنها یک سناتور دیگر از توافق هسته‌ای اعلام حمایت کند، شمار حامیان برجام در سنا از حدنصاب لازم برای حفظ حق وتوی باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا، می‌گذرد و در آن صورت تائید توافق در آمریکا قطعی می‌شود.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *