هوشیاری در میدان انتخابات
محمد حسن قدیری ابیانه، استراتژیست و سفیر اسبق ایران در ایتالیا و مکزیک در یادداشتی به بررسی موضوع انتخابات پرداخته است.
_ محمد حسن قدیری ابیانه در روزنامه حمایت نوشت: انتخابات مهمترین فرصت برای مشارکت در تعیین سرنوشت آینده به شمار میرود و حضور حداکثری و آگاهانه مردم در پای صندوقهای رای، بهترین راه کمک به پیشرفت و تضمین آینده کشور است. در چهار دهه گذشته همواره شاهد حضور و مشارکت گسترده مردم در انتخابات مختلف بودیم که نشان میدهد مردم در تعیین سرنوشتشان خود را سهیم میدانند و برای انتخابهایی که بر توسعه کشور و آینده آنان تاثیرگذار است، اهمیت قائل هستند. انتخابات در ایران، یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی است که امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در هر مناسبت و سخنرانیهای خود بر اهمیت انتخابات به ویژه ضرورت مشارکت حداکثری مردم در آن و انتخاب اصلح تاکید دارند. رهبر معظم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس، مجددا بر حضور و مشارکت مردم تأکید کرده و بر پرهیز نامزدها از وعدههای کذایی تصریح کردند.
اما از فحوای کلام رهبر معظم انقلاب اینطور میتوان استنباط کرد که مردم تعیینکننده هستند. حضور و مشارکت مردم هم باعث تضمین راه انقلاب و کشور و همچنین، باعث ایجاد شور انتخاباتی خواهد شد. چیزی که مردم باید بدانند آن است که تمام دارایی و ثروت کشور متعلق به آنهاست و همه مردم در این دارایی و ثروت سهیم هستند. مردم باید بدانند که با انتخاب خود، چگونگی استفاده از این ثروت را به منتخبین خودشان واگذار میکنند. مردم فردی را انتخاب میکنند که مدیریت اموال ملت و کشور با منتخب آنهاست و قطعا مردم نمیتوانند بیتفاوت باشند؛ کمااینکه برای سرمایه خود در بازاری مانند بورس هم نمیتوانند بیتفاوت باشند، زیرا سود و زیان در این بازار، مستقیما نفع و ضررش برای خود آنهاست. بنابراین، قهر با صندوق رأی معنا ندارد و منطقی نیست.
۲۸ خرداد، شب قدر دولت و آینده ملت در چهار سال آینده است. یعنی مقدرات قوه مجریه، چگونگی انتخاب مدیران و سیاستهای اخذ شده از سوی دولت بعد، کاملا به رای و انتخاب ما بستگی دارد. به عنوان مثالی ملموستر باید عرض شود، اگر ما مبلغ یک میلیارد تومان پول را ناچار باشیم به یکی از این هفت نفر نامزد انتخابات ریاستجمهوری بسپاریم و رسیدی هم نگیریم و نتوانیم پاسخی هم نسبت به خسران این ودیعه از کسی طلب کنیم، به کدام یک از این نامزدها اعتماد خواهیم کرد؟
از سوی دیگر، رهبر انقلاب نکته مهم دیگری را نیز بیان داشتند و آن اینکه، مردم خیلی به جریانات سیاسی عنایتی ندارند بلکه دنبال فردی هستند که مدیر و توانمند باشد. مردم ما باید با تفکر و تعقل روی برنامهها و وعدههای نامزدها، تشخیص دهند که کدام یک از اینها، میتوانند کشتی کشور را در شرایط طوفانی جهانی و در شرایطی که معیشت مسافران این کشتی از نظر اقتصادی دچار مشکل است، بهتر مدیریت کنند و ناخدای بهتری باشند و مشکلات را از سر راه مردم برداشته، اقتصاد کشور را بهبود داده و وضعیت معیشتی را بهتر کنند.
امروز، ایران عزیز ما از لحاظ قدرت نظامی، راه تعرض را بر دشمن بسته، اما در معیشت و اقتصاد در یک جنگ تمامعیار اقتصادی قرار دارد. مردم باید بدانند کسی باید در راس امور قرار گیرد که اولا خودش و بستگانش در سلامت کامل مالی باشند و اطمینان یابند که کابینه و دولت منتخبشان هم از افرادی پاکدست استفاده خواهد کرد. اگر اکثریت مردم در انتخاب خود دچار خطا شوند، فقط خودشان ضرر نمیکنند بلکه کل مردم از آن آسیب میبینند. بقول رهبر معظم انقلاب، اگر درست انتخاب کنیم سودش برای ماست و اگر اشتباه انتخاب کنیم زیان هم برای خود ما خواهد بود؛ بنابراین منافع ما ایجاب میکند، انتخاب درست داشته باشیم.
موضوع معیشت مردم نباید در فضای تبلیغاتی انتخابات ریاستجمهوری، به حاشیه برود. برخی از نامزدها و حامیانشان، بر این عقیدهاند که نمیتوانند در یک شرایط عقلانی، در انتخابات پیروز شوند بنابراین تلاش میکنند صحنه انتخابات را احساسی کنند، زیرا اگر فضای انتخابات احساسی شد، عقلانیت به حاشیه میرود از این رو است که برای احساسی کردن فضا، نیاز به دوقطبیسازی دارند؛ اتفاقی که در برخی دورهها و برخی انتخابات هارخ داد و شاهد تهمتهای ناروای برخی از نامزدها به رقیب و طرف مقابل خود بودیم که باعث رنجش جامعه گردید.
در این فضای احساسی نمیتوان تصمیم درست گرفت و در این فضاست که برخی با موجسواری بر وعدههای پوچ و تهمتهای کذایی، خود را بر اکثریت جامعه تحمیل میکنند. مردم باید نسبت به این فضاها نیز هوشیار باشند. به جرات میتوان بانیان وضع موجود را همین تئوریسینها قلمداد کرد.
به هر حال نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری چه افرادی که صلاحیت آنها احراز شده و چه آنها که صلاحیتشان احراز نشده، هم وظیفهای در این بین دارند. رهبری در این بین تاکید کردند افرادی که دعوت به عدم مشارکت میکنند دلسوز مردم نیستند و مردم باید فریب فریبکاران برای قهر با صندوق را نخورند. نامزدها باید ضمن رعایت اخلاق در انتخابات و ارائه برنامهها، از وعدههایی که نه در توان کشور است و نه در اختیار رییسجمهور، جدا پرهیز کنند. نامزدها تلاش نکنند تا با فریب، رای مردم را نصیب خود کنند، دروغ نگویند، عوامفریبی نکنند و تلاش کنند با تشویق مردم به حضور در انتخابات، فضا را پرشور کنند.
میزان مشارکت مردم در عرصههای سیاسی برای هر کشوری از این جهت اهمیت دارد که به عنوان یک قدرت در فضای سیاسی و بینالمللی مطرح میشود و میزان مقبولیت نظامها نیز از میزان مشارکت مردم در عرصههای سیاسی، چون انتخابات سنجیده میشود. مشارکت حداکثری باعث میشود تا نظام از پشتوانة مردمی گستردهای برخوردار باشد و بنابراین با تکیه بر این پشتوانه خواهد توانست برنامهها و اهداف بلندمدتی را تدوین نماید؛ و بالاخره باید گفت دارابودن برنامههای کلان و عملیاتینمودن آنها باعث شده همه امکانات و توانمندیهای کشور در راستای هدفی مشخص بکار گرفته شده و میزان هزینهها کاهش یابد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *