پتروپالایشگاهها و فرصتسوزی وزارت نفت و سازمان برنامهوبودجه/ مجلس در اجرای قانون جدی است
عضو کمیسیون «برنامه، بودجه و محاسبات» مجلس شورای اسلامی معتقد است اگر امروز اقدامات جدی در راستای تسهیل و توسعه ظرفیت پتروپالایشی انجام نشود و سازمان برنامهوبودجه و وزارت نفت همچنان به دنبال فرصتسوزی باشند، جبران این عقبافتادگی کار آسان و راحتی نیست.
- از جمله طرحهای مهم و راهبردی که در مجلس دهم تصویب شد قانون «توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی» بود که در صورت اجرای این قانون بخش قابل توجهی از مشکلات مربوط به تحریمهای نفتی و حجم بالای نقدینگی سرگردان در کشور حل میشد.
اجرای این قانون علاوه بر این که کشور را در برابر تحریمهای نفتی بیمه میکند، بلای خام فروش نفت را از کشور دور میکند و زمینه رونق صنایع مرتبط با پالایش و پتروشیمی را فراهم میکند که در نهایت آثار مثبتی در اقتصاد برجای خواهد گذاشت.
جعفر قادری در گفتوگو با میزان، با اشاره به احداث پتروپالایشگاهها در کشور اظهار کرد: نفت و گاز پتروشیمی خصوصاً در بخشهای پایین دستی آن که احداث پتروپالایشگاه زمینه پدید آوردن آن است، هم مزیت نسبی داریم و هم میتوانیم مزیت رقابتی برای کشور ایجاد کنیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اشتغال و ارزش افزودهای که در این بخش وجود دارد و همینطور نیاز به سرمایهگذاری کمتری که نسبت به بخشهای بالا دستی دارد ایجاب میکند که احداث پتروپالایشگاهها و تکمیل زنجیره ارزش ذیل آن مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی افزود: رونق تولید فراوردههای پتروشیمیایی باعث میشود که ما هم بخش عمدهای از نیازهای کالایی در داخل کشور تامین بشود که در نتیجه آن از خروج ارز جلوگیری میشود و هم صاحب فناوری و تکنولوژی بشویم.
قادری ادامه داد: اگر امروز اقدامات جدی در راستای تسهیل و توسعه ظرفیت پتروپالایشی در کشور انجام نشود و سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت همچنان به دنبال فرصتسوزی باشند و به مرور در این حوزه عقب میافتیم و در آینده جبران این عقب افتادگی کار آسان و راحتی نیست، از جمله این عقب افتادگیها وابستگی در خرید فراوردههای پتروشیمیایی از کشورهای خارجی و حتی همسایگان است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنابراین ما تلاشمان بر این هست که بتوانیم به هر حال در این حوزه سرمایهگذاری انجام بشود و دقیقا نفت خامی و میعانات گازی که داریم تبدیل به محصولات پتروشیمیایی متنوع بشود.
وی افزود: انجام اینکار نقش مهمی در خنثی کردن و عبور از تحریمهای نفتی دارد؛ بنابراین به نظر من این یکی از اولویتهای کشور است.
قادری در پاسخ به سؤال میزان مبنی بر اینکه تقریباً بیش از یک سال از تصویب این قانون در مجلس دهم میگذرد و کارشناسان معتقدند که قانون راهگشایی است، ولی اجرا نشده مقصران این تعلل طولانی مدت را چه کسانی میدانید؟ بیان کرد: وزارتخانه مربوطه بایستی انگیزه داشته باشد و باور داشته باشد یعنی بعضی جاها ما قانون میگذاریم، ولی مجری خیلی باور ندارد ما قانونگذارها باید به هر حال جدیت بیشتری به خرج بدهیم و قوانینی که تصویب میشوند حتماً کاملاً نظارت بکنیم که این مصوبات ما صرفاٌ به اسناد کاغذی تبدیل نشود.
وی افزود: حالا شاید گیرهای قانونی در مسیر اجرای این قوانین وجود داشته باشد که در مجلس شورای اسلامی وظیفه تسهیلگری و نظارت داریم و این گیرها را باید برطرف کنیم.
قادری ادامه داد: سازمان برنامهوبودجه در حال حاضر یکی از موانع بزرگ تصویب تنفس خوراک این قانون در صندوق توسعه ملی است که بهنوعی خود را نگران منابع این صندوق میداند.
عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی افزود: حالآنکه اگر آقایان به دقت سازوکار اجرای قانون را مطالعه و بررسی کنند اولاً متوجه میشوند که تا زمان به بهرهبرداری رسیدن یک پتروپالایشگاه که زمانی حداقل ۴-۵ ساله طول میکشد، قرار نیست از تسهیلات صندوق استفاده شود.
وی عنوان کرد: پس از بهرهبرداری رسیدن نیز از سهم نفت خام صادراتی کشور که عمدتاً درگیر تحریمهای نفتی است تسهیلات غیر نقد اعطا میشود.
به گفته وی، پتروپالایشگاههای موضوع این قانون همگی خصوصی هستند مزیتی که دولت و صندوق توسعه از اجرای این قانون از آن برخوردار میشوند بحث فروش نفت پایدار و به قیمت بینالمللی به پتروپالایشگاهها است که زمان به معنای واقعی کلمه تحریمهای نفتی از بین میروند.
قادری با بیان اینکه مجلس برای به سرانجام رسیدن قانون کاملاً جدی است، اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به این مهلت ۱۰ روزهای که مجلس به دولت داد تا در صورت عدم تعیین تکلیف تنفس خوراک در صندوق توسعه ملی پرونده استنکاف دولت به قوه قضاییه برود و حالا تقریباً یک ماه از آن میگذرد مجلس خیلی جدی باید پیگیری کند که این قانون به سرانجام برسد که در حال حاضر این جدیت وجود دارد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *