«اصالت» حرف اول را در ماهیت جشنواره جهانی فجر میزند
- طبق اعلام روابط عمومی سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر، محمدمهدی عسگرپور دبیر سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر صبح امروز شنبه اول خردادماه در گفتگو با برنامه زنده صبحگاهی «انتهای الوند» از شبکه دو سیما، درباره برگزاری این رویداد و انتخاب آثار حاضر در بخشهای مختلف آن گفت: دبیرخانه جشنواره جهانی فجر و همه جشنوارههای بینالمللی دنیا باید در طول سال فعال باشند. هم باید جشنوارههای دیگر را رصد کنند و هم باید با کمپانیهای مختلف در ارتباط باشند. جشنواره سیوهشتم را ما سال گذشته برگزار نکردیم در حالی که فیلمها انتخاب شده بودند و جدول نمایش هم بسته شده بود. تصور میکردیم همان فیلمها را امسال هم میتوانیم داشته باشیم، اما بعد از لغو جشنواره سال گذشته برخی از آثار وارد بازار شدند.
عسگرپور درباره ملاکهای انتخاب آثار در جشنواره جهانی گفت: تنوع اقلیمی باید در ترکیب آثار وجود داشته باشد و نباید به گونهای باشد که انگار نگاه متمرکز به یک منطقه است. از نظر موضوعی هم آثار باید مرتبط با فرهنگ کشور برگزارکننده باشد. برخی رویدادها روی یک ژانر و موضوع متمرکز میشوند، اما جشنواره جهانی فجر اینگونه نیست و پذیرای همه آثار است. البته باید فیلمهای قابل نمایش را انتخاب کنیم که این دایره انتخاب را محدودتر میکند. شاید برخی آثار خوب وجود داشته باشند که نیاز به اصلاح داشته باشند که درباره آنها با صاحبان آثار مذاکره میکنیم.
او افزود: بیش از هزار فیلم دیده و بررسی شده است که از میان آنها حدود ۱۲۰ فیلم در بخشهای مختلف جشنواره نمایش داده میشود. ما دو بخش رقابتی و چند بخش غیررقابتی داریم.
حداکثر سهم ممکن برای فیلمهای ایرانی
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره تعداد فیلمهای ایرانی حاضر در بخشهای مختلف جشنواره جهانی فجر از جمله بخش رقابتی سینمای سعادت هم توضیح داد: نسبت ترکیب فیلمها، براساس قاعده جهانی برگزاری جشنوارههای بینالمللی است. سهم فیلمهای کشور میزبان باید یک به چهار باشد و این یک قاعده جهانی است که فدراسیون جهانی فیاپف آن را معین کرده است. حتی اگر عضو این فدراسیون هم نباشیم، جشنوارهای که داعیه برگزاری بینالمللی دارد باید این قاعده را رعایت کنند. ما در حال حاضر حداکثر ظرفیت را به فیلمهای داخلی اختصاص دادهایم.
او در پاسخ به این پرسش که بودجهای صرف شده برای برگزاری جشنواره جهانی چه کمکی به سینمای ایران میکند؟ گفت: امکانی که جشنواره جهانی فجر در این سالها و مشخصاً امسال برای فیلمهای ایرانی بهوجود میآورد، بازار فیلم است. در سالهای قبل بازار بهصورت فیزیکی برگزار میشد که فیلمهای ایرانی هم امکان حضور در آن را داشتند. امسال، اما در پلتفرم مجازی سیناندو ظرفیت بازار ما صرفاً به فیلمهای ایرانی اختصاص پیدا کرده است که این اتفاقی ویژه برای فیلمهای سینمای ایران است. شرایطی که فکر میکنم بهتر و مناسبتر از دورههای قبل و شکل برگزاری فیزیکی بازار هم باشد.
نسبت جشنواره جهانی فجر با سینمای منطقه
عسگرپور درباره سهم سینمای منطقه در فجر جهانی گفت: دستهبندی جشنوارههای جهانی کمی سخت است، اما دو سه جشنوارهای که مراجعهکنندگان گستردهای دارند و تا ۲۰ هزار مخاطب هم داشته باشند، رویکردهای خاص دارند. برخی شاید از نگاه ما سیاسی باشند و برخی با نگاه امنیتی برگزار میشوند.
او ادامه داد: درباره جشنواره جهانی فجر و موقعیت جغرافیایی آن هم امروز درخواستهایی مطرح شده، امروز سینمای ما در میان کشورهای منطقه، سینمایی مطرح است. هیچکدام به اندازه ما فیلمسازی بینالمللی ندارند. انتظار از این جشنواره طبیعتاً توجه بیشتر به کشورهای منطقه است. فیلمسازان منطقه، جشنواره فجر را به نوعی مأمن خود میدانستند و در همین چند سال گذشته هم کشورهای اطراف، بهخوبی در بازار فجر توانستهاند فیلمهای خود را عرضه کنند. علاوهبر این ظرفیت برای برخی موضوعات منطقهای هم بخش ویژه داریم مانند شاخههای زیتون که تحولات منطقه را در بر میگیرد و نام انتخابشده برای آن به انتقال پیام آن کمک میکند.
دبیر سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر درباره توجه به موضوعات منطقه در محتوای آثار راهیافته به این رویداد هم گفت: تعدادی از فیلمهای بخش شاخههای زیتون به موضوعات مرتبط با فلسطین میپردازند. با توجه به اتفاقات اخیر در کنار نمایش این آثار در تلاش هستیم فضایی را ایجاد کنیم که بتواند در این زمینه کمککننده باشد. فکر میکنم اتفاقات اخیر در منطقه میتواند دستمایه خوبی برای فیلمسازان در سالهای آینده برای تولید آثار مستند و داستانی باشد.
چرا فجر جهانی میزبان ستارههای هالیوود نیست؟
او در پاسخ به دعوت نکردن از ستارههای سینمای هالیوود در جشنواره جهانی فجر و تفاوت رویکرد این جشنواره با دیگر جشنوارههای سینمایی کشورهای منطقه از جمله امارات، گفت: نمیدانم این قیاس چقدر درست است، تصور میکنم این مشابه مقایسه معماری شیراز و اصفهان با معماری امروز امارات است؟ آیا قابل مقایسهاند؟ آنجا شاید در ظاهر همه چیز شکیلتر باشد، اما اصالتش ما را به تاریخ مشخصی ارجاع نمیدهد. سینمای ما هم همین وضعیت را دارد. برخی جشنوارههای دنیا شاید سعی کردهاند با پمپاژ پول و دعوت از چهرههای هالیوودی اعتباری برای خود بهوجود بیاورد، اما سینمای کشور ما بیش از ۱۲۰ سال عمر دارد. ما جزو سه چهار کشور اول دنیا در این زمینه هستیم. همین امروز وقتی با برخی فیلمسازان اروپایی صحبت میکنیم، آنها معتقدند ایران، بهشت فیلمسازان اول است. این ویژگیهای یک فضا پیرامون سینمای ایران بهوجود آورده است. این اصالت، حرف اول را در برگزاری جشنواره جهانی فیلم فجر هم میزند.
شرایط اکران فیلمها و فروش بلیت برای مخاطبان
عسگرپور درباره فرآیند دسترسی مخاطبان به بلیتهای جشنواره و تماشای فیلمها گفت: برنامهریزی در این زمینه صورت گرفته و جزییات آن بهزودی منتشر میشود تا مخاطبان از طریق سایت سینماتیکت، اقدام به تهیه بلیت کنند. به شکل طبیعی و براساس پروتکلها باید محدودیتهایی در نظر بگیرم. ظریفت سالنها و تعداد سانسها طبیعتاً محدودتر از سالهای قبل خواهد بود و اکران فیلمها باید تا ساعت ۹ شب تمام شود.
او ادامه داد: جشنواره جهانی فجر باشگاهی به نام مخاطبان هم دارد که بیش از ۱۰ هزار عضو دارد و اعضای فعال آن هم باید سهمیه در برنامهریزیهای ما داشته باشند، چون در تمام این سالها پای ثابت جشنواره بودهاند. کسانی که میخواهند بهعنوان مخاطب عادی بلیت تهیه کنند هم میتوانند تا چند روز دیگر اقدام به خرید بلیت کنند.
عسگرپور در پایان درباره دلیل تعطیلی بخش «دارالفنون» در جشنواره امسال هم گفت: تا جایی که میتوانستیم بخشهای مختلف را بهصورت مجازی برگزار کردیم، اما در بخشی مانند «دارالفنون» نیاز به ارتباط چهره به چهره بود. کارگاهها بهصورت مجازی برگزار میشود و تعداد آنها هم قابل توجه است، اما بخش دارالفنون نیاز به حضور فیزیکی مهمانان خارجی داشت. به همین دلیل ریسکپذیری را به حداقل رساندیم و برگزاری این بخش به سال آینده و دوره بعد موکول شد.
انتهای پیام/