صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

چرایی تعیین شاخصه برای انتخاب رئیس جمهور مطلوب از سوی رهبر انقلاب

۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۰:۰۱
کد خبر: ۷۲۵۳۸۳
مسئول دفتر موسسه پژوهشی-فرهنگی انقلاب اسلامی در قم درباره چرایی تعیین شاخصه برای انتخاب رئیس جمهور مطلوب از سوی رهبر انقلاب معتقد است شاید به این دلیل است که ایشان می‌خواهند مطالبه‌ای از سوی مردم اتفاق بیفتد. نتیجه این مطالبه هم اینکه جریان‌ها به سمت شاخصه‌ها گرایش پیدا می‌کنند و سعی می‌کنند این شاخصه‌ها را مراعات کنند.
- رهبر حکیم انقلاب در بخشی از سخنرانی نوروزی خطاب به ملت ایران، به خصوصیات رئیس‌جمهور مطلوب اشاره کردند.  به همین مناسبت با همکاری کانون فرهنگی تبلیغی منار قصد دارد در قالب یک ویژه نامه انتخاباتی این ملاک‌ها را مورد تحلیل و بررسی قرار بدهد.
 
 در این بخش با حجت‌الاسلام سعید صلح‌میرزایی مسئول دفتر مؤسسه پژوهشی-فرهنگی انقلاب اسلامی در قم به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

برای ورود به بحث درباره ضرورت تعیین شاخه برای امر مهم انتخابات بفرمایید

از ابتدای انقلاب این گونه بوده است که اگر هر یک از نامزدهای انتخابات پشتوانه حمایتی از طرف احزاب و جریانات نداشته‌اند، نمی‌توانستند انتخاب شوند. برای مثال افرادی مانند عبدالله جاسبی و سیّد رضا زوّاره‌ای که به صورت فردی وارد کارزار انتخابات شدند، توفیقی در جمع‌آوری آراء نداشتند و به‌طور کلی می‌شود گفت که در تمامی دوره‌ها هیچ کس به صورت فردی برنامه ارائه نداده و بدون حمایت احزاب موفق نشده است. عملاً دو نامزد اصلی لحاظ می‌شدند: یک نامزد از جریانی که گرایش بیشتری به غرب نشان می‌دهد و در مقابل هم نامزد جریانی که در حقیقت این جریان احساس می‌کند آرمان‌های انقلاب را دنبال می‌کند و نسبت به غرب حسّی منفی‌تر و همگرایی بیشتری با رهبر و اطاعت فرامین ایشان دارد.

در انتخابات هم طرفداران این دو جریان بوده‌اند که به نامزد جریان خود رأی داده‌اند با این هدف که جریان مقابل رأی نیاورد؛ در هر صورت فکر می‌کنم مردم خیلی به سنجه‌ها نگاه نمی‌کنند و امور تأثیرگذار در انتخاب افراد مواردی از قبیل آنچه هست که عرض کردم.
 
شاید اشکال کنید که پس چرا رهبر معظم انقلاب برای مردم این شاخصه‌ها را مطرح کرده‌اند؟ در پاسخ می‌گویم شاید به این دلیل است که ایشان می‌خواهند مطالبه‌ای از سوی مردم اتفاق بیفتد. نتیجه این مطالبه هم اینکه رئوس این جریان‌ها به سمت شاخصه‌ها گرایش پیدا می‌کنند و سعی می‌کنند این شاخصه‌ها را مراعات کنند.

اهمیت ملاک‌های مطرح شده در سخنرانی اول فروردین رهبر انقلاب از منظر شما چیست؟

باید گفت که رهبر معظم انقلاب در هر زمانی یک ویژگی‌های خاصی را مطرح کرده‌اند. این ویژگی‌ها به گفتمان و نیازهای زمانه حاضر خود برمی‌گردد. امروز مشکل اقتصادی، کاهش ارزش پول ملی، تورم و نقدینگی بسیار بالا، معضلات کشور ما هستند که یک برنامه جدی می‌خواهند. فسادها و رانت‌ها و شناخت منابع فساد و مبارزه با آن‌ها هم از نیازهای امروز است؛ بنابراین ایشان فرموده‌اند رئیس جمهور باید عدالت‌خواه و ضدّفساد باشد و یک برنامه‌ جامع اقتصادی هم وجود داشته باشد.
 
افراط در توجه به خارج از کشور برای حل مشکلات هم یکی دیگر از مسائل ما است و به همین دلیل توجه به توانمندی‌های داخل را ذکر کرده‌اند. ناامیدی که متأسفانه خیلی‌ها دچار آن شده‌اند مشکل دیگر امروز ماست؛ لذا فرموده است رئیس جمهور باید امیدوار باشد؛ آدمِ مأیوس و بدبین و با نگاه تلخ به آینده و تاریک به آینده نباشد. جوان‌گرایی هم با توجه به نیاز است، چون امروز مسن‌ترین دولت را داریم. بحث اشرافیت مسئولین هم یکی دیگر از معضلات ما شده است که معظم له بر مردمی بودن رئیس جمهور تأکید فرمودند
 
نقش نخبگان و افراد تأثیر گذار در برجسته سازی ملاک‌های مطرح شده چیست و آیا در این زمینه نمره مطلوبی دارند؟
 
نخبگان ما خیلی مورد اقبال مردم نیستند و رؤسای احزاب چندان حجّیتی نزد مردم ندارند. مردم می‌خواهند فقط به یک وحدتی برسند تا جریان مقابل انقلاب روی کار نیاید. آن طرف هم بیشتر به جریان غالب نگاه می‌کنند. بعد از این انتخابات هم بزرگان دو جریان هر کدام می‌روند سر زندگی خودشان و ارتباط زیادی با مردم برقرار نمی‌کنند.

کفایت، ایمان، عدالت‌خواهی، اعتقاد به توان داخلی و جوانان، از خصوصیّات یک رئیس‌جمهور مطلوب
رهبر حکیم انقلاب در اوّلین روز سال ۱۴۰۰ در بخشی از سخنرانی نوروزی خطاب به ملت ایران فرمودند: یک نکته‌ی دیگر خطاب به آحاد مردم است که خصوصیّات یک رئیس‌جمهوری را که به نظر میرسد رئیس‌جمهور مطلوب باید دارای این خصوصیّات باشد، من میگویم، شما نگاه کنید ببینید واقعاً همین جور است یا نه؛ یعنی این نظر شخص من نیست؛ به نظر میرسد هر کسی که به دنبال سعادت کشور است یک چنین رئیس‌جمهوری میخواهد. اوّلاً باکفایت باشد، دارای مدیریّت و کفایت مدیریّت باشد. ثانیاً باایمان باشد؛ اگر بی‌ایمان بود، نمیشود به او اعتماد کرد؛ آدم بی‌ایمان کشور را، منافع کشور را، مردم را یک وقتی میفروشد؛ پس باایمان باشد. بعد، عدالت‌خواه باشد، ضدّفساد باشد؛ این یکی از مهم‌ترین خصوصیّاتی است که بایست در رئیس‌جمهور وجود داشته باشد که به معنای واقعی کلمه به دنبال اجرای عدالت باشد و به معنای حقیقی کلمه با فساد بخواهد مبارزه کند. دارای عملکرد انقلابی و جهادی باشد؛ یعنی با عملکرد اُتوکشیده نمیشود کار کرد؛ با این همه مسائل اساسی‌ای که در کشور وجود دارد، یک حرکت جهادی و انقلابی لازم است؛ بایستی عملکردش این جوری باشد.

به توانمندی‌های داخل معتقد باشد. بعضی‌ها هستند داخل را اصلاً قبول ندارند؛ همان حرف قدیمی را میگویند که در داخل، فقط لولهنگ(۷) را میتوانند [بسازند]؛ نمیدانند که در داخل چه خبر است. یک وقتی یکی از آقایان یک چیزی راجع به مسئله‌ی دفاعی گفته بود، من گفتم(۸) یک تور دفاعی بگذارید تا آقایان بیایند یک خرده‌ای بچرخند و ببینند از لحاظ دفاعی در کشور چه خبر است. توانمندی‌های کشور را واقعاً مطمئن باشند و معتقد باشند به توانمندی‌ها. و به جوانان معتقد باشند، جوانها را قبول داشته باشند، جوانها را به عنوان پیش‌ران حرکت عمومی کشور بشناسند و به آنها اعتماد کنند. بنده از سابق با جوانها مرتبط بودم و سالها است که به اینها در مسائل گوناگون اعتماد میکنم؛ واقعاً هر جایی که جوانها وارد میشوند -من نمیخواهم حالا عناوین و مانند اینها را اسم بیاورم- این جوری است که گره‌های سخت را باز میکنند و مشکل‌گشایی میکنند. خود این رئیس‌جمهور به جوانها معتقد باشد. مردمی باشد. امیدوار باشد؛ آدمِ مأیوس و بدبین و با نگاه تلخ به آینده و تاریک به آینده نباشد.

اگر چنانچه یک چنین کسی باشد که بتواند مشکلات را مدیریّت کند و بیاید سر کار، مطمئنّاً این کشور را به نقطه‌ی مطلوب خواهد رساند. یک رئیس‌جمهوری با این خصوصیّات را پیدا کنید. البتّه پیدا کردنش برای همه‌ی آحاد مردم آسان نیست؛ خب میتوانند به کسانی مراجعه کنند، از آنها سؤال کنند. به هر حال، سعی کنند یک چنین خصوصیّاتی را در نامزد ریاست جمهوری پیدا کنند. و از خدا بخواهیم که خودش ان‌شاءالله ملّت ایران را کمک کند و هدایت کند که بتوانند چنین شخصی را با این خصوصیّات بیابند و او را انتخاب کنند.

 

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *