روایت وحید خضاب از خاطرات سفر به افغانستان در زمان طالبان
تا پیش از ظهور وحوش القاعده و داعش، معمولا هر وقت سخن از تحجر و بیخردی و وحشیگری به اسم دین به میان میآمد ذهن مخاطب متوجه جریان طالبان میشد؛ حتی در ادبیات عامه به برخی رفتارهای خشن و متحجرانۀ ظاهرا دینی، «رفتارهای طالبانی» گفته میشد.
البته در ایجاد چنین تصویری از طالبان عوامل متعددی نقش داشتند که مهمترین بخش آن را اقیانوس شایعات و مهملاتی که رسانههای ضددینی غربی (و به تبع آنها، رسانههای بیتحلیل یا مغرض داخلی) منتشر میکردند تشکیل میداد. همزمانی ظهور طالبان با سالهای موسوم به «اصلاحات» در ایران که موجب عنانگسیختگی «روشنفکران» مغرض، جاهل و ضد انقلاب و ضد دین شده بود و سوءاستفادۀ آنها برای حمله به جمهوری اسلامی (در قالب شبیهنمایی نظام مقدس شیعی با نظام طالبانی) هم بر آتش این مهملات و تصاویر غلط میدمید.
البته در کنار آن نباید از برخی عقدههای قومیتی (که متاسفانه همچنان هم در بین افراد زیادی به چشم میخورَد) و رویکرد زشت و چندشآور آنها نسبت به برادران همسایه غفلت کرد که این نیز عاملی اضافی برای «هیولاسازی» بیشتر از طالبان میشد.
همۀ اینها دست به دست هم داده بود تا در ذهن مردم جهان (و ایران)، طالبان تبدیل به نماد جهل و خشونت شوند. اما «همۀ» آنچه دربارۀ طالبان گفته میشد صحیح نبود، نه اینکه «همۀ» آنچه گفته میشد غلط بود.
با توجه به همین نکات و لزوم تصحیح تصور تاریخی مخاطبان، و همچنین با توجه به نقشآفرینی هرچه بیشتر طالبان در کشور برادر و همسایۀ ما (افغانستان عزیز) در برهۀ اخیر، ضرورت بازخوانی تجربۀ طالبان خودنمایی میکند. کتاب حاضر، گامی است در همین مسیر.
فهمی هویدی، نویسنده و روشنفکر اسلامگرای مصری (که شخصیتی شناختهشده در سطح جهان و همچنین در کشور ما دارد)، جریان دو سفر خود به افغانستان در دوران حکمرانی طالبان و تحلیلهایش از اوضاع و احوال این کشور در آن زمان را در این کتاب به قلم آورده است.
در برشی از کتاب میخوانیم:
انسان در وحله اول حیرت زده میشود وقتی میبیند جنبش طالبان تصویر و موسیقی را با این عنوان که از منکرات تحریم شده شرع هستند ممنوع اعلام کرده؛ ولی مواد مخدر را جایز دانسته و وجهی برای حرام شمردن آن نیافته است! این معمای حیرت انگیز به قدری ذهنم را مشغول کرده بود که هر فرصتی برای پرسش درباره تفاوت این دو موضوع یافتم، با همه وجود از آن استفاده کردم. همین پرسش درباره تفاوت این دو موضوع یافتم با همه وجود از آن استفاده کردم. همین پرسشهای متعدد، باعث شد یک سری پاسخ به دست بیاورم که فکر میکنم شایان اهتمام و بررسی دقیق محسوب میشود.
طبیعتا برای مسلمانان خیلی خرسند کننده نیست که تنها امارات اسلامی در زمان ما، بزرگترین تولید کننده مواد مخدر و صادر کننده اول آن در سراسر جهان باشد. اینطور "اول بودن" خیلی فرقی با حالت رهبر فلان گروه مافیایی ندارد که روزنامهها اخبارش را در صفحه اول منتشر میکنند، نه به دلیل مهم بودنش بلکه به این دلیلی که بسیار خطرناک و شدیدا تحت تعقیب است. میشود گفت: افغانستان اسلامی، این صدرنشینی را به غلط به دست آورده و شایستگی صدرنشینیهای دیگری را دارد و طبعا با آن صدر نشینیها محترمتر خواهد بود.
کتاب طالبان؛ خاطراتی ازسفر به افغانستان در زمان طالبان و گفتگو با سران حکومت آن اثر جدید مترجم و پژوهش گر جریانهای تکفیری و مقاومت «وحید خضاب» در قطع رقعی و ۲۳۶ صفحه توسط انتشارات شهیدکاظمی منتشر شد