صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آزادی بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ زندانی در سال گذشته با تلاش شعب حل اختلاف اصفهان/ ایجاد مصالحه در ۱۲۲ پرونده مربوطه به فعالان اقتصادی و بانک

۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۷:۱۶
کد خبر: ۷۲۴۹۰۵
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
رئیس شورای حل اختلاف اصفهان گفت: شعب اقتصادی و بانکی داریم که پرونده‌های مربوطه به فعالان اقتصادی و بانک را رسیدگی می‌کنند که درسال ۹۹، ۱۲۲ فقره پرونده در این زمینه منجر به سازش شده است.
- تاثیر سازش در پرونده‌های قضایی قابل انکار نیست. سازشی که در آن طرفین پرونده با صلح و اقناع کامل از جریان دادرسی به کار خود باز می‌گردند. در این میان سازش پرونده‌های زندان کاری به مراتب سخت‌تر و طاقت فرساتر است. مصالحه ۶۷ درصدی زندان‌های استان اصفهان و آزادی بیش از ۲۲۰۰ زندانی در سال گذشته اتفاقی است که با تلاش شعب حل اختلاف استان اصفهان رقم خورده است.
 
به سراغ رئیس شورای حل اختلاف اصفهان رفتیم و از او درباره صلح و سازش پرسیدیم.
 
میزان:آقای موسویان در ابتدا بفرمایید پروند‌ه ها با چه اهدافی به صلح و سازش ختم می‌شوند؟
 
شوراهای حل اختلاف با هدف صلح و سازش ایجاد شد که در دوره تحول این صلح و سازش در شورا‌های حل اختلاف تقویت شد، یکی از اهدافی که این صلح و سازش‌ها به دنبال دارد رضایتمندی ارباب رجوع و اعتماد به دستگاه قضایی است. علتش این است که وقتی ما در یک پروند‌ه ای به طور ماهوی تصمیم می گیریم و رای صادر می کنیم علی القاعده یکی از افراد از سیستم قضایی راضی نیست؛ اما پروند‌هایی که منجر به سازش می شود و کاری که در شورای حل اختلاف می کنیم اینکه دو طرف راضی می روند پس اعتماد مردم به سیستم قضایی بیشتر می شود و موجب رضایتمندی است. این موضوع باعث می شود که کاهش ورودی پرونده داشته باشیم.
 
میزان:درخصوص پرونده‌های مسن،مصالحه پرونده های زندانیان،سازش پرونده های قصاص چه اقداماتی انجام شده است؟
 
پرونده‌های مسن که مربوط به قبل از مهر ماه ۹۸ بوده است در شورا‌های حل اختلاف استان در سال گذشته تمام شده و پرونده مسن نداریم.
 
در سال گذشته ۲۸ فقره پرونده قتل منجر به سازش شد. عمده این پرونده‌ها مربوط به شعب شورا‌های حل اختلاف زندان بوده است.
 
در سال گذشته توسط شورای حل اختلاف استان اصفهان ۲ هزار و ۲۴۹ زندانی آزاد شدند. ما دو نوع شورای حل اختلاف داریم یک سری شعب ویژه زندان که داخل زندانها مستقر هستند که این‌ها ۸۹۹ نفر از این‌ها را آزاد کردند و الباقی شعب پراکنده ما که در داخل شهر‌ها هستند میزان ۱۰۵۰ زندانی آزاد کردند.

درسال گذشته شورا‌های حل اختلاف به ۲۵۹۹۲۷ فقره پرونده رسیدگی کرده که تعداد ۵۱۹۰۴ فقره از آن‌ها منجر به سازش شده است. درصد مصالحه در شعب ویژه زندان شورا‌های حل اختلاف زندان استان اصفهان نسبت به مختومه ۶۷ درصد است میانگین اوقات دادرسی در شورا‌های حل اختلاف استان ۳۹ روز می‌باشد.

در سال گذشته با تلاش اعضای شورا‌های حل اختلاف تعداد ۲۲۴۹ زندانی توسط شورا‌های حل اختلاف آزاد شده اند.همچنین در سال گذشته تعداد ۲۸ فقره پرونده قتل منجر به سازش شده است. در سال گذشته آمار مصالحه استان اصفهان ۳۲ درصد است، در گذشته حدوداً ۲۶ الی ۲۷ درصد بوده است، البته ما حوزه‌هایی قضایی داریم که ۵۰، ۶۰ درصد و تا ۸۰ درصد هم مصالحه دارند.

میزان:اشاره کردید که در بعضی از مراکز شاهد مصالحه ۸۰ درصد در پرونده‌ها هستید این تفاوت در میزان مصالحه ناشی از چیست؟
 
در استان اصفهان آداب و رسوم فرهنگی متفاوت وجود دارد. در غربی ترین قسمت این استان تا شرقی‌ترین آن آداب و فرهنگ‌های متفاوتی وجود دارد که همین تفاوت فرهنگ در میزان مصالحه موثر است البته در خود کلانشهر اصفهان میزان مصالحه به لحاظ عدم شناخت اعضا از مراجعه کنندگان کمتر بوده است. پرونده‌های مختومه در سال ۹۹ حدوداً نزدیک به ۵ هزار پرونده از سال گذشته بیشتر مختومه کردیم و همچنین ۱۳۰۰۰ هزار پرونده از موجودی اجرای احکام شورا‌های حل اختلاف کسر شده است.
 
میزان:آیا صلح و سازش منجر به رونق تولید داشته اید؟
 
شعب اقتصادی و بانکی داریم که پرونده‌های مربوطه به فعالان اقتصادی و بانک را رسیدگی می‌کنند درسال ۹۹ تعداد ۸۵۰ فقره پرونده رسیدگی کرده اند که ۱۲۲ فقره از آن‌ها منجر به سازش شده است.
 
میزان:چه راهکار‌هایی وجود دارد تا صلح و سازش میان مردم ترویج پیدا کند؟

ترویج صلح و سازش در بین مردم نیاز به کار فرهنگی دارد. کاری فرا قوه‌ای یعنی باید صدا و سیما، آموزش و پرورش و دانشگاها، حوزه‌های علمیه و کلاً دستگاه‌های متولی آموزش و فرهنگ در جامعه کمک کنند صلح و سازش در بین آحاد مردم نهادیه شود.
 
در گذشته زمان وقوع اختلاف بین افراد، بزرگان فامیل، ریش سفیدان، معتمدین محلی ورود پیدا می‌کردند و قبل از تشکیل پرونده و ورود به سیستم قضایی و انتظامی موضوع خاتمه پیدا کرد. با زندگی شهری و صنعتی این موضوع کم رنگ شده و ما در صدد ترویج استفاده از این ظرفیت‌ها هستیم.

میزان: در حال حاضر در حل پرونده از ریش سفیدان استفاده می‌کنید؟
 
در حال حاضر اعضای شورا‌های حل اختلاف حداقل ۴۰ سال سن دارند که از تجربه کاری و اجتماعی کافی برخورداری باشند البته در حال استفاده از افرادی خارج از شورا‌های حل اختلاف به عنوان همیاران صلح هستیم که همان ریش سفیدان و معتمدین و مصلحین محلی هستند که می‌تواند کمک خوبی در جهت افزایش صلح و سازش داشته باشند.
 
میزان: چه موضوعی که در صلح و سازش و کاهش ورودی پرونده به سیستم قضایی موثر است؟
 
این موضوع موسسات میانجیگری و داوری است که قرار است توسط مرکز توسعه حل اختلاف مدیریت شود. موسسات میانجیگری در پروند‌های کیفری با درجه ۶ و ۷ و ۸ از طریق دادسرا‌ها و یا محاکم کیفری به این موسسات ارجاع جهت میانجیگری و صلح و سازش طرفین، که جذب افراد حائز شرایط انجام و در حال آموزش و اقدامات اجرایی جهت اخذ مجوز می‌باشند در خصوص موسسات داوری هم که در پرونده‌های حقوقی قبل از اینکه پرونده در محاکم حقوقی مطرح شود در موسسات داوری اختلافات آن‌ها بررسی و اتخاذ تصمیم و رای داوری صادرمی نماید در خصوص این موسسات و نحوه فعالیت و اخذ مجوز و اداره آن‌ها نیز مرکز توسعه حل اختلاف در حال مراحل اجرایی است که به زودی شاهد استفاده از ظرفیت این دو نهاد خواهیم بود.

میزان:شما چندین سال کار قضایی داشته اید معاول دادستان، رئیس دادگستری بودید از وقتی وارد شورا‌های حل اختلاف شدید تاثیر آن در زندگی خودتان چگونه بوده است؟

طبیعت و ظرفیت انسان این طور هست که در هر موقعیت و مکانی که قرار می‌گیرد بر اساس آن سمت و کاری که به او محول می‌شود اقدام می‌کند من هم از زمانی که در شورا‌های حل اختلاف حضور پیدا کردم بیشتر دنبال اقداماتی هستم که صلح و سازش را افزایش و آرامش در جامعه حکمفرما باشد البته محیط و نوع شغل و سمت می‌تواند تا حدودی در زندگی شخصی و خانوادگی فرد هم موثر باشد.
 
همکاران قضایی وقتی در ماهیت رسیدگی و رای می‌دهند و احقاق حق می‌کند یک بُعد قضیه است و وقتی تلاش می کند و طرفین را سازش می‌دهند یک احساس خوبی به آن‌ها دست میدهد و این در زندگی شخصی آن‌ها تاثیر می گذارد.
 
میزان: تاثیرافزایش صلح و سازش بر نوع نگاه و رفتار در اجتماع و خانواده فرد را چگونه ارزیابی می کنید؟
 
افزایش صلح و سازش موجب آرامش روحی و روانی فرد و بالتبع جامعه خواهد بود قبول بفرمایید تشکیل یک پرونده حقوقی و کیفری از لحاظ روحی و روانی و مالی تبعات فراوانی برای فرد و خانواده وی دارد لذا چنانچه پرونده به مراجعه قضایی نیاید از لحاظ آرامش فکری روحی و روانی کمک فراوانی در آرامش جامعه خواهد داشت. همچنین از ظرفیت صلح یاران استفاده می کنیم.این افراد به طور دایم و بر اساس ابلاغ با شورا همکاری ندارند لیکن در پرونده‌های مهم از قبیل قتل، نزاع‌های دسته جمعی، اختلافات ملکی و دعاوی مالی سنگین از ظرفیت این افراد استفاده می‌شود به لحاظ موقعیت‌های اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی که دارند در راستای هدف اصلی شورا و رسیدن پرونده به سازش اقدام می‌ کنند.

میزان:خاطره‌ای جالبی از صلح و سازش دارید؟
 
چند سال پیش که رییس دادگستری بودم و شعبه خانواده رسیدگی می کردم یک پروند‌های که هیچوقت از ذهنم نمیرود و خیلی جالب بود، یک خانم و آقایی بحث اختلافشان حضانت طفل یک سال و نیم شان بود. من در حین نوشتن صورتجلسه بودم سرم پایین بودم دیدم صدای در آمد سرم را بالا کردم دیدم آن خانم و آقا از دادگاه بیرون رفتند و این طفل را گذاشته بودند روی میز و رفته بودند. من بلافاصله سرباز را صدا کردم بیاید که چه شد. دیدم خانم و آقا رفتند به این سرعت، از پشت میز بلند شدم پتو را کنار کشیدم وقتی کودک را دیدم به قدری زیبا بود که در طی این سال‌ها که از خدا عمر گرفتیم کودک به زیبایی این بچه ندیده بودم. مثل اینکه خداوند متعال این کودک را نقاشی کرده بود. واقعا چنین زیبایی را ندیده بودم. دیدم چشمانش باز شده من را نگاه می کند بلافاصله سرباز را صدا کردم گفتم بروید این خانم و آقا را بیاوردید. سرباز آن‌ها را آورد به آن‌ها گفتم هیچ کدامتان صلاحیت حضانت نگهداری این بچه را ندارید و می خواهم به بهزیستی تحویل بدهم.

با آنها صحبت کردم و به آنها توضیح دادم. چقدر آدم‌ها هستند که التماس خدا را می کنند که یک فرزندی داشته یاشند و یا التماس محاکم و بهزیستی را می کنند تا سرپرستی یک فرزندی را به آن‌ها بدهد. خداوند این زیبایی و نعمت را به شما داده است. یک ساعت با آن‌ها صحبت کردم و آن‌ها را آشتی دادم. این زن و شوهر همانجا بچه را بغل کردند و پرونده را بستم.  ۴ سال در آن شهر خدمت کردم و آن خانم و آقا مشکلی پیدا نکردند و به ما مراجعه نکردند. این یعنی یک احساس خوب که تا سال‌ها با انسان همراه است.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *