خصوصی سازی خدمات اجتماعی یعنی ظلم در حق فقرا
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: آن طور که در اصل بیست و نهم قانون اساسی آمده این نوع خدمات جزو وظایف دولت است؛ بنابراین خصوصی سازی خدمات عمومی و خدمات اجتماعی فرار دولت از زیر بار مسوولیتهای خودش است. توسعه خصوصی سازی این بخش از خدمات قطعا میتواند تبعات امنیتی برای کشور داشته باشد.
سید حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران درباره نقش مراکز مداخله در بحران در کاهش آسیبهای اجتماعی به میزان گفت: مرکز مداخله در بحران یا اورژانس اجتماعی که از سال هفتاد و هشت تاسیس شد چند هدف را دنبال میکند. اولین هدف تقویت مداخلات روانی و اجتماعی قبل از مداخلات قضایی و انتظامی حین مداخلات و بعد از مداخلات قضایی و انتظامی است که این مورد اولین اولویت در این حوزه محسوب میشود. هدف دوم شناسایی آسیبهای اجتماعی شایع و درحال شیوع است. هدف بعدی کمک به پیشگیری از وقوع جرم و همینطور شناسایی کانونهای آسیب زا یا جاهایی که این آسیبها در حال شیوع است و شایع شده. اینها جزو اهداف اورژانس اجتماعی است.
وی ادامه داد: گروههای هدف برای اورژانس اجتماعی هم به خشونتهای خانگی، کودک آزاری، همسرآزاری، سالمند آزاری، معلول آزاری، فرار، اقدام به خودکشی، طلاق و زنان آسیب دیده اجتماعی بر میگردد؛ بنابراین ماهیت کار اورژانس اجتماعی پیشگیری از آسیبها با محوریت آگاه سازی نیست. کار اورژانس اجتماعی تسهیل دسترسی افراد در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی به خدمات مورد نیاز در حوزه آسیبهای اجتماعی است. خدماتی که اورژانس اجتماعی ارائه میکند رایگان و بیست و چهار ساعته است و این فعالیت در سراسر کشور در حال انجام است.
موسوی چلک با بیان اینکه این نوع خدمات جزو برنامههای موفق دنیا در حوزه مددکاری اجتماعی است افزود: اورژانس اجتماعی برنامهای است در جهت تقویت جایگاه مداخلات اجتماعی و جزو فراگیرترین برنامهها هم در این حوزه محسوب میشود. الان هم میبینیم که استقبال خوبی هم از سوی مردم و هم از طرف سازمانهای مرتبط با اورژانس اجتماعی صورت میگیرد. من تصور میکنم اورژانس اجتماعی یک ضرورت برای جامعه محسوب میشود. چون هر روز شاهد افزایش افراد در معرض آسیب یا آسیب دیدگان اجتماعی هستیم. از طرف دیگر هم ما دنبال قضازدایی و کاهش پروندههای قضایی هستیم که اورژانس اجتماعی میتواند نقش محوری در این خصوص ایفا بکند. البته تحقق این مساله مستلزم شناسایی مستمر قوتها و ضعفها و اتخاذ تدابیر لازم برای برون رفت از این شرایط است.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران خاطرنشان کرد: من به عنوان رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران به دلیل مسوولیتهایی که دارم معتقدم اورژانس اجتماعی ایران یک ایده جدید در حوزه اجتماعی محسوب میشود و قابلیت صدور به جامعه جهانی را هم دارد. البته چنین مسالهای به منزله این نیست که کشورهای دیگر چنین سازوکارهایی را ندارند. اما تصور میکنم آنچه که به عنوان اورژانس اجتماعی ایران روی کاغذ نوشته شد برنامه متفاوتی در مقایسه با همه کشورهاست. در آن قانونی هم که برای حمایت از کودکان و نوجوانان تصویب شد در واقع محور حمایت از کودکان و نوجوانان همین اورژانس اجتماعی و مددکارانش هستند.
بیشتر بخوانید:
موسوی چلک در واکنش به نقش و اثرگذاری مراکز مثبت زندگی در کاهش آسیبهای اجتماعی گفت: من نمیخواهم وارد این بحث بشوم. چون ذات کار در این حیطه متفاوت است. طرح مثبت زندگی موضوع دیگری است و من نه اعتقادی به آن دارم و نه بی اطلاع هستم از اینکه چه مصیبتی در کشور ایجاد خواهد کرد. بارها در مواضع مختلف این مساله را به مسوولان گفته ام و نوشته ام. حتی در نامه سرگشادهای به رئیس جمهور این مورد را تذکر داده ام. دیروز در کمیسیون اجتماعی مجلس هم با نمایندگان این موارد را مطرح کرده ایم. در مورد طرح مثبت زندگی دغدغهای که من دارم این است که خصوصی سازی خدمات اجتماعی و خدمات عمومی یعنی ظلم در حق فقرا. البته این دغدغه من صرفا به مراکز مثبت زندگی مربوط نمیشود و یک دیدگاه کلی در رابطه با این نوع خدمات است.
وی اضافه کرد: گزارش جلسهای که ما با نمایندگان مجلس در کمیسیون اجتماعی داشتیم را خود آنها ارائه خواهند کرد. اما آن طور که در اصل بیست و نهم قانون اساسی آمده این نوع خدمات جزو وظایف دولت است؛ بنابراین خصوصی سازی خدمات عمومی و خدمات اجتماعی فرار دولت از زیر بار مسوولیتهای خودش است. توسعه خصوصی سازی این بخش از خدمات قطعا میتواند تبعات امنیتی برای کشور داشته باشد. هر کشوری که دست به چنین اقدامی بزند باید منتظر بروزچنین تبعاتی باشد. کشور ما هم که متاسفانه با شرایطی که داریم آبستن بروز چنین حوادثی هست.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در پاسخ به اینکه در جلسه مشترک با کمیسیون اجتماعی مجلس چه نکاتی مطرح شده اظهار داشت: من در جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی درباره آسیبهایی که اجرای طرح مثبت زندگی به دنبال خواهد داشت صحبت کردم. البته بحث من صرفا محدود به مراکز مثبت زندگی نیست. کلا بر این اعتقادم که خصوصی سازی خدمات عمومی خیانت در حق فقراست. چون با این اقدام دسترسی اقشار کم درآمد به این نوع خدمات کاهش پیدا خواهد کرد. درواقع آنطور که من قبلا هم در نامه سرگشاده رئیس جمهور نوشته بودم تلاش دولت برای خصوصی کردن خدمات اجتماعی تیر خلاصی بر پیکر بهزیستی خواهد بود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *