تماشای زیباییهای آسمان در روز جهانی نجوم به صورت آنلاین
- باشگا خبرنگاران نوشت: انسیه عرفانی، عضو هیئت مدیره انجمن نجوم ایران درباره روز جهانی نجوم اظهار کرد: روز جهانی نجوم از سال ۱۹۷۳ میلادی با هدف ترویج علم و آشنایی مردم با علم نجوم و تبادل نظر با فعالان جامعه نجوم در دنیا برگزار میشود.
عرفانی گفت: روز جهانی نجوم، هرسال در یکی از روزهای تعطیل آخر هفته بین ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) تا ۱۵ می (۲۵ اردیبهشت) که ماه در وضعیت تربیع (شب هفتم) قرار دارد، انتخاب میشود، به طوریکه هم امکان تماشای ماه به عنوان تنها قمر زمین را داشته باشیم و هم اینکه نورماه لذت تماشای سایر اجرام سماوی را از علاقهمندان آسمان شب نگیرد.
عضو هیئت مدیره انجمن نجوم ایران بیان کرد: سال ۱۳۸۰ نخستین سال برگزاری روز نجوم در ایران بود. خوشبختانه هر سال به تعداد شهرها و روستاهایی که جهت اشاعه علم نجوم بهره میبرند، اضافه میشود. امسال هم ستاره شناسان تلاش کردهاند که حتی با وجود پاندمی کرونا از طریق فضای مجازی، مردم را با زیباییهای آسمان آشنا کنند.
عرفانی با اشاره به شعار روز جهانی نجوم ۱۴۰۰ گفت: هر سال از طرف انجمن نجوم شعاری برای روز جهانی نجوم اعلام میشود که امسال شعار «نجوم ۱۴۰۰، افق پیش رو» در نظر گرفته شده است. با توجه به پدیدههای نجومی در دهههای پیش رو و پروژههای جهانی جهت کشف ناشناختههای عالم، امیدواریم نامگذاری روز نجوم سال ۱۴۰۰، انگیزه و مشوقی جهت نگاه بلند مدت به موضوع نجوم، آموزش و ترویج آن در کشور باشد.
عضو هیئت مدیره انجمن نجوم ایران افزود: برنامههای متنوعی از طرف انجمن نجوم و گروههای نجومی در سراسر کشور در طول هفته تدارک دیده شده است و امیدواریم شرایط برگزاری هفته نجوم امسال به صورت مجازی سبب آشنایی و علاقمند کردن هموطنان در بخش وسیعتر از کشور باشد. امید است همه کسانی که به نجوم علاقه دارند، روز نجوم را سال آینده زیر آسمان پرستاره و در کنار هم جشن بگیرند.
به گفته او، انجمن نجوم ایران برنامههای خود را به مناسبت هفته جهانی نجوم از ۲۰ الی ۲۶ اردیبهشت بصورت مجازی برگزار خواهد کرد.
تاریخ نجوم
عضو هیئت مدیره انجمن نجوم ایران با اشاره به تاریخ نجوم تصریح کرد: علم نجوم و رصد اجرام سماوی از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. ابتدا تصور میکردیم خورشید به دور زمین میگردد و زمین مرکز عالم است. رصدهای گالیله با تلسکوپ نشان داد که این فرضیه اشتباه است و خورشید مرکز عالم است و همه سیارات منظومه شمسی به دور آن میچرخند.
او ادامه داد: به مرور زمان و پیشرفت علم و ساخت تلسکوپهای قویتر مشخص شد که خورشید یکی از میلیارد ستاره کهشان راه شیری است. امروزه میدانیم که کهکشان راه شیری نیز یکی از میلیاردها کهکشان موجود در عالم هستی است. شواهد رصد تایید میکند که اکثر ستارگان عالم، سیاراتی دارند که به دورشان میچرخند، اما هنوز ستارهای را رصد نکرده ایم که دارای سیارهای باشد که در کمربند حیات آن ستاره قرار بگیرد و در آن سیاره احتمال تشکیل حیات وجود داشته باشد.
عرفانی در پایان گفت: زمین تنها سیاره دارای حیات در کائنات است و کنجکاوی بشر همواره باعث کشف ناشناختهها شده است و علم نجوم از دیرباز در میان دانشمندان و عموم مردم مورد توجه بوده است. روز جهانی نجوم فرصتی است تا با آسمان شب که هر روز به دلیل آلودگی نوری بیشتر لذت تماشای آن را از دست میدهیم ارتباط دوباره برقرار کنیم و به عظمت خالق آن بیشتر پی ببریم.