اطلس کشاورزی؛ نیاز ضرور کشور/ حل عمد مشکلات در صورت توجه به بخش کشاورزی
میزگرد دانشجویی پیرامون راهکارهای برون رفت از تحریم در حوزه کشاورزی، با حضور جمعی از مسئولان و معاونتهای علمی بسیج دانشجویی دانشکدههای کشاورزی دانشگاههای تهران به صورت مجازی برگزار شد.
- میزگرد دانشجویی پیرامون راهکارهای برون رفت از تحریم در حوزه کشاورزی، با حضور جمعی از مسئولان و معاونتهای علمی بسیج دانشجویی دانشکدههای کشاورزی دانشگاههای تهران به صورت مجازی برگزار شد.
کشاورزی در کشور دچار فرسودگی شده است
مائده امین فر مسئول بسیج دانشجویی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران در این نشست گفت: از سال ۹۵ قریب به ۶ سال است که مقام معظم رهبری شعارهای سال را حول محور تولید وخودکفایی بیان کردهاند و امسال هم مجددا شعار سال با همین محوریت با عنوان تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها مطرح کردند. یکی از موانع موجود در بخش تولید کشاورزی موضوع پایین بودن نرخ سرمایهگذاری در این حوزه است. همچنین مشکلاتی هم در حوزه تامین نهادهها وجود دارد.
کشاورزی در کشور دچار فرسودگی شده است
مائده امین فر مسئول بسیج دانشجویی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران در این نشست گفت: از سال ۹۵ قریب به ۶ سال است که مقام معظم رهبری شعارهای سال را حول محور تولید وخودکفایی بیان کردهاند و امسال هم مجددا شعار سال با همین محوریت با عنوان تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها مطرح کردند. یکی از موانع موجود در بخش تولید کشاورزی موضوع پایین بودن نرخ سرمایهگذاری در این حوزه است. همچنین مشکلاتی هم در حوزه تامین نهادهها وجود دارد.
امین فر تاکید کرد: مورد بعدی بحث فرسودگی کشاورزی در کشور است. درصد زیادی از کشاورزان ما از علم روز غافل هستند و درستتر این هست که بگوییم علم و دانشی که در ایران در این حوزه مطرح هست به کشاورزان متاسفانه انتقال داده نمیشود و هنوز کشاورزان ما بر پایه تجربه خودشان عمل میکنند. از جمله موانع دیگر در حوزه کشاورزی اهمیت ندادن به حوزه کشاورزی است چه از مسئولین و چه از جانب خود مردم. کاهش ۰/۹۵ درصد روستا نشینی و در مقابل توسعه ۲ درصدی شهرنشینی گواهی بر این ماجراست.
امین فر بیان کرد: بحث دیگری که در این میان وجود دارد بجث میدان دادن بیشتر به نسل جوان و متخصص و دانش آموخته این حوزه است. هنوز در کشور ما در سازمانهای جهاد کشاورزی و موسسههای ذیزبط افرادی فعالیت دارند که آنچنان که باید به علم روز تسلط ندارند و مطابق علم و دانش سالهای گذشته عمل میکنند.
حمایتهای تشویقی و مدیریت لازم در بخش کشاورزی وجود ندارد
ماندانا محفلی، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس در این نشست بیان کرد: ما میتوانیم با صنایع تبدیلی در کشاورزی از این اقتصاد بهرهبری بیشتری داشته باشیم، صنایع تبدیلی صنایعی هستند که محصولات مختلفی را در رشتههای مختلف کشاورزی ایجاد میکنند مثل صنایع تولید ماکارونی یا صنایع بسته بندی زعفران. امروز بخاطر تحریمها نمیتوانیم محصولات کشاورزی را به خیلی از کشورهای اروپایی و امریکایی صادر کنیم. اما در منطقه میتوانیم خیلی مفید باشیم و میتوانیم کارهایی کنیم که روند اقتصاد را در کشور تسریع کنیم.
محفلی افزود: یکی از رویکردهایی که کشور ما با آن رو به روست، استفاده از منابع آب است که میتوانیم با صرفه جویی در منابع آب بخش عمدهای از مشکلات را حل کنیم. در بعضی مناطق مثل کردستان بخاطر اقلیم منطقه، توت فرنگی بخوبی رشد میکند، اما بخاطر ظرفیت آب کم منطقه، این محصول آنگونه که باید بهرهبری نمیشود. آبرسانی باید با عدالت صورت بگیرد و در هر منطقه با توجه به اقلیم آب مورد نیاز در دسترس باشد. با صرفه جویی در آب شهری میتوان موانع تولیددر بخش کشاورزی بدلیل آب رسانی را حل کرد.
نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس گفت: تامین نهادههای کشاورزی مثل کود، بذر و ... هم از مشکلات کشاورزان است، که این نهادهها باید بدرستی توزیع شود و در زمان بندی درست و با کیفیت بالا در اختیار کشاورزان قرار گیرد که این کار نیاز به مدیریت قوی دارد. متاسفانه در سالهای اخیر مدیریت لازم در این حوزه صورت نگرفته و این مورد را میشود با تدبیر و عمل به راحتی به انجام رساند.
وی تصریح کرد: یکی از مسائل دیگر بحث کوتاه کردن فرایند استعلامها برای کشاورزان و بحث پرونده پیچیدهای که منجر میشود کشاورز انگیزه را برای تولید از دست بدهد. با سیاستهای تشویقی و با سرمایهگذاری و دادن امتیازات به کشاورزان از طریق بانک مرکزی میتوان خیلی به بهبود روند کشاورزی کمک کرد.
نیاز به تعادل بین فعالیت انسانی و پایداری بین محیط
احمدی، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه شاهد و مسئول پایگاه دانشکده کشاورزی و معاونت پژوهش فناوری بسیج دانشجویی دانشگاه شاهد در این نشست اظهار کرد: با توجه به شعار سال با عنوان تولید، پشتیبانی و مانع زدایی، ما بایستی تولید را محور کار قرار دهیم و حمایتهای لازم را انجام و مانعها را از سر راه تولید برداریم و امیدواریم که این شعار تحقق پیدا کند.
وی با تأکید بر راهکارهای برون رفت از مشکلات در حوزه کشاورزی گفت: در حال حاضر با افزایش جمعیت، تقاضا برای کالاهای کشاورزی بیشتر شده و حدود سه چهارم جمعیت جهان در کشورهای در حال توسعه هستند که تولید مواد غذایی تنها اندکی با رشد جمعیت همراه است و قسمت عمده مواد غذایی بشر از طریق گیاهان و تولید کشاورزی تامین میشود.
احمدی در پایان افزود: هم اکنون زمین و منابع برای کشت محصول رو به کاهش است. یک مدیریت مناسب میطلبد تا بتواند تعادل بین فعالیت انسانی و پایداری بین محیط برقرار کند.
خدادادی، نماینده دانشگاه اصفهان و مسئول بخش مطالبهگری دانشگاه ازاد اصفهان، در این نشست بیان کرد: در اصفهان کشاورزان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند و متأسفانه حمایتی نیز از آنان صورت نمیگیرد. در زمینه تأمین آب کمبود و مشکلات زیادی دارند که سالیان درازی است برای آن تدبیری نشده است و این روند ادامه دارد.
پیشنهاد برای برگزاری اردوهای جهادی با هدف کمک به کشاورزان مناطق محروم
هاشمی، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه زنجان، در این میزگرد با اشاره به اهمیت ارتباط بخش دانشگاه و بخش کشاورزی گفت: در دورههای جهادی دوستان با توجه به رشتههای تخصصی خود در اردوها شرکت و در جهت محرومیت زدایی فعالیت میکنند، در رشتههای کشاورزی هم این امکان وجود دارد که دانشجویان با کمک اساتید در اردوهای جهادی کشاورزی شرکت کنند و در مناطق محروم درحدتوان به باغدارها و صاحبان مزارع راهنمایی و مشاوره بدهند.
بخش کشاورزی میتواند عمده مشکلات اقتصادی کشور را برطرف کند
نرگس صفری نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز و معاون علمی بسیج دانشجویی، در این نشست گفت: اگر ما یک نگاهی به دستاوردها و ظرفیتهای بیشمار کشاورزی داشته باشیم متوجه میشویم این بخش به تنهایی میتواند عمده مشکلات اقتصادی کشور را برطرف کند.
وی در ادامه افزود: ایران یک کشور چهار فصل است با تنوع محصولات استراتژیک، اما یکسری مسائلی وجود دارد که امکان اجازه استفاده کامل از این پتانسیلها را نداده است. یکی از مهمترین مسائل از نظر بنده عدم وجود نیروی متخصص و کافی در این زمینه است که دلیل آن هم سیاست گذاریهای اشتباه در جذب دانشجوها در حوزه کشاورزی است.
صفری در پایان گفت: مدیریت ما در علم کشاورزی پایین است. ما دقیقا میدانیم مشکل کجاست و کاملا میدانیم در چه جاهایی تحریم هستیم، میدانیم مشکل آبیاری داریم. اما متاسفانه مشکل مهم، بحث عدم مدیریت است. ما باید اطلسی داشته باشیم که براساس آن بدانیم در هر استان باید چه محصولی کشت شود، این کار را جهاد کشاورزی میتواند انجام دهد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *