توافق به هر قیمتی ممنوع!
روز گذشته دور دیگری از مذاکرات وین به پایان رسید. در این دور از مذاکرات، ضرورت دارد تمامی ارکان مراقب باشند تا تمام خطوط قرمز رعایت و سیاست «حرف قطعی» نظام اجرا شود تا «توافق به هر قیمتی» به دست نیاید.
_ روزنامه حمایت نوشت: در حالی برخی از مقامات خبر از شکسته شدن تحریمها میدهند که مقامات آمریکایی بر عدم برداشتن همه تحریمها و عدمپذیرش راستیآزمایی توسط ایران تاکید میکنند و هشدارهای تهران به آمریکا برای عدم پذیرش شروط جدید، بیانگر ادعاهای جدید آمریکاست که در وین مطرح کرده است.
همزمان با برگزاری مذاکرات وین با هدف بازگشت آمریکا به برجام و اجرای کامل تعهدات طرفین، یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در تاریخ ۱ اردیبهشت ماه در گفتوگویی بیان کرد آمریکا همه تحریمها را برنخواهد داشت و همچنین راستیآزمایی طرف ایرانی را نیز قبول نخواهد کرد. در آن برهه زمانی مقامات تهران با رد این ادعا گفتند، که وارد فاز تحریر توافق وین شدهاند. اما این مهم دیری نپایید که با ادعاهای طرف آمریکایی مبنی بر وجود اختلافات بین تهران و واشنگتن در زمینه احیای برجام، طرفهای ایرانی هم از وجود اختلاف سخن میگویند. علیرغم اظهارات شفاف مقامات آمریکایی درباره وجود اختلافات قابل توجه بین طرفین در مذاکرات وین، اظهارات برخی مقامات ایرانی درباره این موضوع به شدت متفاوت است. به عنوان مثال، رییسجمهوری در جلسه هیأت دولت در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه اعلام کرد که از نظر من به عنوان رییس دولت، تحریم شکسته است و اگر همه متحد باشیم به زودی تحریمها برداشته خواهد شد.
ایران باید برنامه هستهایش را کنار بگذارد
در ادامه مواضع مقامات آمریکایی، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با برنامه «امروز» شبکه چهار رادیو بی. بی. سی، با تکرار اتهامزنی به ایران تأکید کرد که آمریکا هنوز از تمایل ایران برای کنار گذاشتن برنامه هستهایاش اطمینان ندارد. علیرغم شرطگذاریهای دولت بایدن برای بازگشت واشنگتن به برجام، بلینکن مدعی شد که آمریکا به احیای برجام متعهد است. این دیپلمات آمریکایی با اشاره به مذاکرات «وین» در خصوص احیای برجام گفت: ما به همراه شرکای اروپایی خود، روسیه و چین و به طور غیرمستقیم ایران در مذاکرات وین مشارکت داشتهایم. ما جدیت در هدف خود برای بازگشت به تعهدات برجامی را نشان دادهایم، مسئلهای که نمیدانیم این است که آیا ایران آمادگی دارد که همان تصمیمات مشابه را اتخاذ کند و به جلو پیش برود یا خیر. وی در ادامه مدعی شد که ایران در حال نزدیک شدن به نقطه توانمندی برای تولید تسلیحات اتمی است و در این خصوص ادعا کرد: قبل از آن که چند سال پیش، برجام حاصل شود، ایران چندین هفته با تولید مواد شکافپذیر برای ساخت یک سلاح هستهای فاصله داشت و برای ما زمانی برای آن که بتوانیم اقدامی انجام دهیم، باقی نمیگذاشت. غربیها هم به حمایت از آمریکا برخواسته و در این رابطه، «ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه مدعی شد آمریکا موضعگیریهای لازم را برای رفع تحریمها علیه ایران انجام داده و لازم است ایران با «موضعگیریهای متناسب» آن را پاسخ دهد.
شبکه «پرس. تی. وی» هم روز گذشته در خبری فوری اعلام کرد در ادامه زیادهخواهیهای طرف مقابل ایران در مذاکرات برجام، این بار آمریکا و اروپا خواستار تخریب سانتریفیوژهای نسل جدید ایران شدهاند. طبق این گزارش، آمریکا و اروپا در ازای توقف موقت برخی تحریمهای برجامی، خواستار تخریب سانتریفیوژهای نسلهای جدید IR-۹ , IR-۶ و IR-۴ و .. شده اند.
این در حالی است که آمریکا هنوز حاضر به لغو تحریمها و اجرای تعهدات خود طبق برجام هم نشده است. پرس. تی. وی مطلع شده است طرف آمریکایی و اروپایی در مذاکرات وین در پی تحمیل تعهدات جدید در زمینهی هستهای به جمهوری اسلامی ایران در ازای توقف موقت برخی تحریمهای برجامی و نه لغو آنها شدهاند که تخریب سانتریفیوژهای نسل جدید از جمله این درخواستهای زیاده خواهانه جدید است.
بدهبستان یا چانهزنی جدیدی در کار نیست.
اما ظاهرا دستگاه دیپلماسی بالاخره متوجه منظور غربیها شده و سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتوگویی با برنامه «مورنینگ جو» شبکه ان. بی. سی آمریکا درباره مذاکرات جاری در وین، گفت: روند کار سریع نیست، با توجه به این که اختلافاتی درباره موضوعاتی وجود دارد. این نکته مهم است که واشنگتن باید بداند که گفتگوهای وین برای دور جدیدی از بده بستان یا چانهزنی و مذاکره نیست. سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: تمامی بده بستانها و چانهزنیها در جولای۲۰۱۵ پایان یافت. ما هماکنون در وین دور هم جمع شدیم تا بر این موضوع متمرکز شویم که چگونه آمریکا میتواند به پایبندی کامل به توافق بازگردد و طرح پایبندی در برابر پایبندی اجرا شود. خیلی زود است که به نوعی قضاوت داشته باشیم و جمعبندی کنیم.
آغاز رایزنیهای کارشناسی بر روی متون پیشنویس
روز گذشته هم دور دیگری از مذاکرات وین به پایان رسید. براساس اعلام رسانهها، مقرر شد بلافاصله رایزنیهای کارشناسی و فنی و کار بر روی متون پیشنویس آغاز شود. در این نشست همه طرفها یکبار دیگر بر جدیت خود برای حصول نتیجه در کوتاهترین زمان ممکن تاکید کردند. البته عراقچی در پایان مذاکرات دیروز در وین تاکید کرد که از نظر ایران همه تحریمها باید لغو شود.
کوتاه سخن اینکه فارغ از برخی ادعاهای غیرمستند و غیرواقعی مطرح شده در داخل کشور از مذاکرات وین، این استنباط ایجاد میشود که ایران تا حدود زیادی با مواضع طرف آمریکایی کنار آمده و برخی مجددا به دنبال پیادهسازی استراتژی «توافق به هر قیمتی» با هدف پیروزی در انتخابات هستند. در نتیجه، ضرورت دارد تا تمامی ارکان حاکمیت به ویژه مجلس شورای اسلامی، مراقب باشند تا تمام خطوط قرمز رعایت و سیاست «حرف قطعی» نظام اجرا شود و کسی نتواند مجددا منافع ملی را فدای منافع حزبی و جناحی کند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *