ضرورت انتقال آب منابع به مزارع منطقه سیستان از طریق لوله
امام جمعه هامون گفت: پیشنهاد داده شد تا بهوسیله لوله، انتقال آب از منابع به مزارع صورت گیرد تا آب کمتری هدر رفت و بهترین بازدهی را داشته باشد.
حجتالاسلام و المسلمین «ابراهیم گزمه» در گفتوگو با میزان، ضمن اشاره به طرح ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان گفت: در حال حاضر همه منابع آبی سیستان از افغانستان وارد کشور میشود و بارانهای کم و سیلاب و روان شدن آب باعث شده است که بخشی در تالاب سیستان و کشاورزی پایدار نباشد.
وی افزود: پیشنهاد داده شد تا بهوسیله لوله، انتقال آب از منابع به مزارع صورت گیرد تا آب کمتری هدر رفت و بهترین بازدهی را داشته باشد.
امام جمعه هامون با اشاره به موافقت رهبر معظم انقلاب با تأمین هزینه این پروژه از صندوق توسعه ملی تصریح کرد: در دو مرحله پول این طرح پرداخت شد و هدف این بود که آب پایدار و تأمین عادلانه آب به تمام مناطق سیستان باشد.
وی درباره دلایل و محاسن انجام این طرح تصریح کرد: آبی که از افغانستان به دشت سیستان منتقل میشود، به دلیل گرما و طوفان، آب بسیار هدر میرود؛ در این طرح تبخیر آب نیست، در کمترین زمان ممکن، آب به مزرعه میرسد، آب منبع پایداری کشاورزی به شمار میآید که کشاورزان در طول سال از آن استفاده میکنند و کشاورز باید از پایداری آن مطمئن باشد و در نهایت تغییر الگوی کشت از غرق آبی به آبیاری نوین و کشت گلخانهای اساس این طرح است.
گزمه با ارزیابی مثبت از انجام طرح انتقال آب به این منطقه خاطرنشان کرد: با این وجود به خاطر اجرای این طرح بدون مطالعه، و با توجیه اینکه پمپهای قوی آب را به هر ارتفاعی خواهد رساند، پستی و بلندیهای منطقه در نظر گرفته نشد؛ بدون مشورت با مردمی که از اجرای طرح قبلی نیملوله و هدر دادن منابع کشور، ناراضی بودند اقداماتی انجام دادند.
امام جمعه هامون به وضعیت پیمانکاران اشاره کرد و گفت: در این طرح چهار بلوک سیستان، هر کدام به شانزده منطقه تقسیم شد که نحوه انتقال بعضی از مناطق پیشرفتاش خوب بود و پیمانکار خوبی هم کار را برعهده گرفته است و برخی از کارها هنوز تمام نشده است و حتی برخی از این افراد از کشور فرار کردهاند.
وی از ورود مدیریت جدید جهاد کشاورزی به این طرح خبر داد و گفت: ایشان قبول کرد که بدون توجه به کوتاهی مدیران قبلی، طرح را به سرانجام برساند؛ هرچند بعضی ایرادات رفع شده است؛ اما در بعضی جاها این ایرادات رفع نشده است؛ تقسیم آب هم با مشکلاتی روبرو است؛ برای مثال برای برخی مناطق تنها بیست دقیقه فرصت آب در نظر گرفته شده است.
امام جمعه هامون از شروع به کار آزمایشی طرح از مهرماه ۱۳۹۹ خبر داد و افزود: این برای معلوم شدن ایرادات و رفع نقص بود و اینکه آیا با توجه به رعایت نکردن شیب لوله نسبت به منبع، آیا آب به مقصد خود میرسد یا نه؛ وقتی آب در لولهها انداختند دیدند که آب به خیلی جاها نرسید و شیر کنترل نگذاشته بودند تا هزینهبر نباشد و مقدار خروج آب در مزارع مختلف متفاوت بود.
وی ابراز داشت: با توجه به برخی ایرادات به طرح، این موضوع سبب ایجاد عدیدهای مشکلات شده، از سویی دیگر نظام بهرهبرداری و پشتیبان از طرح مشخص نیست، به همین منظور ائمه جمعه سیستان در این خصوص و به منظور دفاع از حقوق مردم متحد شدهاند تا پیگیریهای لازم انجام گیرد.
گزمه تصریح کرد: شرط ما این است که ایرادات برطرف و حقالسهم مردم عادلانه مشخص شود، البته ما از طرح حمایت خواهیم کرد؛ چون اگر این تقسیم آب با الگوی پایدار و کشت دائم مردم انجام شود، انقلابی در دشت سیستان ایجاد خواهد کرد.
وی در پایان تصریح کرد: برخی ایرادات صورت گرفته در اجرای این طرح به دلیل اشتباهات مسئولان مربوطه است، اما با ورود ائمه جمعه و پشتیبانی از این طرح خوشبختانه اقدامات بسیار خوبی صورت گرفت.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *