۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱؛ آغاز عملیات بزرگ بیتالمقدس و فتح خرمشهر
فتح خرمشهر به منزله بزرگترین پیروزی نظامی – سیاسی جمهوری اسلامی در جریان جنگ تحمیلی و مهلکترین ضربه به دشمن تلقی میشود که آغاز آن ۱۰ اردیبهشت سال ۱۳۶۱ با عملیات بیتالمقدس رقم خورد.
- بیش از بیست ماه از آغاز جنگ تحمیلی استکبار علیه جمهوری اسلامی ایران میگذشت و شهر خرمشهر همچنان در چنگ ارتش عراق قرار داشت. عملیات فتحالمبین در منطقه غرب دزفول و شوش به پایان رسیده و نتایج شگفتانگیز آن روح تازهای در کالبد رزمندگان اسلام دمیده بود.
فرماندهان جنگ بر آن بودند تا فرصت ابتکار عمل از دشمن گرفته شود، به ویژه آنکه فصل گرمای طاقتفرسای جنوب کشور در راه بود، لذا آزادسازی مناطق خرمشهر، شلمچه، هویزه و بخشهای دیگر طرحریزی شد. البته دشمن در غرب رودخانه کارون که در خرمشهر جاری است، استحکامات و موانع احداث و ۳۶ هزار نفر از نیروهای خود را در خطوط پدافندی پیچیدهای متمرکز و مستقر کرده بود. گذر از چنین خط به یک معجزه شبیه بود. چنان که امام خمینی (رحمه الله علیه) به محض آزاد شدن خرمشهر فرمودند: خرمشهر را خدا آزاد کرد.
مقدمات و طرح عملیات، به منظور رویارویی با مشکلات، از جمله آب گرفتگیهای غیر طبیعی و پیچیدگی مواضع و حجم ادوات زرهی و نیروهای پیاده دشمن، برای انجام چهار مرحله عملیات تهاجمی در منطقهای به وسعت ۶۰۰۰ کیلومتر مربع، آماده سازی شد.
ساعت ۳۰ دقیقه بامداد ۱۰ /۲/ ۱۳۶۱ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تحت امر قرارگاه مشترک کربلا (سپاه و ارتش) و ۳ قرارگاه عملیاتی (قرارگاه قدس در منطقه سوسنگرد و محور شمالی کرخه کور، قرارگاه فتح در منطقه دارخوین و قرارگاه نصر در شمال خرمشهر) حمله سراسری خود را به منظور آزادسازی خرمشهر و مناطق شمال آن و عقب راندن دشمن تا مرز بین المللی، با رمز یا علی بن ابی طالب (علیه السلام) آغاز کردند.
بنا به اعلام سالنمای دفاع مقدس، در تاریخ ۳/۳/ ۱۳۶۱ خرمشهر که با ۳۴ روز مقاومت در برابر دشمن سقوط کرده بود، پس از ۵۷۵ روز اشغال و ویران شدن خانهها و اماکن عمومی و دولتی، در کمتر از ۲۵ روز آزاد شد. بازتاب این پیروزی شگرف تا مدتها در رسانههای جهان در صدر تمام اخبار و گزارشها بود.
فتح خرمشهر به منزله بزرگترین پیروزی نظامی – سیاسی جمهوری اسلامی در جریان جنگ تحمیلی و مهلکترین ضربه به دشمن تلقی شد.
نتایج عملیات عبارتند از؛ - آزادی خرمشهرو شهر هویزه - آزاد سازی جاده مهم و مواصلاتی اهواز – خرمشهرو سوسنگرد – هویزه - آزاد سازی ۱۸۰ کیلومتر از خط مرزی و ۵۰۳۸ کیلومتر مربع از مناطق اشغالی - بیش از ۱۶۵۰۰ تن از نیروهای دشمن کشته و زخمی و ۱۹۰۰۰ نفر نیز اسیر شدند. - خارج شدن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگردو بخش وسیعی از جنوب ایران از زیر آتش توپخانه دشمن - تصرف پادگان حمید، منطقه جفیر و حسینیه و ۱۲ پاسگاه مرزی تجهیزات و جنگ افزارهای منهدم شده دشمن عبارتند از: - ۲۸۵ دستگاه تانک و نفربر - دهها انبار مهمات - ۴۰ فروند هواپیما - ۲ فروند هلیکوپتر - چندین دستگاه ماشین آلات مهندسی - ۵۰۰ دستگاه خودرو - دهها قبضه توپ سنگین و سبک - مقدار قابل توجهی سلاحهای سبک و سنگین غنایم به دست آمده از دشمن عبارتند از: - ۱۰۵ دستگاه تانک و نفربر - دهها انبار مهمات - ۹۵۰۰۰ عدد انواع مین - صدها دستگاه خودرو سبک و سنگین - تعداد قابل توجهی ماشین آلات مهندسی - ۱۸ قبضه توپ ۱۳۰ میلیمتری - هزاران قبضه سلاح انفرادی.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *