کاشت زعفران در خانه امکان پذیر است؟
زعفران هم مانند سایر گیاهان قابل کشت در منزل است. فقط باید چند وسیله ساده آماده و نکاتی را برای کشت آن رعایت کرد.
_ برنا نوشت: زعفران یکی از گیاهان بسیار مقوی و انرژی زا است. این گیاه به طلای سرخ معروف است. زعفران نوعی گل است که از گیاه زعفران به دست میآید. گیاه زعفران ارتفاعی بین ۱۰ سانتی متر تا ۳۰ سانتی متر دارد. رشد این زعفران و یا کاشت آن به پیاز گیاه زعفران بستگی دارد. به عبارت دیگر کاشت این نوع گیاه با استفاده از پیاز انجام میشود. پیاز گیاه زعفران دارای پوسته قهوهای رنگ میباشد که سطح آن را پوشانده است. گل این گیاه به رنگ بنفش میباشد و متشکل از ۶ گلبرگ است که دارای کلاله قرمز رنگ خواهد بود. کلالههای موجود در گلهای بنفش همان زعفران است که از آن به عنوان ادویه استفاده میشود.
شرایط آب و هوایی مناسب جهت رشد زعفران:
زعفران یکی از گیاهان بسیار مقاوم است که در شرایط آب و هوای سرد مقاومت بالایی دارند، اما برای رشد به آب و هوای معتدل نیاز دارد. زعفران برای رشد بهتر به تابستانهای گرم و خشک و همچنین زمستانهای ملایم احتیاج دارد. کشت زعفران در مناطق شمالی کشور مانند گیلان، مازندران و ... با موفقیت همراه نمیباشد. به عبارت دیگر این گیاه با آب و هوای شمال کشور سازگار نمیباشد. خاک مورد نیاز جهت کشت و رشد گیاه زعفران، خاک سبک میباشد. منظور از خاک سبک خاکی متشکل از شن و رس میباشد. این خاک علاوه بر این که باعث رشد بهتر گیاه میشود، به تامین مواد معدنی مورد نیاز آن نیز کمک میکند.
کشت زعفران در خانه و یا منزل:
اگر قیمت خرید زعفران برای شما زیاد است امکان کاشت زعفران در منزل وجود دارد. در حقیقت این گیاه را میتوان در منزل با شرایط آب و هوایی گرم و معتدل کشت کرد. برای کشت زعفران باید پیاز زعفران را مورد استفاده قرار داد. به عبارت دیگر برای کشت زعفران در منزل به گلدان، پیاز زعفران، مقداری سنگریزه و مقداری خاک سبک احتیاج میباشد. برای کاشت در ابتدا باید گلدان مناسب را انتخاب کنید، گلدان انتخابی باید سوراخی جهت خروج آبهای اضافی داشته باشد. حال کف گلدان انتخابی را مقداری سنگریزه بریزید و سپس روی آن را خاک سبک بریزید. گلدان را از خاک سبک پر کنید. داخل گلدان را چالههایی به عمق ۱۵ سانتی متر ایجاد کنید و پیازهای زعفران را داخل آنها قرار دهید، سپس روی آنها را با خاک سبک بپوشانید. آبیاری این نوع گیاه تنها باید ۱۰ رو بعد از گشت ادامه پیدا کند. زمان کشت و رشد زعفران در فصول خاصی از سال مانند پاییز، زمستان و اوایل بهار خواهد بود. اگر در مناطقی با آب و هوای گرم و معتدل زندگی میکنید میتوانید گلدانها را در محیط بیرونی ساختمان مانند تراس و یا بالکن نگهداری کنید. اما اگر شرایط آب و هوایی محل زندگی با شرایط رشد زعفران سازگاری ندارد میتوانید گلدانهای مورد نظر را در محیط داخلی ساختمان نگهداری کنید و درجه حرارت محل نگهداری گلدانها متناسب با شرایط آب و هوایی مورد نیاز زعفران تغییر دهید. لازم به ذکر میباشد که این گیاه به آب زیادی احتیاج ندارد. آبیاری این گیاه باید به گونهای انجام شود که فاصله آبیاری آن باعث خشک شدن خاک گیاه شود. به عبارت دیگر هنگامی آبیاری انجام شود که خاک گیاه خشک شده باشد. خاک مصرفی ترکیبی از خاک برگ، ماسه و خاک باغچه میباشد. مقدار ماسه مصرفی در این ترکیب نسبت به بقیه خاکها بیشتر میباشد. از رسیدن نور کافی به این گیاه غافل نشوید.
تهیه پیاز زعفران:
برای تهیه پیاز زعفران میتوان از گلخانهها و بذر فروشیها کمک گرفت. در حقیقت میتوان پیاز زعفران را از بذر فروشیها و گلخانهها خریداری کرد. ناگفته نماند که پیازهای خریداری شده باید از سلامت کافی برخوردار باشند، عدم سالم بودن پیازها باعث به بار نشستن گیاه زعفران نمیشود. برای خرید پیاز زعفران مرغوب بهتر است به مراکز معتبر مراجعه کرد، همچنین میتوان بعد از خرید برای اطمینان بیشتر پیاز را داخل محلول قارچ کش قرار داد. پیازها را باید به مدت ۱۰ دقیقه الی ۲۰ دقیقه داخل محلولهای قارچ کش با کیفیت قرار دهید و سپس از آنها استفاده کنید. هر چقدر پیاز خریداری شده با کیفیتتر و مرغوبتر باشد، زعفران حاصل مرغوبتر میباشد. پیازهای زعفران به صورت کیلویی به فروش میرسند. تعداد پیازهای موجود در یک کیلو حدود ۱۳۰ عدد تا ۱۵۰ عدد میباشد.
مساحت مورد نیاز برای کاشت زعفران در منزل:
در هر ۲۰ سانتی متر از مساحت سطح کشت میتوان ۶ تا ۷ عدد پیاز زعفران را کاشت. در نتیجه در یک زمین سطح کشت به مساحت ۱ متر میتوان ۳۵ عدد پیاز زعفران کاشت. ۳۵ عدد پیاز مصرفی را باید در مساحتهای ۲۰ سانتی متری تقسیم کرد. در نتیجه یک عدد پیاز زعفران برای کاشت به مساحتی حدود ۴ سانتی متر احتیاج دارد.
زمان مناسب جهت کاشت:
مناسبترین زمان جهت کشت پیاز زعفران از تیر ماه تا مهر ماه میباشد. در حقیقت بهتر است در یکی از ماههای تیر، مرداد، شهریور و مهر ماه برای کاشت آن اقدام کنید. ناگفته نماند که اواخر خرداد ماه بهترین زمان جهت رشد این گیاه میباشد. البته بدترین زمان جهت کشت پیاز زعفران ماههای تیر و خرداد میباشد. به عبارت دیگر پایان تیر ماه و اوایل خرداد ماه بدترین زمان جهت کاشت میباشد، زیرا در این ایام هوا بسیار گرم بوده که باعث صدمه به پیاز میشود و از عملکرد آن میکاهد.
آبیاری زعفران کشت شده:
یکی از عواملی که در کشت زعفران بسیار مهم میباشد، میزان آبیاری آن میباشد. این گیاه از ماه مهر تا ماه خرداد نیازی به آبیاری ندارد. آبیاری گیاه زعفران در ماههای مهر تا خرداد به پوسیدگی پیاز آن کمک میکند. در مه مهر میتوان آبیاری گیاه را شروع کرد. در این ماه باید آبیاری به گونهای صورت گیرد که آب از کف گلدان خارج شود. از آبیاری گیاه زعفران در آب و هوای گرم خودداری کنید، زیرا آبیاری در چنین هوایی باعث میشود تا پیاز زعفران به قارچ مبتلا شود. در فصلهای بهار و پاییز باید آبیاری گیاه را به صورت منظم انجام داد. البته ناگفته نماند که مقداری آبیاری گیاه در این فصل در صورتی گلدان و یا باغچه سرپوشدیده است باید کم باشد. توجه کنید که در فاصله بین دو بار آبیاری گیاه زعفران، خاک آن باید خشک باشد. از دیگر نکات مهم که در آبیاری گیاه زعفران باید به آن توجه کرد، متوقف شدن آبیاری بعد از پایان یافتن عمر برگهای آن میباشد.
پیازهای مبتلا شده به ویروس:
امکان ویروسی شدن پیازهای زعفران به ویروس وجود دارد. درمان و یا از بین بردن ویروسهای نفوذ کرده در پیاز زعفران امکان پذیر نمیباشد. پیاز ویروسی را باید از داخل گلدان خارج کرد تا پیازهای دیگر به آن مبتلا نشوند. عدم جوانه زدن پیاز ها، عدم رشد گیاه، موزاییکی شدن سطح گیاه و ... یکی از علائم ویروسی شدن آن میباشد. ویروسی شدن پیازها منجر به از بین رفتن آنها میشود و هیچ راه درمانی وجود ندارد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *