صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

طبیعت پژمرده شوق کوچ را از عشایر سیروان گرفت

۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۴:۲۶
کد خبر: ۷۲۰۴۵۳
مردم عشایر سیروان امسال به دلیل خشکسالی طبیعت، شور و شوقی برای کوچ ندارند. آن‌ها که یار دولت برای تامین دام محسوب می‌شوند امسال با مشکلات عدیده‌ای رو به رو هستند.
_ روزنامه ایران نوشت: طبیعت پژمرده امسال شور و شوق همیشگی را برای کوچ در فصل بهار ازعشایر منطقه سیروان ایلام گرفته است. خبری از گل‌های رنگارنگ و سبزه و گیاهان چشم‌نواز ییلاق که عشایر را به سوی خود فرامی‌خواند، نیست و چشمه‌هایی که با آب گوارای خود مردم عشایر را میهمان خود می‌کرد، امسال خاموش و بی‌صدا شده‌اند.
 
برخی از عشایر منطقه به‌دلیل بالا بودن هزینه نگهداری احشام در تکاپوی فروش آن‌ها هستند و همچون سال‌های قبل هیچ شادی یا رغبتی برای کوچ به مناطق مختلف منطقه ندارند و پیداست که امسال با مشکلات فراوانی برای تهیه علوفه احشام مواجه خواهند شد.
 
دلالان هم به بهانه اینکه هزینه احشام به‌دلیل نبود کاه و جو در مناطق دیم منطقه خیلی بالاست، دام‌های مناطق عشایری این خطه را به کمترین نرخ خریداری می‌کنند و این در حالی است که قیمت گوشت قرمز روز به روز در استان افزایش پیدا می‌کند.
 
مردمان این دیار که سال‌های سال است از طریق دامداری و کشاورزی امرار معاش می‌کنند امسال مجبورند برای تهیه علوفه برای احشام به هر دری بزنند؛ اما به نظر می‌رسد با قیمت‌هایی که بر سر زبان‌ها جاری است قادر نخواهند بود که علوفه مورد نیاز را تهیه کنند. آن‌ها همچنان چشم به راه بارش باران هستند تا شاید امسال هم بتوانند به مناطق بکر مانشت و قلارنگ، مله گاون، سم خر، چرمین، هریزین و... کوچ کنند.
 
هر ساله در فصل پشم چینی، دامداران یکی از گوسفندان را قربانی می‌کردند و برای افرادی که برای کمک آمده بودند با سفره رنگارنگ میهمانی می‌کردند، اما امسال ذوقی برای برگزاری آداب و رسوم و جشن «گل برهنه» نداشتند و برخی از آنان ماندن در داخل روستا را بر کوچ به داخل طبیعت ترجیح دادند.
 
مدیر امور عشایری شهرستان سیروان از توابع استان ایلام گفت: عشایر در حال حاضر یار دولت و جامعه هستند چنانچه این سبک زندگی به هر دلیلی از آن‌ها گرفته شود، با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو خواهند شد.
عادل یعقوبی خاطرنشان کرد: در شهرستان سیروان بیش از هزار و ۳۰ خانوار عشایر وجود دارد که ۳۰ درصد آن‌ها به صورت دائم وچهار فصل درقشلاق و ییلاق مشغول زندگی عشایری هستند و مابقی آن‌ها بخشی از سال در ییلاق و مابقی سال در روستا ساکن هستند.
 
وی تصریح کرد: در سال گذشته ۹۱۱ تن جو یارانه‌ای، ۳۱۰ تن کنسانتره یارانه‌ای، ۵۵ هزار لیتر نفت سفید یارانه‌ای، ۹۶۰۰ کیسه آرد یارانه‌ای، ۲۰ هزار سیلندر گاز مایع، ۴۵هزار رأس پلاک کوبی دام در بین عشایر منطقه توزیع شده است.
 
مدیر امور عشایری شهرستان سیروان گفت: از آنجا که طرح پلاک کوبی دام عشایر در سراسر کشور شروع شده و ارائه هرگونه خدمات از جمله آبرسانی سیار، تحویل نهاده‌های دامی، تحویل آرد و... منوط به پلاک کوبی دام است، از عشایر منطقه انتظار می‌رود که برای پلاک کوبی مابقی دام‌های خود که حدود ۴۰هزار رأس دیگر باقی مانده به اداره امور عشایر شهرستان مراجعه کنند.
 
وی اظهار داشت: یکی دیگر از دغدغه‌های عشایر تهیه آب شرب است که این اداره با یک دستگاه تانکر آبرسان و کمک اداره کل امور عشایر استان ایلام سالانه بیش از ۲۰ هزار مترمکعب آب شرب بین عشایر کوچرو تهیه و توزیع می‌شود که جوابگوی عشایر نیست، می‌طلبد در این زمینه چاره اندیشی و اعتبارات بیشتری اختصاص یابد.
 
یعقوبی تأکید کرد: هم اکنون باتوجه به فصل پشم چینی در این شهرستان با کمک و همت شرکت تعاونی عشایری شهید دستغیب سیروان و قطع دست دلان تاکنون حدود ۲ تن پشم از عشایر خریداری گردیده و از تمام عشایر شهرستان عاجزانه خواستاریم پشم مازاد بر مصرف خویش را تحویل شرکت و یا عاملان توزیع آرد و ارزاق در روستا‌ها نمایند تا در این خصوص متحمل ضرر و زیان نشوند.
 
مدیر امور عشایری شهرستان سیروان از آغاز پشم چینی از دام‌های این شهرستان خبر داد و گفت: کل دام‌های مولـد قابل پشم چینی در شهرسـتان حـدود ۹۰ هزار رأس بوده که از این مجموع حدود ۱۳۵ تن پشم تولید و قیمت هر کیلو حدود ۸۰ هزار ریال است که از نظر اقتصادی حائزاهمیت است.
 
یعقوبی مدیرامورعشایری شهرستان سیروان با اشاره به اینکه پشم تولیـد شده علاوه بر مصـرف داخلی شهرسـتان به مرکز اسـتان و سـایر اسـتان‌های همجوار نیز صادر می‌شود، افزود: کار پشم چینی به صورت دستی بوده و
دامـداران به شـکل گروهی و با همکاری همدیگر کار پشم چینی را انجام می‌دهند.
 

خرید تضمینی دام مازاد عشایر

همچنین استاندار ایلام گفت: دام مازاد عشایر استان ایلام توسط دولت به صورت تضمینی خریداری شود و سهم اعتبارات حوزه عشایری این دیار در اعتبارات ملی دیده شود.
 
محمد نوذری استاندار ایلام در دیدار با رئیس سازمان امور عشایری کشور خواستار توجه بیش از پیش سازمان امور عشایری در این حوزه شده و افزود: شرایط کم بارشی و کرونایی وضعیت معیشت عشایری را سخت کرده است و همه ما باید در این وضعیت نسبت به این قشر مظلوم و بی‌ادعا توجه بیش از پیش کنیم.
 
وی در ادامه خواستار اتخاذ تدابیری برای خرید مازاد دام عشایر در مناطق مرزی کشور همچون ایلام شد و اظهار داشت: امروز برخی تولیدات حوزه عشایری مازاد بر مصرف استان هست و نیاز است دام مازاد عشایر توسط دولت به صورت تضمینی خریداری شود.
 
نوذری در ادامه به مسائل و مشکلات حوزه عشایری استان اشاره و تصریح کرد: تأمین مشکل آب عشایر با تانکر سیار، ایجاد مسیر و جاده مناسب برای تسهیل در تردد عشایر، تأمین علوفه و نهاده‌های دامی مورد نیاز دام‌های عشایر با توجه به کاهش بارش‌های امسال و ... از جمله مسائل و مشکلات این حوزه بوده که نیازمند توجه و مساعدت لازم امور عشایری کشور است.
 
استاندار ایلام با اشاره به اینکه به فرمانداران و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تأکید شده است در شورا و کمیته برنامه‌ریزی استان و شهرستان‌ها سهم اعتبارات حوزه عشایری ویژه دیده شود، تأکید کرد: لازم است به همین نسبت دولت و سازمان امور عشایری کشور در اختصاص اعتبارات ملی به امور عشایری استان توجه و اهتمام لازم را داشته باشد.
 
در ادامه این نشست علایی مقدم، رئیس سازمان امور عشایری کشور ضمن. قدردانی از زحمات و تلاش‌های استاندار ایلام در حمایت از عشایر در خصوص اختصاص ۷ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی پروژه آبرسانی ایلام برای تأمین پروژه‌های آب عشایر، اختصاص ۶ میلیارد تومان تسهیلات زنجیره تولید گوشت قرمز به عشایر استان، خرید ۱۰ هزار تن علوفه در فاز اول در روز‌های آینده و همچنین خرید تضمینی دام مازاد عشایر استان قول مساعد داد.

برچسب ها: خشکسالی عشایر

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *