برنامهای برای جیرهبندی آب نداریم/ عبور از تنش آبی با مدیریت فشار آب
- حمیدرضاکشفی در نشست خبری با موضوع تنش آبی و عبور از کم آبی تابستان ۱۴۰۰ اظهار کرد: میزان بارشها در سال آبی ۱۴۰۰ وضعیت نامناسبی داشته است و میانگین بارشها در کشور تاکنون حدود ۴۰ درصد و در بعضی استانها مرزی در شرق کشور حدود ۸۰ درصد کاهش بارش نسبت به متوسط بلندمدت داشته ایم.
معاون راهبردی و نظارت بر بهره برداری آبفا تصریح کرد: در حوزه فلات مرکزی با ۱۷ استان بارشها ۵۰ درصد، در حوزه خلیج فارس ۴۱ درصد و در حوزه دریای خرر ۱۸ درصد کاهش داشته است.
وی افزود: ورودی سدها ۵۰ درصد کاهش داشته است و پرشدگی سدها حدود ۵۵ درصد است در حالی که هنوز برداشت عمده تابستان هنوز شروع نشده است.
کشفی ادامه داد: حدود ۲۸۱ شهر برای تامین آب شرب نیازمند به آبهای سطحی هستند و تمام این شهرها متاثر با کم آبی است.
معاون راهبردی و نظارت بر بهره برداری آبفا تصریح کرد: برخی از چاههای آب به دلیل از دست دادن کیفیت آب از مدار آرسانی خارج خواهند شد.
وی افزود: با وجود تنش آبی در برخی از نقاط کشور، برنامهای برای جیره بندی آب وجود ندارد و از طریق مدیریت فشار آب به دنبال عبور از تنش آبی هستیم.
معاون راهبری و نظارت بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه با کاهش بارش در ابتدای سال آبی ۹۹ سند پایداری و مدیریت تنش آبی در دستور کار قرار گرفت، بیان کرد: در این سند ۲۴۳ پروژه در ۴۱۴ استان تعریف شده است و برای اجرای به موقوع نیازمند تخصیص مناسب بودجه هستیم.
وی با بیان اینکه تهران در شهرهای تنش آبی قرار ندارد، افزود: تهران با مشکل تامین آب مواجه است و ضمن اعمال مدیریت فشار آب با مدیریت مصرف از سوی مردم نیز رعایت شود.
کشفی با اشاره به نمک زدایی آب دریا برای تامین آب شرب، عنوان کرد: اقداماتی برای استفاده از تاسیسات نمک زدایی آب دریاها در دست اقدام است و تاکنون ۵۸۰ هزار مترمکعب در شبانه روز نمک زدایی صورت گرفته است و برخی از شهرهای با تنش آبی در سالهای گذشته به دلیل تامین آب از این قسمت با مشکل خاصی مواجه نیستند.
به گفته وی؛ به دلیل هزینه بالای تصفیه آب و انتقال آب این طرحهای با کمک بخش صنایع در دست اجرا است و در فاز بعدی میزان آب نمک زدایی شده به یک میلیون مترمکعب خواهد رسید.
کشفی بیان کرد: با اجرای طرح آب امید از ابتدای دی ماه سال گذشته میزان مصرف در بازاهه زمیتان حدود ۳ درصد کاهش داشته است.
وی افزود: میزان مصرف آب در شهرهای کشور به حدود ۶.۵ میلیارد متر مکعب میرسد و ۵۰ درصد شهرها تحت پوشش شبکه فاضلاب است.
سخنگوی شرکت آبفای کشور با اشاره به کیفیت آب در کشور اظهار کرد: خط قرمز ما کیفیت آب است و بررسی میزان فلزات سنگین و شوری آبی به صورت دقیق توسط آزمایشگاههای داخل با دقت بالایی صورت میگیرد.
وی افزود: در صورت همکاری مشترکان و صرفه جویی ۱۵ درصدی از تنش آبی عبور خواهیم کرد، اما در برخی از شهر این رقم بسته به میزان مخازن سدها متفاوت خواهد بود.
به گفته وی، با توجه به احتمال ادامه دوران خشکسالی باید برنامه ریزی برای مخازن آب داشته باشیم.
کشفی با اشاره به میزان هدررفت آب در شبکه اظهار کرد: متوسط هدر رفت واقعی حدود ۱۲ درصد است و آب بدون درآمد به طور میانگین ۲۵ درصد است و به همین منظور اقداماتی را در خصوص کاهش هدر رفت آب صورت گرفته است که اجرای کامل آن نیازمند تامین بودجه است.
سخنگوی شرکت آبفای کشور گفت: افزایش تعرفه آب محدود به ۱۶ درصد مصوبه دولت است و هیچ گونه افزایش قیمتی در نظر گرفته نشده است.
در ادامه این نشست فرهام کرکانی با اشاره به تعداد شهرهای با بحران آبی بیان کرد: امسال از ۱۳۶۴ شهر کشور، ۱۰۶۴ شهر مشکلی در خصوص تامین آب ندارند و ۱۲۶ شهر با کمبود ۱۰ درصدی و ۵۵ شهر بین ۱۰ تا ۲۰ درصد و ۱۰۱ شهر با کمبود بیش از ۲۰ درصد مواجه هستند.
مدیر کل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل آبفای کشور بیان کرد: ۲۸۲ شهر با تنش آبی مواجه است که بیشترین تنش مربوط به فلات مرکزی و شهرهای حوزه آبریز خلیج فارس است.
وی در پایان گفت: برای کمک به حل مشکل تنش آبی ۹ هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته است، اما این بودجه زمانی موثر خواهد بود که قبل از زمان ریسک پرداخت شود.