توضیحات سخنگوی وزارت خارجه درباره فایل صوتی ظریف
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: ۳۰ فروردین سفر ظریف به اندونزی را داشتیم و در مورد روابط دو جانبه بود و از تلاشهای اندونزی در راستای حفظ برجام قدردانی شد. اول اردیبهشت سفر وزیر خارجه پاکستان به ایران بود. در پی این سفر مرز سوم ایران و پاکستان افتتاح و تفاهمنامه همکاری میان وزرای امور خارجه دو کشور امضا شد.
وی ادامه داد: ظریف روز گذشته به قطر سفر و با وزیر امور خارجه این کشور دیدار کرد و امروز هم وارد عراق شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی: امروز هم هیئتهای ایرانی برای برگزاری نشست مشترک کمیسیون مشترک برجام عازم وین شدند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با اشاره به حوادث روی داده برای شهروندهای ایرانی در ترکیه، ضمن تاکید بر حفظ حقوق شهروندان گفت: از لحظه اول با جدیت پیگیری کردیم. مرزبانان دو کشور دیداری داشتند و تهران یادداشت خود را به سفیر ارائه کرده است. این موضوع در روابط ایران و ترکیه تاثیر ناخوشایندی دارد. ابعاد این موضوع هنوز روشن نیست و تحقیقات ادامه دارد. وزارت امور خارجه در پاسداشت حقوق شهروندان خود، این موضوع را با جدیت پیگیری خواهد کرد.
خطیبزاده درخصوص فایلهای منتشر شده از سوی ظریف گفت: آنچه که منتشر شده است، یک مصاحبه نبوده و یک گفتوگو در چارچوب محرمانهای است که در داخل دولت انجام شده است. رئیس جمهور نظرشان این بود که اعضای کابینه برای انتقال تجربیات خود چنین سخنانی را ثبت کنند. وزارت امور خارجه هیچ نقشی در ضبط و نگهداری این فایلها نداشته است.
این دیپلمات کشورمان افزود: ما از دو شب قبل متوجه شدیم که در حال انتشار است. انچه که انجام میشود، حول قوه عاقله نظام است. همه روابط و سوابق «شهید سلیمانی» و «ظریف» را میدانند و نکات پوشیدهای نیست؛ این گونه مباحث یک امر کاملاً غیرقانونی است، اما برخلاف آنچه که میگویند، مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران بسیار روشن و صریح هستند.
سخنگوی وزارت امور همچنین درباره هجمهها علیه دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: سیاست خارجی در راستای اهداف انتخابات برخی مورد سوءاستفاده قرار میگیرد. در مأموریتهای ما خللی ایجاد نخواهد شد. وزارت خارجه یک دستگاه حاکمیتی و همراهی در سیاست خارجی، قدرتبخش است.
این دیپلمات کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران بعد از اعلام اخیر اتحادیه اروپا برای تحریم برخی از مقامات، نه تنها گفتگوهای خود با اتحادیه اروپا در همه حوزهها را به تعلیق درآورد، بلکه در حال بررسی عمل متقابل در خصوص یک لیستی است که وقتی نهایی شود اعلام خواهد شد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه تاکید کرد: اروپا باید بداند فصل این چنین برخوردها با کشورهای دیگر آن هم با جمهوری اسلامی ایران خیلی وقت است که گذشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آنهایی که در پی تخریب هستند، دانسته یا نادانسته در پازل بدخواهان حرکت میکنند. هر ماه میدان و دیپلماسی با هم همراه نبودند، ما نتیجه خوبی نگرفتیم. همه در زیر سایه ولایت، تصمیمات نظام را عملی میکنند و در چارچوب معنویات عالیه نظام عمل میکنند.
خطیبزاده درباره لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران، اضافه کرد: ما در وین برای کمیسیون گفتهایم و کمیسیون برای ایالات متحده گفته است. همه تحریمها از نظر ما تحریمهای برجامی هستند و باید لغو شوند. مقامات ایالات متحده ممکن است نظرات متفاوتی داشته باشند. در خصوص لغو یا برداشتن ما نظرمان روشن است. باید با همان ادبیات برجام، پیش برویم. این که آمریکا چگونه میخواهد لغو تحریمها را انجام دهد به خودشان مربوط است و باید در تمامی ابعاد توسط دستگاههای مربوطه، تایید شود.
وی درباره گفتوگوی ایران با مقامات سعودی افزود: ما همواره نظرات خود را برای گفتوگو با پادشاه سعودی اعلام کردیم و از آن استقبال خواهیم کرد.
خطیبزاده درخصوص نامه ظریف به مقام معظم رهبری گفت: این نامه مانند تمام نامههای وزارت امور خارجه است که به مقام معظم رهبری ارسال میکند. متأسفیم آنچه که برخی جریانات منتشر کردند بر خلاف معنویات مقام معظم رهبری بوده است. اگر بتوانیم یک ساعت زودتر تحریمها را لغو کنیم، موفقتر خواهیم بود.
خطیبزاده همچنین در مورد اظهارات نماینده عربستان در سازمان ملل ابراز داشت: من این اظهارات را ندیدم و فکر میکنم باید در سطح خودش پاسخ داده شود؛ اما تصور من این است که مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفتوگوهای بگذرد و هرچه زودتر این فضا برای تعاملات و گفتوگوهای فیمابین این شکل بگیرد، برای آینده روابط دو کشور و ملل منطقه و صلح و ثبات در این پهنه خلیج فارس مفیدتر خواهد بود.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در خصوص کشتی مورد اصابت قرار گرفته در آبهای سوریه گفت: ما در خواست گزارشهای بیشتری داریم، اما آنچه که دولت سوریه میگوید باید مورد استناد قطعی خبرگزاریها قرار بگیرد وقتی که ما بتوانیم دقیقتر بفهمیم که چه اتفاقی افتاده است.
وی همچنین درخصوص لغو تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا علیه ایران، گفت: ما هیچ تفاوتی میان تحریمها قائل نیستیم همه تحریمها از نظرم تحریمهای بر جامعه هستند و دولت ایالات متحده و موظف است که این تحریمها را بر اساس برجام را لغو کند.
علاقهای به گفتوگوهای طولانیمدت و فرسایشی نداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادامه روند گفتوگوهای وین، اضافه کرد: هیچ علاقهای به گفتوگوهای طولانیمدت و فرسایشی نداریم. مادامی که منافع جمهوری اسلامی ایران ذیل برجام جز به جز رعایت نشود ما هیچ عجلهای نخواهیم داشت. البته اگر ببینیم که اراده کافی سیاسی وجود ندارد و یا مسیر رفع تحریمای با مشکل روبرو است قطعاً گفتوگوها را ادامه نخواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص لغو گام به گام تحریمها گفت: خیلی وقت است که موضوع گام به گام اساساً مطرح نیست؛ حتی در وین هم مطرح نیست. اینکه در سیاست داخلی ایالات متحده موضوع ما نیست. در روابط بینالملل، دولتها مسئولیت قطعی و مستقیمی برای عمل به تعهداتشان دارند و دولت ایالات متحده هم از این قاعده در حقوق بینالملل مستثنا نیست. اما با همه این توجهات، همه میدانند که رئیس جمهور و دولت ایالات متحده این توان را دارند اگر اراده کافی وجود داشته باشد.