صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مالیات بر ارزش افزوده؛ خودتحریمی برای تولید و تولیدکننده/ مالیات بر تراکنش‌ها؛ جایگزین مناسب مالیات بر ارزش افزوده

۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۵:۵۸
کد خبر: ۷۱۹۵۷۰
دسته بندی‌: اقتصاد ، اقتصاد ایران
یک فعال حوزه دانش بنیان معتقد است رقیب خارجی سرمایه بیشتری در اختیار دارد در صورتی که هزینه‌های تولیدکننده داخلی که باید در این میان رقابت کند را بسیار بالا برده‌اند و این اقدام مصداق بارز مانع‌تراشی و هزینه‌تراشی برای تولید است و باعث می‌شود محصول دانش بنیان در برابر رقیب خارجی حرفی برای گفتن نداشته باشد.
- در جلسه هم‌اندیشی اخیر رئیس دستگاه قضا با اساتید، صاحب‌نظران و مدیران شبکه بانکی برای بررسی حقوقی و قضایی موانع تولید در حوزه بانکی موضوعاتی در خصوص حمایت از بخش های تولیدی مطرح شد.
 
در بخشی از این جلسه آیت‌الله رئیسی بر دریافت مالیات از بخش های غیر مولد و سفته‌بازی تاکید کردند و در کنار آن به حمایت از بخش های تولیدی در نظام بانکی و مالیاتی پرداختند.
 
حمایت تولید و استفاده از مالیات های تنظیمی برای تغییر رفتار فعالان حوزه اقتصاد می‌تواند سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی را افزایش دهد.
 
با این وجود برخی از قوانین از جمله دریافت مالیات بر ارزش افزوده به دلیل اجرای ناقص، بسیاری از تولیدکنندگان را با مشکلات فراوانی مواجه کرده است.
 
وقتی صحبت از مالیات بر ارزش افزوده می‌شود، مصرف‌کننده از میزان بالای آن می‌نالد، این در حالی است که تولیدکننده با مصرف بالای مواد اولیه مختلف و محصولات مختلف دیگر بسیار بیشتر از مصرف‌کننده درگیر مالیات بر ارزش افزوده شده است.
 
اداره مالیات به دنبال اخذ حداکثری مالیات است
 
مهدی شفیعی قاسمی در گفت‌وگو با میزان، ضمن انتقاد از قانون نادرست مالیات بر ارزش افزوده، بیان کرد: از منظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرکت‌هایی که کالای دانش بنیان تولید می‌کنند معاف از مالیات هستند، با این وجود سازمان امور مالیاتی شرکت‌ها را پس از اتمام پروژه ملزم به ارائه درخواست می‌کند تا از معافیت یا عدم معافیت آن‌ها اطمینان پیدا کند.
 
کارشناس حوزه مالیات تصریح کرد: اگر در قانون این‌طور بیان شده، دیگر چه نیاز به ارائه درخواست از سمت تولیدکننده است؟ مشخص است که اداره مالیات به دنبال اخذ حداکثری مالیات است، متأسفانه نظام مالیاتی ما تولید را قربانی کرده است.
 
وی در ادامه با انتقاد از رویکرد سازمان مالیاتی افزود: در مواقعی که یک رقیب خارجی در مناقصه‌ای شرکت می‌کند توقع می‌رود که همان معافیت‌های اعطا شده به شرکت خارجی به تولیدکننده داخلی نیز داده شود، اما این‌طور نیست.
 
قاسمی با بیان اینکه در بسیاری از مواقع نیز به جای اخذ مالیات بر ارزش افزوده از مشتری نهایی، تولیدکننده ایرانی این را می‌پردازد، افزود: رقیب خارجی سرمایه بیشتری در اختیار دارد در صورتی‌ که هزینه‌های تولیدکننده داخلی که باید در این میان رقابت کند را بسیار بالا برده‌اند و این اقدام مصداق بارز مانع‌تراشی و هزینه‌تراشی برای تولید است و باعث می‌شود محصول دانش بنیان در برابر رقیب خارجی حرفی برای گفتن نداشته باشد.
 
وی در ادامه از خرید و فروش‌های بدون فاکتور نیز گلایه کرد و گفت: طرف حساب شرکت‌های دانش بنیان عمدتاً نهادهای دولتی هستند؛ بنابراین هیچ یک از مراودات مالی که صورت می‌گیرد بدون فاکتور نیست، اما در سمت دیگر زمانی که این مراودات با پیمانکار خرد انجام می‌شود آن‌ها از ارائه فاکتور خودداری می‌کنند.
 
قاسمی ادامه داد: حتی این‌طور بیان می‌کنند که تنها در صورتی با شما همکاری خواهیم کرد که درخواست فاکتور نداشته باشید، اتفاقی که در شرایط می‌افتد این است که عملاً به دولت نه درصد مالیات ارزش افزوده را می‌دهیم، به این امید که یک روز از کسانی که با آن‌ها همکاری کرده‌ایم این مالیات ارزش افزوده را اخذ نماییم، اما در عمل نه تولیدکننده و نه دولت هیچ یک به هدف مالیاتی مورد انتظار نرسیده‌اند.
 
 
وی درباره تأثیر مالیات بر ارزش افزوده بر قفل شدن نقدینگی تولیدکنندگان بیان کرد: تولیدکننده یک مبلغی را به عنوان مالیات ارزش افزوده به دولت پرداخت می‌کند به این امید که از مصرف کننده نهایی باز پس گرفته شود یعنی جای این‌که تولید کننده در نقدینگی حمایت شود، دولت در حال قرض گرفتن پول از تولیدکننده است قرضی که هیچ‌گاه پس داده نمی‌شود.
 
قاسمی ادامه داد: در صورتی که اگر شرکت‌ها از نقدینگی خوبی بهره‌مند باشند بر بروی عملکرد آن‌ها و به تبع بر روی اقتصاد اثر مطلوبی خواهد داشت، فشار مالیات بر ارزش افزوده باعث ورشکسته شدن کسب و کارها و ایجاد معضل بیکاری شده است.
 
این فعال حوزه دانش بنیان همچنین مالیات بر تراکنش‌ها را جایگزین مناسبی برای مالیات بر ارزش افزوده دانست و افزود: شفافیت تراکنش‌ها اتفاق فوق‌العاده خوبی است و می‌تواند جایگزین مناسبی برای مالیات بر ارزش افزوده باشد یعنی به جای این‌که به منبع درآمدی مالیات بر ارزش افزوده فکر کنیم، به منبع مالیاتی ناشی از کسانی فکر کنیم که بدون پرداخت هیچ مالیاتی در حال ضربه زدن به بدنه اقتصاد کشور هستند.
 
وی ادامه داد: اولین نکته این است که تمام کسانی که تراکنش دارند، به ازای آن تراکنش نیز یک حسابی داشته باشند که در ازای هر تراکنش بتوان از آن مالیات گرفته شود.
 
این کارشناس حوزه اقتصاد افزود: متأسفانه هنوز در کشور مالیات عدالت محور را اعمال نکردیم و شاهد این هستیم که تراکنش‌هایی در حال انجام هستند که هیچ‌گونه صورتحساب سود و زیانی برای آن‌ها تعریف نشده است.
 
وی بیان کرد: این در حالی است که همه زیرساخت‌های آن فراهم است، ولی اخذ مالیات از فعالیت‌های سوداگرانه در دستور کار دولت نیست و فعلاً تولید قربانی اصلی این تبعیض مالیاتی و نظام مالیاتی فعلی است.
 
شفیعی در پایان از تبعیض موجود در بخش غیر مولد اقتصاد گفت: متأسفانه سرمایه افراد دلال در حوزه مسکن و خودرو روز به روز در حال افزایش است چرا که بدون پرداخت هیچ گونه مالیاتی و بدون هیچ نظارتی بر عملکردشان، به راحتی به فعالیت خود ادامه می‌دهند در صورتی که با اعمال این‌گونه مالیات‌های ناحق بر تولیدکنندگان، روز به روز از توان تولیدی آن‌ها کاسته می‌شود.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *