افزایش اختلال روانی در جهان/ دلایل افزایش خشم در بین مردم
حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در گفت وگو با میزان، درباره این مساله که چه راهکارهایی وجود دارد، تا مردم از اعمال خشونت در دوران کرونا پرهیرکنند، گفت: زمانی که بحرانی مانند ویروس کرونا درجهان با این شدت، نوع و گستردگی و در شرایط نامناسبی رخ میدهد، طبیعتا عوارضی خواهد داشت. بحران کرونا در کنار فشارهای اقتصادی که مردم قبل از ورود به بیماری کرونا داشتند و حال و روز مردم ناخوشایند بود، باعث تشدید ناهنجاریهای اجتماعی در کشورشد.
وی افزود: مهمترین عوارض بیماری کرونا این بود که بعضی از افراد در جامعه به سمت مواد مخدر و خشونتهای فردی مانند خودکشی سوق پیدا کردند. در چنین شرایطی چند راهکار وجود دارد تا مردم به آرامش برسند و مسائل مهمی مانند خودکشی در کشور مدیریت شود.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران عنوان کرد: موضوع خود مراقبتی چه فردی و یا خانوادگی، مهارت مهمی در تخلیه انرژی و گرفتن انرژی مثبت حتی در شرایطی که افراد دارای مشکلات فراونی هستند، بسیار مهم تلقی میشود. نکته دوم که میتواند بسیار باشد، بهره گیری مردم از ظرفیت منابع اجتماعی است و مردم باید با این مساله ارتباط برقرار کنند. مانند شماره اورژانس اجتماعی، مراکز مشاوره حضوری، کلینیکهای مددکاری اجتماعی میتواند اختلافاتها را مدیریت کند. در مرحله بعد مدیران هستند که باید دسترسی مردم به منابع اجتماعی را آسان، ارزان و به موقع کنند و این مساله مستلزم فراگیری این منابع برای بهره بردن مردم از این خدمات است.
موسوی چلک، بیان کرد: میبینید که در روزهای اخیر وزیر بهداشت، رئیس جمهور و سخنگوی ستاد ملی کرونا هرکدام یک صحبتی میکنند و رئیس جمهور هم در تصمیم گیریهای خود متفاوت عمل میکنند. در چنین شرایطی مردم چشم امیدشان به مسئولان است که بتوانند به یک نظر واحد در تصمیمهای خود برسند.
وی افزود: عدم اطمینان مردم به دلیل تصمیم گیریها و گفتههای متناقص بر روی چه کسانی تاثیر میگذارد؟ این مردم هستند که با تصمیم گیریهای نادرست و صداهای متفاوتی که شنیده میشود، آسیب میبینند. مردم امید دارند که مسئولان از آنها حمایت کنند و دچار چند صدایی نشوند، اما وقتی که مسئولان نمیتوانند به یک تصمیم برسند، طبیعی که مردم هم دچار تعارض و تنش میشوند. در دوران کرونا ما دقیقا در چنین شرایطی قرار گرفته ایم و همین تنشهایی که در مدیران وجود دارد، باعث شده تا مردم دست به خودشکی بزنند. کشور ما دچار یک عقب ماندگی در حوزه بهداشت و درمان شده که به راحتی با یک جستوجو در اینترنت قابل مشاهده است.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی درباره این که چند درصد مردم دچار اختلالات روانی شده اند، اظهار داشت: در مدت اخیر ۲۳ تا ۲۵ درصد مردم حداقل یک اختلال روانی را تجربه کردند و بحرانهایی مانند کرونا زمینه افزایش اضطرابها و افسردگیها شده و اختلالات روانی را به وجود خواهد آورد. طولانی شدن مدت بیماریها در کشور و ناکارآمدی سیستم باعث شده تا استرسها و فشارهای وارده بر مردم به شدت افزایش پیدا کند. در شرایطی که مهارت تب آوری، خود مراقبتی، تعارض و همچنین اطمینان در بین مردم وجود ندارد، طبیعی است که آمار خودکشی افزایش پیدا کند.