6500 روستا با تانکر آبرسانی می شود
خبرگزاری میزان - معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به اینکه 6 هزار و 500 روستا با تانکر آبرسانی می شود، گفت: هر آبی را نمیشود برای شرب مصرف کرد و مشخصات آب شرب از نظر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی ویژه است.
به گزارش ، رحیم میدانی با اشاره به دستاوردهای دو سال گذشته وزارت نیرو در بخش آب کشور، یکی از مهمترین اقدامها را برنامه تامین آب روستاهای عنوان کرد و اظهار داشت: به دلیل خشکسالی ممتد و خشک شدن قنوات در روستاها با مشکل تامین آب مواجه هستیم، بهطوریکه هم اکنون 6500 روستا در کشور بهوسیله تانکر آبرسانی میشود.
وی ادامه داد: در سال 92 که دولت یازدهم فعالیت خود را آغاز کرد، تامین آب روستاها ردیف بودجه ملی نداشت که با حمایت مجلس و سازمان مدیریت و برنامهریزی در سال اول فعالیت دولت 200 میلیارد تومان و در سال دوم 400 میلیارد تومان اختصاص یافت و در ادامه مجلس اختصاص 500 میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی را برای این منظور تصویب کرد.
میدانی با بیان اینکه امسال این منابع در اختیار شرکتهای آب و فاضلاب قرار میگیرد، افزود: برنامه ما این است که در یک دوره سه ساله 15 هزار روستا را تحت پوشش قرار دهیم که اگر در این ماموریت موفق شویم 7.5 میلیون نفر از جمعیت روستایی ما از معضل آب رها خواهند شد و خشک شدن یک چشمه یا قنات روستا را با مشکل مواجه نخواهد کرد.
وی تصریح کرد: این طرحها با توجه به منابع آب موجود در منطقه و رعایت جوانب اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی در قالب 924 مجمتع آبرسانی تعریف شده است.
دلایل تاکید بر صرفهجویی آب شرب
معاون وزیر نیرو در خصوص تاکید وزارت نیرو برای صرفهجویی در مصرف آب شرب اظهار داشت: هماکنون از مجموع منابع آب کشور فقط 6 درصد از آب در بخش شرب مصرف میشود، اما باید توجه داشت هر آبی را نمیشود برای شرب مصرف کرد و مشخصات آب شرب از نظر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی ویژه است، به عنوان مثال اگر در منبع آبی بیش از حد مجاز نیترات یا آرسنیک وجود داشته باشد، نمیتوان آن را در اختیار بخش شرب قرار داد.
وی تاکید کرد: آب شرب از هر جهت باید پاک بوده و عناصر موجود در آن نیز باید در حد استاندارد باشد، از طرفی آب باید ویژگی گوارایی نیز داشته باشد و به اصطلاح سنگین نباشد.
میدانی با بیان اینکه در کنار این موضوع جابجایی آب برای شرب بهسادگی میسر نیست، ادامه داد: برای نمونه در اطراف تهران منبع آب جدیدی برای تامین آب وجود ندارد و از تمام ظرفیت منابع آب این حوضه با احداث سدهایی مانند کرج، لتیان، لار و طالقان استفاده شده است و از جای دیگری نمیتوان آب برای تهران انتقال داد؛ بنابراین باید از آب موجود و در دسترس برای شرب حداکثر استفاده را کرد.
وی ادامه داد: در بخش آب کشارزی نیز در حال حاضر قوانین خوبی برای اجرای طرحهای آبیاری نوین و حمایت از کشتهای گلخانهای تصویب شده و جهاد کشاورزی نیز امسال 1200 میلیارد تومان برای این منظور در نظر گرفته است.
لزوم رعایت حقابه محیط زیست
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به اجرای طرحهای سدسازی در بخش آب کشور گفت: نباید در نقد فعالیتهای سدسازی اغراق بکنیم، چرا که با وجود این سدها توانستهایم آب کلانشهرهایی همچون تهران، گیلان، اصفهان و بسیاری از مناطق شهری را تامین کنیم.
وی افزود: فعالیت سدسازی برای کشور ما بسیار ضروری است، چرا که آبهای موجود در کشور به هنگام نیستند؛ بیشتر منابع آب کشور در پاییز تا بهار تامین میشود، در حالی که بیشترین نیاز ما به آب در تابستان است و باید بتوانیم آبهای موجود را مدیریت کنیم.
میدانی تصریح کرد: هماکنون یکی از مسائل مهم وزارت نیرو در اجرای طرحهای آب و سدسازی در نظر گرفتن حقابه محیط زیست برای حفظ تالابها و رودخانهها است؛ برای نمونه امسال در زاینده روز با تاکید رییسجمهوری، پس از تحویل آب کشاورزی با توجه به منابع آب موجود توانستیم آب زایندهرود را تا چند هفته پیش جاری نگهداریم، اما برای تامین آب پاییزه کشاورزان و همچنین تامین آب شرب اصفهان با تصمیم اعضای شورای هماهنگی آبریز اصفهان جریان آب به طور موقت قطع شد.
طرح توسعه آبشیرین کنها
وی در زمینه توسعه آبشیرینکنها در کشور گفت: خوشبختانه فناوری این صنعت در کشور در حال بومی شدن است و از طرف دیگر سالانه 45 میلیون مترمکعب آب از طریق آبشیرینکنها در نوار جنوبی کشور در اختیار مردم قرار میگیرد.
میدانی افزود: البته استفاده از آبشیرینکن برای کشاورزی توجیه اقتصادی ندارد؛ چراکه هر مترمکعب از آب دریا حدود 3 هزار تومان هزینه دارد و این آب فقط برای شرب و صنعت توجیهپذیر است.
وی تصریح کرد: مطالعاتی در نوار صد کیلومتری جنوب کشور در زمینه نیازهای آب این مناطق در آینده انجام شده که این مطالعات نشان میدهد حدود یک میلیارد مترمکعب باید آبشیرینکن برای تامین بخش شرب اجرا شود؛ البته بخش صنعت برای تامین آب از آبشیرین کن به طور مستقل عمل کند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در خصوص طرح های در دست اجرای بخش صنعت ادامه داد: هماکنون بخش صنعت کرمان دو طرح تامین آب از خلیج فارس را در فاز اول به ظرفیت 110 میلیون مترمکعب و در فاز دوم به ظرفیت 360 میلیون مترمکعب در دست اجرا دارد که قیمت تمام شده آن حدود 15 هزار تومان بهازای هر مترمکعب است، اما این رقم با توجه به نیاز صنعت به آب توجیهپذیر خواهد بود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر سیاست دولت این است که صنایعی مانند پتروشیمی که بالای 100 میلیارد تومان سرمایهگذاری انجام میشود، در کنار دریا اجرا شود، چرا که در فلات مرکزی ایران آبی برای تامین نیاز صنایع وجود ندارد.
میدانی در ارتباط با مصرف آب در فضاهای سبز شهری گفت: سیاست کلی وزارت نیرو در تامین آب مورد نیاز فضای سبز شهرها، آبیاری فضای سبز از محل پساب یعنی فاضلابهای تصفیه شده با رعایت مسائل بهداشتی و همچنین استفاده از منابع آب زیرزمینی که قابل استفاده در بخش شرب نیستند، اتخاذ شده است.
استقرار مدیریت بههم پیوسته منابع آب
وی در پایان تصریح کرد: مدیریت بخش آب در تلاش است مدیریت بههم پیوسته حوضههای آبریز را با مشارکت تمام ارگانهای اجرایی کشور همچون وزارت کشور، سازمان محیط زیست، جهادکشاورزی و بخش صنعت در قالب شوراهای هماهنگی حوضههای آبریز و با حضور نمایندگان صنف کشاورزان به عنوان بهرهبرداران عمده آب در هرحوضه تشکیل دهد که در این مسیر تاکنون شورای هماهنگی سه حوضه زایندهرود، کرخه و سفیدرود تشکیل شده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا تصریح کرد: با تشکیل این شوراها امیدواریم منابع آب در حوضههای درجه دو آبریز کشور و روند برداشت ها و مصارف این حوضهها که هماکنون با چالش مواجه است، به بهترین وجه ممکن مدیریت و ساماندهی شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *