صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مروری بر تیتراژ‌های ماندگار برنامه‌های تلویزیونی در ماه رمضان

۲۹ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۰:۰۱
کد خبر: ۷۱۷۶۶۰
یکی از بخش‌های مهم برنامه‌ها و سریال‌های تولیدی مناسبتی، تیتراژ‌های این برنامه‌ها است که در جذب مخاطب می‌توانند تاثیر بسزایی داشته باشند. در این گزارش به برخی از تیتراژ‌های مناسبتی ماه رمضان اشاره شده است.
_ روزنامه ابتکار نوشت: شاید هنوز هم اگر جایی به گوش‌تان بخورد «منو درگیر خودت کن..» یا «میشه خدار و حس کرد» بتوانید ادامه‌اش دهید. شاید بتوان گفت که تیتراژ‌های سریال‌های مناسبتی از خود سریال‌ها ماندگاری بیشتری در ذهن مردم داشته باشند. حالا هم با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و پخش سریال‌های ویژه این ماه، چند تیتراژ دیگر به این لیست افزوده شده است. در این گزارش نگاهی خواهیم داشت به خاطره‌انگیزترین تیتراژ‌های مربوط به سریال‌های ماه مبارک رمضان.
 
شاید اگر قرار باشد عوامل ماندگاری یک سریال یا فیلم را بشماریم، تیتراژ‌ها جزو آخرین گزینه‌ها باشند. اما بنابر آنچه تجربه نشان داده، موسیقی پایانی بسیاری از فیلم‌ها و سریال‌ها خصوصا سریال‌های مناسبتی در حافظه شنیداری ماندگار شده‌اند.
 
ماه رمضان سال ۸۰ بود که سریالی با نام «گمگشته» به کارگردانی رامبد جوان از شبکه سوم سیما روی آنتن رفت، مجموعه‌ای که علاوه بر موضوع جالب و کارگردانی خوب، از تیتراژ پایانی تاثیرگذاری بهره‌مند بود. مجید اخشابی که تا قبل از پخش این سریال خیلی در میان مردم شناخته شده نبود، با اجرای قطعه «گمگشته» توانست در مدت زمان کوتاهی مورد توجه و استقبال مخاطبان تلویزیون قرار بگیرد، تا جایی که این خواننده بعد از «گمگشته» به خواننده ثابت برخی برنامه‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی تبدیل شد.
 
جنس صدای اخشابی، همکاری‌اش با آهنگسازان مطرح و کاربلد و همچنین استفاده از شعر‌های مناسب باعث شد این خواننده در اکثر کار‌های تلویزیونی‌اش موفق ظاهر شود. «خانه به دوش» دومین سریال رمضانی اخشابی بود که تیتراژ پایانی‌اش را خواند و توانست تجربه «گمگشته» را دوباره تکرار کند به شکلی که مردم تیتراژ را به اندازه خود سریال دوست داشته باشند. محبوبیت تیتراژ‌های اخشابی کار را به جایی رساند که حتی در سریال «متهم گریخت»، رضا عطاران تیتراژ ابتدایی را به همراه امیرحسین مدرس خواند، ولی باز هم تیتراژ پایانی را به مجید اخشابی سپرد و دوباره این خواننده شعری از علی معلم را با آهنگسازی علیرضا افکاری خواند تا این سریال پرمخاطب و پرطرفدار تیتراژش هم خاطره‌انگیز شود.
 
شاید در سال ۸۱ همه بیت «من شب و روز درس می‌خونم تا پشت کنکور نمونم» را به یاد داشته باشند. خواننده این آهنگ هیچ گاه موفقیت خاصی در امر موسیقی پیدا نکرد. اما سریال پشت کنکوری‌ها در سال ۸۱ با نویسندگی اصغر فرهادی و همچنین تیتراژ فوق‌العاده آن، یکی از خاطرات ماندگار جوانان سی و چند ساله امروز است.
 
یکی دیگر از سریال‌های ماندگار ماه رمضان «میوه ممنوعه» است که در سال ۸۶ پخش شد. خواننده تیتراژ این اثر تلویزیونی احسان خواجه‌امیری بود. فرزند ایرج (خواننده معروف موسیقی کلاسیک) توانست با اجرای این قطعه به محبوبیت و شهرت بیش از پیشش بیفزاید. این خواننده تا قبل از این قطعه تجربه خواندن تیتراژ مجموعه‌های بسیاری را داشت، اما تاثیرگذاری تیتراژ «میوه ممنوعه» به‌گونه‌ای بود که با گذشت بعد از ۱۰ سال هنوز محبوب و تداعی‌کننده نام و ماجرای سریال است. البته ناگفته نماند که اشعار دلنشین افشین یداللهی در ماندگاری تیتراژ «میوه ممنوعه» و بسیاری از تیتراژ‌های دیگر بسیار تاثیرگذار بوده است. موفقیت خواجه‌امیری با حسن فتحی به اینجا ختم نشد، بلکه در سریال ماه رمضانی سال ۸۹ با نام «در مسیر زاینده‌رود» دوباره اتفاق افتاد و تیتراژ این مجموعه هم جزو قطعات پرمخاطب تلویزیون شد.
 
ماه عسل در کنار سریال‌های ماه رمضان، یکی از موفق‌ترین تولیدات صدا و سیما در فاصله بین سال‌های ۸۴ تا ۹۷ بود. ماه عسل در طول ۱۳ سال اجرا، ۱۸ تا تیتراژ دارد که همگی آن‌ها توسط خوانندگان مطرح موسیقی پاپ خوانده شده است.
 
این برنامه ابتدا با نام «جزر و مد» و با اجرای احسان علیخانی انجام می‌شد و سپس به ماه عسل تغییر نام داد. در ابتدا مجری آن فرزاد حسنی بود که با کنار رفتن او خود احسان علیخانی اجرای برنامه را به دست گرفت. ماه عسل در این سال‌های پر فراز و نشیب دچار خیلی تغییرات شد، تغییراتی از قبیل تعویض مجری، تعویض تهیه‌کننده و ...، اما در نهایت از سال ۹۲ با بازگشت علیخانی با یک تداوم و پایداری خاصی پخش آن هر ساله انجام می‌شد.
 
اولین تیتراژ برنامه ماه عسل در تاریخ این برنامه بسیار به یاد ماندنی و خاطره‌انگیز است. آن زمان احسان علیخانی به دنبال یک صدای آشنا برای مردم و مخاطب‌پسند می‌گشت و در نهایت به صدای محسن یگانه رسید که آن سال از ستارگان موسیقی پاپ بود. محسن یگانه یکی از معروف‌ترین خواننده‌هایی بود که استارت این تیتراژ‌ها را با قدرت و محکم زد. محسن یگانه سال ۸۶ و با شروع رسمی اولین فصل ماه عسل، به عنوان خواننده تیتراژ این برنامه انتخاب شد. آهنگ خیال تو با شعر روزبه بمانی و خوانندگی و آهنگسازی محسن یگانه از صدا و سیما پخش شد و بسیار مورد استقبال واقع شد.
 
یکی دیگر از پاپ استار‌هایی که برای ماه عسل و تیتراژ‌های ماه رمضان آهنگ ساخت و منتشر کرد فرزاد فرزین بود. این خواننده نامی و محبوب در سال ۹۲ آلبوم شوک را منتشر کرد که در آن قطعه ماه عسل هم نیز حضور داشت. این قطعه برای تیتراژ ابتدایی ماه عسل خوانده شده بود و که شعر آن را در یک همکاری مجدد روزبه بمانی سروده بود. «هوایی رو که تو نفس می‌کشی، دارم راه میرم بغل می‌کنم، تو با من بمون تا این سفر، من این ماهو ماه عسل می‌کنم» قسمت تکراری این اثر بود که بسیار خوش درخشید و توانست نام فرزاد فرزین را مجددا بر سر زبان‌ها بندازد و این خواننده به محبوبیت بیشتری برسد.
 
بهنام بانی، خواننده پاپ، سال ۹۷ که وی تیتراژ ابتدایی ماه عسل را با همین نام منتشر کرد دیگر هیچ وقت ماه عسل تولید نشد و در واقع آخرین تیتراژ‌های برنامه ماه عسل را با صدای این خواننده شنیدیم. شعر زیبای این ترانه از روزبه بمانی بود که در تیتراژ‌های قبلی نیز با عوامل ماه عسل همکاری داشت و آهنگسازی آن هم با حامد برادران بود. این اثر یکی از بهترین تیتراژ‌های ماه عسل بود و با استقبال فراوانی مواجه شد.
 
امسال هم چند تیتراژ توسط خوانندگان مطرح برای برنامه‌های مناسبتی ماه رمضان ساخته شده‌اند. حجت اشرف‌زاده و سالار عقیلی تیتراژ‌های ابتدایی و پایانی «دعوت» ویژه‌برنامه افطارشبکه یک سیما را اجرا کردند. محسن چاوشی، رمضان امسال با برنامه‌های «مثل ماه» در شبکه سه سیما (تیتراژ پایانی) و «پس از زندگی» برای شبکه چهار سیما همکاری دارد. صدای گرشا رضایی در تیتراژ ابتدایی برنامه «مثل ماه» شنیده می‌شود. سریال رمضانی «بچه مهندس» با صدای حمید حامی و آهنگسازی و تنظیم سعید رضایی و شعر حسین غیاثی به روی آنتن می‌رود.
 
شبکه دو سیما برنامه شبانگاهی «دست در دست» را با صدای حامد فقیهی، خواننده شیرازی، روانه آنتن می‌کند. سریال «یاور» نیز این روز‌ها از شبکه سه سیما، پخش می‌شود و قطعه تیتراژ آن با عنوان «رفیق» توسط خواننده‌ای جوان و تازه‌کار به نام رئوف مکرم با ترانه‌ای از مهرزاد امیرخانی خوانده شده است؛ آهنگساز این قطعه هم علیرضا افشار و معین طیبی هستند. فریدون شهبازیان آهنگساز موسیقی متن سریال یاور است. همچنین موسیقی تیتراژ سریال «رعد و برق» با آهنگسازی سید محمد میرزمانی و صدای یک هنرمند ترکمن به نام محمد ایری پخش می‌شود.
حالا باید دید آیا این خواننده‌ها که نام‌های جوان هم در بین‌شان دیده می‌شوند می‌توانند از این فرصت برای ماندگاری در ذهن و خاطره شنیداری مردم استفاده کنند یا خیر؟


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *