صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تحولات قیمت کاغذ در آستانه انتخابات/افزایش قیمت ۷۰ هزار تومانی کاغذ تحریر

۲۴ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۳:۱۶
کد خبر: ۷۱۶۰۶۰
تاکید دست اندکاران و فعالان عرصه نشر هرگونه تحولی که به افزایش قیمت کاغذ در بازار منجر شود را سمی مهلک برای حوزه نشر قلمداد می‌کنند، زیرا چالش‌های موجود در این حوزه را عمق بخشیده و سبب تحکیم رکود خواهد شد.

- با ورود با سال ۱۴۰۰و نزدیک شدن به مهمترین رویداد سیاسی کشور یعنی انتخابات ریاست جمهوری شاهد تحولاتی در بازار کاغذ هستیم و بنا بر آخرین اخبار طی روزهای اخیر نیز با افزایش قیمت کاغذ روبرو شده‌ایم.

اگرچه تبلیغات انتخابات‌ بیش از همه در فضای مجازی منعکس خواهد شد، اما باید توجه داشت که هنوز کاغذ اهمیت خود را در زمان انتخابات‌ از دست نداده است. امسال مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا و همراه شدن آن با انتخابات ریاست جمهوری موقعیت پر تب و تابی را برای بازار کاغذ به همراه خواهد داشت.

***افزایش قیمت ۷۰ هزار تومانی کاغذ تحریر

آخرین خبر‌ها حکایت از افزایش قیمت ۷۰ هزار تومانی کاغذ تحریر در بازار دارد این امر در شروع فعالیت بازار در سال ۱۴۰۰ کاملا محسوس بوده و خود را در بازار نشان داده است در همین راستا جامعه مصرف‌کنندگان با دغدغه‌هایی روبرو شده‌اند که هضم آن برایشان بسیار دشوار است. افزایش قیمت کاغذ خصوصا کاغذ تحریر که در ماه‌های پایانی سال گذشته شیب افزایشی را در پیش گرفته بود از بندی ۳۷۰ هزار تومان به بندی ۶۲۰ هزار تومان افزایش یافته، همه فعالان عرصه بازار کاغذ متفق القول تاکید دارند که قیمت‌ کاغذ در بازار غیر واقعی بوده و به دلیل وجود بازار سیاه شکل گرفته است.

البته نباید از نظر دور بماند که سازمان حمایت از مصرف کنندگان نیز در مصوبه اخیر خود در سال جاری قیمت کاغذ تحریر و وارداتی وارد شده با ارز دولتی را مقداری با افزایش همراه کرده است.

***کمبود نقدینگی و اتمام کاغذ فرهنگی

هومان حسن‌پور رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفت‌وگو با تاکید دارد، کمبود نقدینگی و اتمام کاغذ فرهنگی، خطر کوچ سرمایه‌ها از حوزه‌های فرهنگی به سایر حوزه‌های اقتصادی را به دنبال دارد.

وی در همین رابطه اعلام و ابراز کرد: در حال‌ حاضر کمبود نقدینگی در بازار کتاب و خطر اتمام کاغذ فرهنگی دولتی که زمزمه‌های آن شنیده می‌شود وجود دارد و به شدت بازار کتاب و سه ضلع موثر آن یعنی نشر، توزیع و کتاب‌فروشی را در ماه‌های آینده تهدید می‌کند.

 رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پیرامون ایجاد بازار سیاه کاغذ بیان کرد: کمبود نقدینگی، افزایش قیمت کاغذ، اضافه شدن مالیات همچنین وجود بازار سیاه و دلالانی که به هر بهانه‌ای زمینه افزایش قیمت کاغذ را ایجاد می‌کنند عواقب خطرناکی را برای حوزه نشر رقم می‌زند، ناشران نمی‌توانند با قیمت‌ کاغذ آزاد در کشور کتاب تهیه کنند این مسئله در عمل امکان پذیر نیست باید در نظر داشت که چنانچه کاغذ دولتی در دسترس وجود دارد باید در اختیار ناشران قرار بگیرد.

***معایبی که به جیب مصرف کننده می‌رود

عمده بخش‌هایی که از افزایش قیمت کاغذ ضرر می‌بینند چند حوزه محسوب می‌شوند به عنوان مثال ناشران به عنوان مصرف‌کنندگان جدی کاغذ تحریر همچنان کمابیش از سهمیه باقی مانده کاغذ در سال ۹۸ بهره می‌برند، سهمیه‌ای که برای سال ۹۹ بر روی کاغذ تصویب شد، اما اجرایی نشده است. در این میان مصرف کنندگان کسب و کار‌های خود مثل فتوکپی‌ها، دفاتر خدماتی، لوازم التحریری‌ها و بسیاری از حرفه‌ها تحت الشعاع قرار گرفته و نارضایتی آن‌ها را در پی داشته و خواهد داشت.

محمد خدادادی، معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز چندی قبل با اشاره به مشکلات موجود در زمینه تامین کاغذ مورد نیاز برای مطبوعات در گفت‌وگو با گفت: میزان کاغذ مورد نیاز حدوداً ۵۵ هزار تن است و علی‌رغم واردات کاغذ برای رسانه‌ها، نیاز این بخش به کاغذ بر آورده نشده همچنین، محدودیت‌های ارزی سبب شده است که واردات کاغذ آنگونه که باید توزیع نگردد و این امر مشکلاتی را در حوزه مطبوعات رقم زده است.

وی در همین رابطه ابراز کرد: در برنامه‌های دولت حدود ۴۰ میلیون دلار کاغذ در نظر گرفته شده بود که این امر به خاطر برخی از محدودیت‌ها امکان‌پذیر نشد و ما همچنان نیازمند کاغذ وارداتی هستیم و این سبب می‌شود مطبوعات و حوزه چاپ در یک فشار سخت قرار بگیرند.

***تکیه بر توان داخلی

حمید خلیلی مدیر انتشارات شهید کاظمی در گفت‌وگو با با اشاره به این امر که کاغذ همواره و همیشه یک کالای مورد استفاده برای جامعه بشری است تاکید کرد: کاغذ کالایی است که هرگز از چرخه نیاز جامعه بشری کنار نخواهد رفت لذا باید تلاش کرد تا در این زمینه به خودکفایی برسیم اکنون که بسیاری از تحریم‌ها زمینه را برای عدم دسترسی به کاغذ که کالایی ارزشمند است اکنون کاغذ داخلی در ایران بسیار کم و در بازار نایاب است، اما اگر وجود داشته باشد با بندی ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد در حالی که همان کاغذ که از خارج از کشور وارد شده هر بند ۵۳۰ تا ۷۰۰ هزار تومان فروخته می‌شود البته این قیمت برای کاغذ ۹۰ در ۶۰ است که به کاغذ سه و نیم ورقی معروف است.

محمد حسین علیجان زاده روشن مسئول محتوای انتشارات معارف نیز در گفت‌وگو با به تاثیر قیمت کاغذ و روند توسعه فرهنگ اشاره و اظهار کرد: اگرچه افزایش قیمت مواد اولیه تاثیر بسزایی در حوزه چاپ و نشر داشته، اما باید توجه داشت که هرچه قیمت مواد اولیه خصوصاً کاغذ کاهش یابد قطعاً می‌تواند به توسعه فرهنگ جامعه کمک کند در این میان خانواده‌ها نیز می‌توانند سهم بیشتری از کالا‌های فرهنگی را در سبد خانواده خود در نظر گرفته و به ارزش، اهمیت و رشد فرهنگ نزدیک خواهند شد.

*** اوج بحران ناشران

مازیار حاتمی مدیر انتشارات ۲۷ بعثت نیز در گفت‌وگو با آخرین وضعیت موجود در بازار کاغذ برای ناشران را مورد بررسی قرار داد و خاطرنشان کرد: انتشارات ۲۷ بعثت برای خرید کاغذ دولتی چندین ماه است که در نوبت قرار دارد، ولی به علت عدم پرداخت کاغذ دولتی مجبور شدیم بخش زیادی از کاغذ مورد نیاز خود از بازار آزاد خریداری کنیم.

با تاکید دست اندکاران و فعالان عرصه نشر هرگونه تحولی که به افزایش قیمت کاغذ در بازار منجر شود سمی مهلک برای حوزه نشر قلمداد می‌شود، زیرا چالش‌های موجود در این حوزه را عمق بخشیده و سبب تحکیم رکود خواهد شد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *