صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

اولین اثر مکتوب و مستقل درباره حادثه هویزه به روایت «سهام خیام دختری از هویزه»

۲۲ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۰:۴۴
کد خبر: ۷۱۵۹۴۳
یک نویسنده کتاب گفت: شاید بتوان گفت کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» اولین اثر مکتوب و مستقل درباره حادثه هویزه است. مطالعات صورت‌گرفته و ذکر مشخصات جغرافیایی و حوادث تاریخی منطقه دشت آزادگان و هویزه در بخش‌های ابتدایی کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» این اثر را تبدیل به مرجعی ارزشمند برای دیگر مولفان و علاقه‌مندان ادبیات دفاع مقدس کرده است.

سید قاسم یاحسینی در گفت‌وگو با پیرامون مضمون کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» گفت: کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» به زندگی شهیده نوجوان دوازده ساله «سهام خیام» پرداخته است که در حمله رژیم بعثی به عراق به شهادت رسید.

وی ویژگی‌های کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: رشادت‌ها و دلیری‌های مردان، زنان و کودکان‌ و نوجوانان شهر‌های مرزی در برابر هجوم بیگانگان و استعمارگران موضوعی است که عموما از نظرها دور مانده، این فداکاری‌ها و جان‌فشانی‌ها در ادبیات ایران باید انعکاس داده شود و تا حد زیادی هم منعکس شده و ادبیات دفاع مقدس متأثر از این حوادث بهره فراوانی را تا کنون برده است، کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» از همین دسته آثار بوده و نوشتاری مستند درباره زندگی کوتاه و شهادت نوجوان دوازده ساله شهیده سهام خیام به دست نیرو‌های رژیم بعث عراق است.

یاحسینی پیرامون علت نگارش کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» بیان کرد: نگارش این اثر و مهجور بودن نام نوجوان «شهیده سهام خیام» سبب شد تا در مورد وی به نگارش کتاب بپردازم، زیرا معتقدم افراد زیادی در هشت سال دفاع مقدس هستند که با تمام وجود از کشور دفاع کردند و نام و نشانی از آنان باقی نمانده است این مهم در خصوص کودکان و نوجوانانی که در خط مقدم روز‌های ابتدایی جنگ بودند بیشتر ساری و جاری است.

نویسنده کتاب« زیتون سرخ» پیرامون کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» اظهار کرد: شاید بتوان گفت کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» اولین اثر مکتوب و مستقل درباره حادثه هویزه است. مطالعات صورت‌گرفته و ذکر مشخصات جغرافیایی و حوادث تاریخی منطقه دشت آزادگان و هویزه در بخش‌های ابتدایی کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» این اثر را تبدیل به مرجعی ارزشمند برای دیگر مولفان و علاقه‌مندان ادبیات دفاع مقدس کرده است.

وی به فصل دوم کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» پرداخت و ابراز کرد: در بخش دوم کتاب به معرفی خانواده خیام پرداخته شده و به توضیحاتی درباره خانواده سهام و تولد او پرداخته است، این جزئیات موجب آمادگی ذهن خواننده و درک بیشتر او از روایت شده و مخاطب را آماده مواجه شدن با رویداد‌های بعدی خواهد کرد، همچنین مصاحبه‌ها و خاطرات خانواده و آشنایان شهیده سهام خیام بی‌ هیچ‌ گونه دخل و تصرف و با زبانی ساده و بی‌پیرایه در کتاب گنجانده شده است.

نویسنده کتاب «تکاوران نیروی دریایی در خرمشهر» به شیوه نگارش کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» پرداخت و بیان کرد: کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» یک اثر مستند است، این رمان بر اساس حقایق نوشته شده و مخاطب می‌تواند تمام لحظه‌های زندگی خیام را مجسم کند. مستند بودن این کتاب به جذابیت کار افزوده لذا می‌تواند مخاطب را با خود همراه کند در عین حال زبان ساده کتاب مخاطب را برای دنبال کردن داستان هدایت می‌کند. من تلاش کردم کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» به شیوه‌ای بنگارم که در هنگام خواندن بخش‌های بعدی کتاب، مخاطب راحت‌تر به منطق حوادث پی ببرد.

یاحسینی در همین راستا ادامه داد: سادگی کلام در نقل‌قول‌های شاهدان عینی ماجرای شهادت شهیده سهام خیام، به من کمک کرد تا بدون نیاز به مبالغه و قهرمان‌پروی، روایتی شیوا و گویا از حادثه هویزه خلق کنم، کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» جزو معدود آثار ارزشمند از نقش زنان در جنگ تحمیلی ایران است.

وی جذابت بخش کتاب «سهام خیام دختری از هویزه» را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: پرداخت به اولین روز‌های جنگ، اولین شهر‌های اشغال‌شده و اولین شهدا، کسانی که با رشادت و از خودگذشتگی، موجی از ایثار و فداکاری را در سرتاسر ایران به راه ‏انداختند به جذابیت کتاب افزوده، خصوصا به قلم کشیدن اولین رویداد‌ها در منطقه هویزه بخش‌های جذابی است و بی‌شک ثبت و ضبط خاطراتی از شهدای بزرگ و گمنام هشت سال دفاع مقدس در حوزه ادبیات جنگ، نویدبخش خلق آثار هنری در بخش‌هایی است که به دلیل عدم شناخت و مطالعه در مورد جنگ ایران و عراق از آن فاصله گرفته‌اند.

یاحسینی به نقش ادبیات دفاع مقدس در تحولات ادبیات ایران اشاره و خاطرنشان کرد: فضای ادبیات داستانی به دلایل مختلف سیاسی، اجتماعی و ایدئولوژیک فضای مناسبی برای رشد و شکوفایی ندارد و ما به جز قلمرو دفاع مقدس در دیگر قلمرو‌های ادبی نیز شاهد انتشار رمان‌های با شکوه در ۱۰ سال اخیر نبودیم، از سوی دیگر در این مدت ژانر دیگری به عنوان خاطره ظهور کرده که به دلیل آسانی روایت توانسته جای خالی رمان را در ادبیات دفاع مقدس پر کند. اگر جوانان ما می‌خواهند با جبهه و هشت سال دفاع مقدس آشنا شوند بنابراین باید بسیار کتاب بخوانند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *