صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

چند نکته درباره نشست برجامی وین و مواضع اروپا و آمریکا

۱۶ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۳:۱۵:۰۲
کد خبر: ۷۱۴۰۴۹
نشست کمیسیون مشترک برجام که قرار است در وین برگزار شود با واکنش‎هایی از سوی مقام‎های غربی روبرو شده است.

- توافق هسته‌ای میان ایران و ۱+۵ که با خروج آمریکا از این گروه تبدیل به ۱+۴ شده است، همچنان برای غربی‌ها اهمیت دارد، اما این اهمیت از آن بابت است که ایران پس از خروج آمریکا از برجام و ادامه سیاست‌های دونالد ترامپ از سوی جو بایدن، با قاطعیت تعهدات خود را کاهش داد و طرح راهبردی مجلس شورای اسلامی نیز غربی‌ها را به تکاپو انداخت تا شاید بتوانند ایران را از تصمیم خود منصرف کنند.

طرف‌های غربی به ویژه آمریکا نه تنها تعهدات خود را در چارچوب برجام اجرا نکرده‌اند بلکه بر فشار‌های خود افزوده و در مقابل، خواهان بازگشت ایران به تعهدات برجامی خود شده‌اند.

نشست وین درباره برجام قرار است ۱۷ فروردین پیگیری شود و زمزمه‌هایی نیز از حضور نماینده آمریکا در وین شنیده می‌شود.

آمریکا نزدیک به دو سال است از برجام خارج شده و عضو گروه ۱+۵ نیست و تا زمانی که به برجام بازنگشته و تعهدات خود را اجرا نکند، نمی‌تواند در نشست‌هایی که درباره توافق هسته‌ای برگزار می‌شود، شرکت کند.

هر چند آمریکا با کشور‌های همسو با خود که عضو برجام هستند رایزنی کرده و خط مشی‌های لازم را به سه کشور عضو تروئیکای اروپایی دیکته می‌کند، اما به صورت قانونی اجازه حضور در جلسات را ندارد.

ایران در چند نوبت تاکید کرده‌ که آمریکا باید به برجام بازگردد، همه تعهدات خود را اجرا کند، تحریم‌ها علیه ایران لغو شود و همه اقدامات آمریکا راستی آزرمایی شود آنگاه ایران تعهدات برجامی را اجرا می‌کند.

اما به نظر می‌آید که آمریکا و اروپا به جای آن که در صدد جبران مافات باشند و تلاش کنند تعهدات خود را اجرا کرده تا ایران نیز به تعهدات خود بازگردد، سعی دارند تا ایران را وادار به چنین کاری کنند.

هیچ نشانه‌ای از اقدام مثبت آمریکا و اروپا در قبال برجام دیده نمی‌شود، در حالی که فشار‌های باصطلاح حداکثری آمریکا نتوانست ایران را وادار به تمکین کند و اکنون که تحریم‌ها به طور کامل در حال خنثی شدن است.

اما با این وجود همچنان دیده می‌شود که غرب خواهان آن است که ایران از نقض بیشتر برجام خودداری کند، اما هیچگاه به نقض برجام از سوی خود اشاره‌ای ندارد.

«ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه روز شنبه در گفت‌وگوی تلفنی با وزیر امور خارجه کشورمان، «از تهران خواست از نقض بیشتر برجام خودداری کند.»

وی مدعی شد «من از آغاز مجدد گفت‎وگو‌ها درباره موضوع هسته‌ای در وین استقبال کردم؛ من بر نقش سازنده‌ای که تروئیکای اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) درباره آغاز مجدد چنین گفت‎وگو‌هایی ایفا کردند، تاکید کردم که این اقدام در ادامه تلاش‌های قاطعی است که فرانسه، آلمان و انگلیس برای حفظ برجام از سال ۲۰۱۷ داشته‌اند.»

اظهارات لودریان در حالی مطرح شده که تروئیکای اروپایی در نشست اخیر موضع سرسختانه‌ای علیه ایران اتخاذ کرد.

اروپا در این نشست از ایران خواسته تا با آمریکا بر سر توافق هسته‌ای به تعامل برسد در حالی که آمریکا عضو برجام نیست.

تحرکاتی که از سوی اروپا دیده می‌شود غیر سازنده و سیاسی کاری، صرف است.

اروپا خود ناقض توافق هسته‌ای است و در این شرایط خواهان تعامل ایران و آمریکاست که از برجام خارج شده است.

بر اساس گزارش‌هایی که منتشر شده، «راب مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران، ریاست تیم آمریکا در نشست کمیسیون مشترک برجام در وین را برعهده خواهد داشت.

حضور نماینده کشوری که از برجام خارج شده، غیر قانونی و غیر سازنده است.

اصرار آمریکا برای حضور نماینده خود در نشست وین نشان دهنده این مسئله است که پس از اجرای طرح راهبردی مجلس اهمیت توافق هسته‌ای برای آمریکا نمایان شده است، چرا که تا پیش از این جو بایدن و تیم او به برجام نگاه کم ارزش و بی‌اهمیت داشت.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *