سمندرهای ضبطشده از متخلفان رهاسازی شدند
- مسئولان محیط زیست مسجدسلیمان، سمندرهای کوهستانی را که از متخلفان ضبط کرده بودند در زیستگاهشان رهاسازی کردند.
مصطفی یوسفی، رئیس اداره محیط زیست شهرستان مسجد سلیمان در این باره به میزان گفت: سمندر کوهستانی لرستان با نام علمی (Neurergus kaiseri) از گونه های آسیب پذیر (VU) در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) و از گونههای بومی (Endemic) ایران است.
وی با بیان اینکه سمندر کوهستانی لرستان در بخشهایی از زاگرس زیستگاه دارد گفت: مشاهده این گونه جانوری در سراسر جهان صرفا در خوزستان و لرستان گزارش شده است.
یوسفی افزود: اخیرا دو سمندر کوهستانی لرستان از متخلفانی که قصد فروش آنها را داشتند کشف و در زیستگاه این گونه رهاسازی شدند.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان مسجد سلیمان یادآور شد: سمندر کوهستانی لرستان در خوزستان در محدوده کوهپایهها و ارتفاعات زاگرس در شهرستانهای اندیکا، دزفول، ایذه، باغملک، مسجد سلیمان و اندیمشک مشاهده شده است.
وی با اشاره به اینکه سمندر کوهستانی لرستان در آب زلال چشمهها زیست میکند گفت: آلودگی آب یا تخریب زیستگاه میتواند به این جمعیتهای گونه ارزشمند آسیب وارد کند.
یوسفی با تاکید بر اینکه طبق مصوبه شورای عالی محیط زیست خرید و فروش و حمل و یا هر گونه آسیب به سمندر کوهستانی لرستان ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد از مردم خواست در صورت مشاهده چنین تخلفاتی ادارات محیط زیست را در جریان بگذارند.
وی در پایان با اشاره به اینکه سمندر کوهستانی لرستان در محدوده شهرستان مسجد سلیمان در ارتفاع ۳۶۲ متری از سطح دریا مشاهده شده و زیستگاههایش تحت حفاظت قرار دارد گفت: شهرستان مسجدسلیمان دارای تنوع ارزشمندی از خزندگان و دوزیستان از جمله انواع مار، خاردم بینالنهرین، لاکپشت فراتی، لاکپشت خاکی مهمیزدار است.
سمندر کوهستانی لرستان دارای بدنی به طول ۱۴ سانتیمتر است و پوست آن در قسمت پشتی قهوهای رنگ با خالها یا نوارهایی زرد یا نارنجی بوده که ظاهری زیبا به این دوزیست بومی ایران بخشیدهاست.
متاسفانه جمعیت سمندر کوهستانی لرستان اخیرا کاهش قابل توجهی داشته است. رنگبندی متفاوت و زیبایی این جانور سبب شده سودجویان به منظور فروش آن با قیمت بالا در بازارهای آسیایی و اروپایی اقدام به صید بیرویهٔ این دوزیست کرده و آن را در خطر انقراض قرار دهند. بومیان که سمندر کوهستانی لرستان را «مارمولک رنگی» مینامند هم سالانه تعداد زیادی از آنها را صید کرده و به فروش میرسانند. از سوی دیگر، در سالهای اخیر بیمیلی مردم به خرید ماهی قرمز برای جشن سال نو، آنها را به خرید سمندر علاقهمند کرده و در نتیجه قاچاقچیان هر ساله با زندهگیری و فروش غیرقانونی این گونه ارزشمند جانوری، روند انقراض آن را سرعت میبخشند.