صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کرسی نقد علمی بررسی ابعاد حقوقی مناظرات انتخاباتی

۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۷:۱۸
کد خبر: ۷۱۰۷۲۹
دومین کرسی از سلسله کرسی‌های آزاد اندیشی با محوریت کرسی نقد علمی با حضور جمعی از نخبگان و فرهیختگان حقوقی و قضایی با موضوع بررسی ابعاد حقوقی مناظرات انتخاباتی (با تاکید بر انتخابات ریاست جمهوری) در دانشگاه امام صادق (ع) به همت سازمان بسیج حقوق دانان تهران بزرگ برگزار شد.
- دومین کرسی از سلسله کرسی‌های آزاد اندیشی با محوریت کرسی نقد علمی عصر روز سه شنبه ۲۶ اسفند ماه با حضور الناز رحیم خویی عضو هیئت علمی دانشگاه و مسئول کرسی‌های آزاد اندیشی و نظریه پردازی، سید محمد مهدی غمامی عضو محترم هیئت علمی و مدیر اندیشکده حقوق بشر و حقوق شهروندی دانشگاه امام صادق (ع)، علی فتاحی زفرقندی قائم مقام محترم پژوهشکده شورای نگهبان و  سید محمد هادی راجی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) با حضور جمعی از نخبگان و فرهیختگان حقوقی و قضایی با موضوع بررسی ابعاد حقوقی مناظرات انتخاباتی (با تاکید بر انتخابات ریاست جمهوری) در دانشگاه امام صادق (ع) به همت سازمان بسیج حقوق دانان تهران بزرگ برگزار شد.
 
در ابتدا رحیم خویی ضمن خیرمقدم و تبریک حلول ماه مبارک شعبان بیان گفت: خرسندیم و خدارا شاکریم که در ایام پایانی سال ۹۹ با شعار سال تحول و رونق و البته با رهنمود‌های مقام معظم رهبری سازمان حقوق دانان تهران بزرگ گامی بلند در ایجاد تحول و بررسی موانع حقوقی و رفع آن موانع در راستای مطالبات حقوقی کشور و تقویت ساختار‌های حقوقی و تولید علم برداشته است. از دکتر فتاحی رئیس محترم سازمان سپاسگزاریم.

مسئول کرسی‌های آزاد اندیشی با تاکید بر برخورداری از ظرفیت عظیم اساتید فرهیخته حقوقی اظهار داشت: نگاه ما این است که از ظرفیت اساتید شاخص و برجسته حقوقی در نیل به اهداف عالی کرسی‌های ازاد اندیشی بهره گیری شود.

وی در ادامه خطاب به دکتر غمامی محوریت کرسی نقد را با طرح دو سوال تبیین کرد؛ ۱- الزامات حقوقی و قانونی حاکم بر مناظرات کاندیدا‌ها در انتخابات (ریاست جمهوری و..) کدام است؟ و ۲- از نگاه حقوق عمومی و کیفری، رفتار کاندید‌های ریاست جمهوری در مناظرات چگونه تبیین می‌شود؟

«سید محمدمهدی غمامی» بیان داشت: مناظرات انتخاباتی دارای مبانی از جمله آزاداندیشی، جلب اعتماد مردم، آزادی قانونمند فعالیت‌های احزاب، ایجاد اعتماد برای رسانه‌ها، مشارکت مردم در عرصه انتخاباتی، استفاده بیشتر از ظرفیت آن و ... است.

مدیر اندیشکده حقوق بشر و شهروندی امام صادق (ع) با اشاره به بررسی ابعاد حقوقی مناظرات انتخاباتی گفت: از جمله مهمترین موارد در یک مناظره این است که مناظرات باید چارچوب مشخص داشته باشد. تا هم هدف را تعیین کند و از سویی قوانین و مقررات نقض نشود.

وی افزود: روح مناظرات انتخابات باید بیانگر تقابل رویکرد‌های مختلف در عرصه سیاست باشد و نشان دهد افراد بر اساس چه حکمرانی می‌خواهند در انتخابات را دنبال کنند.

غمامی با اشاره به اصول حاکم بر مناظرات افزود: باید بتوانیم از ظرفیت‌های آن بیشترین استفاده را ببریم و یکسری اصول حقوقی، ایجابی، سلبی و فنی رعایت شود.

عضو هیئت علمی حقوق عمومی و بین‌الملل دانشگاه امام جعفرصادق (ع) با بیان اینکه: ساختار مناظره باید عادلانه باشد، گفت: نظارت‌پذیر بودن مناظرات مستقیم و غیرمستقیم کاندیدا‌ها، ضابطه‌مند کردن کردن مناظرات، استفاده از ظرفیت کنترل احزاب بر کاندیدا‌های خود، وجود هیئت ناظران مردمی و بی‌طرف، اخلاقی یودن، فرصت دفاع به اشخاص ثالث یاد شده در جریان مذاکره به ویژه نامزد غایب از دیگر اصول ایجابی مناظره است.
 
«علی فتاحی زفرقندی» در ادامه گفت: در مناظرات می‌توانیم قوانین حقوقی را رقیق کنیم و طرفین را در مقابل هم قرار دهیم.

قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان با طرح این سوال که ما در مناظرات انتخاباتی با چه رویکردی به آن نگاه می‌کنیم گفت: در حوزه اجرایی از دیدگاه حقوقی با چالش‌های متعددی مواجه هستیم به عنوان مثال رعایت عدالت نکته مهمی است که اغلب مورد چالش قرار دارد. نقد رویه موجود از الزامات مناظره است. حال چارچوب آن در ضوابط مناظره چیست.

ناقد کرسی نقد علمی «بررسی ابعاد حقوقی مناظرات انتخاباتی با تاکید بر انتخابات ریاست‌جمهوری» در ادامه از ارائه دهنده «محمدمهدی غمامی» پرسید: آیا مناظره می‌تواند ما را به هدف برساند.

غمامی نیز در ادامه و در پاسخ به سوالات قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان گفت:  درست است قواعد حقوقی این حوزه را باید رقیق کنیم و حداکثر آزادی را به طرفین بدهیم، اما برای جامعه‌ای که به تازگی مناظرات را تجربه می‌کند شاید رقیق کردن این روند خیلی مورد توجه نباشد.
 
سید محمد هادی راجی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه گفت: قواعد مناظرات چیست، ضمانت اجرایی در مناظرات وجود ندارد، ولی اینکه اگر باید‌ها و نباید‌ها در مناظرات رعایت نشود چه اتفاقی می‌افتد آیا صرف تذکر مجری مناظره یا ارائه نظرات بینندگان و مخاطبین این موضوع حل می‌شود آیا این در این باره می‌تواند ضمانت حقوقی هم داشت؟ این‌ها نکات ضروری است که باید مورد توجه قرار گیرد و فقط ضوابط سلبی یا ایجابی را مورد استفاده قرار دادن کفایت نمی‌کند.
 
وی بیان کرد: سوال دوم اینکه آیا می‌توان مناظرات را در صدا و سیما محدود کرد؟ در حال حار تبلیغات گسترده در فضای مجازی و واقعی صورت می‌گیرد، اما سوال اینجاست که آیا می‌توان در مناظرات تلویزیونی کاندیداها را محدود کرد؟

راجی افزود: اصول ایجابی و سلبی که در ارائه این طرح به آن اشاره کردید مسائلی خوبی و مهمی است، اما اگر قرار این‌ها وارد قانون شود، در صورت تصویب مجلس جزئیات آن باید چگونه باشد این قابل بحث است.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: در بحث احترام و جلوگیری از توهین و افترا کاندیدا به هم سوال اینجاست که آیا می‌توانیم در صورت بروز موارد خلاف احترام و کاندیدا بهم بحث را به قاضی بسپاریم یا راه‌های دیگری پیشبینی شده است؟ هر کدام از بند‌هایی که در این طرح مقاله ارائه داده‌اید درست است، اما جزئیات متعدد دارد که باید به طور کامل مورد بحث و بررسی قرار بگیرد و کاری که شما انجام می‌دهیم در کل قدم خیلی خوبی است که البته لازم است برنامه‌ای تدوین شود، من در پاورپوینت شما برنامه‌ای را ملاحظه نکردم. باید از تجربیاتی که در این زمینه وجود دارد استفاده شود تا مقررات مهم‌تری را در مناظرات داشته باشیم.
 

برچسب ها: انتخابات مناظره

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *