نیروی کار جوان ایرانی در حال پیر شدن/ ثروتی که به تهدید تبدیل میشود
خبرگزاری میزان - بهره وری ابعاد بسیار گسترده ای دارد اما بهرهوری نیروی انسانی در هر کشوری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و داشتن نیروی انسانی ماهر و جوان جزو بهترین و بزرگترین ثروت برای دست یافتن به توسعه پایدار محسوب می شود ولی این ثروت و فرصت در ایران در حال تبدیل شدن به تهدید است و مسئولان نیز نسبت به این موضوع بی تفاوت هستند.
طبق گزارش فصل بهار سال 93 بانک مرکزی از بخش جمعیت و نیروی انسانی نشان می دهد که از جمعیت 77.8 میلیون نفری 23.8 میلیون نفر فعال و 54 میلیون نفر از جمعیت کشور غیر فعال هستند.
در حال حاضر جمعیت کشور 77.8 میلیون نفر است که 56.4 میلیون نفر شهری و 21.4 میلیون نفری روستایی هستند. بر اساس این گزارش، رشد جمعیت در سه ماهه چهارم سال گذشته 1.2 درصد است که تراکم جمعیت نیز 47.2 نفر در هر کیلومتر مربع است.
نرخ بیکاری 10.6 درصدی
همچنین از جمعیت 77.8 میلیون نفری ایران 23.8 میلیون نفر فعال و 54 میلیون نفر غیرفعال هستند که نرخ بیکاری در این مدت زمان یاد شده 10.6 درصد است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، نرخ بیکاری شهری در فصل بهار سال گذشته 11.6 درصد و نرخ بیکاری روستایی 7.9 درصد است که این رقم در بین زنان 19.7 درصد و در بین مردان 8.8 درصد است. همچنین نرخ بیکاری جوانان 15 تا 29 سال نیز 21.9 درصد و این رقم در بین جوانان 15 تا 24 حدود 25.2 درصد است.
با چنین وضعیتی می توان دریافت که چگونه نیروی کار جوان کشور که بسیاری از کشورها آرزوی چنین ثروتی را دارند در حال پیر شدن هستند و چنین فرصتی در حال تبدیل شدن به تهدید است.
برنامه جامع بهره وری
رئیس سازمان ملی بهره وری ایران در خصوص برنامه جامع بهره وری طی نشست خبری با اصحاب رسانه، اظهار کرد: برنامه جامع بهره وری در تاریخ 25 مرداد ماه سال جاری مصوبه هیات دولت بوده است و در آینده ای نزدیک ابلاغ می شود.
رویا طباطبایی یزدی ادامه داد: این مصوبه به هماهنگی با دستگاه ها و سازمان ها، در نظر گرفتن سندهای مختلف مانند بهره وری سبز در حوزه کشاورزی و صنعت اشاره دارد.
بهره وری نیروی انسانی بسیار مهم است
وی تصریح کرد: بهره وری نیروی انسانی از مهم ترین مسائل هر کشور است، حتی برخی از کشورها بیشترین توجه را به بهره وری نیروی انسانی دارند.
رئیس سازمان ملی بهره وری ایران افزود: در برنامه جامع بهره وری کشور در زمینه ارتقای بهره وری متکی به نوآوری و ابتکار در چارچوب توسعه پایدار تاکید شده که نوآوری توسط انسان صورت می گیرد.
کیفیت آموزش مناسب نیست
طباطبایی گفت: ارتقای بهره وری در نظام آموزشی کشور نیز از دیگر موارد است که در برنامه جامع بهره وری به آن اشاره شده است، اکنون کیفیت نظام آموزشی ما مناسب نیست.
رئیس سازمان ملی بهرهوری افزود: سعی کردیم به سازمان ها و نهادها در زمینه محاسبه بهره وری کمک کنیم تا بتوانند برنامه ریزی صحیحی در این زمینه داشته باشند.
بهره وری با یک نسخه بهبود نمی یابد
وی با بیان اینکه بهره وری در سطح فردی، خانواده و در سطح اقتصادی مطرح است، اضافه کرد: بهره وری بسیار ابعاد گسترده ای دارد بنابراین برای هر بخش جداگانه باید برنامه ریزی داشت و با یک دستور کلی نمی توان راه حل ارائه کرد
آماری در دست نیست
وی تصریح کرد: اطلاعات بهرهوری از آنجایی كه سالانه محاسبه میشود، امسال هنوز اطلاعاتی به دست نیامده و البته اطلاعات سال93 هم هنوز كامل و دقیق نیست. هرچند برآوردهای اولیه نشان میدهد كه بهرهوری در سال گذشته شرایط خیلی بهتری را از سال91 و 92 داشت. همانطور كه مانند رشد اقتصادی در سال93، 3درصد رشد اقتصادی داشتیم، درحالی كه 91 و 92، رشدهای اقتصادی منفی بود؛ ولی آمارها و محاسبات دقیق را بهزودی در سازمان ملی بهرهوری ایران قرار خواهیم داد.
وی گفت: برای بهبود فضای كسبوكار، این سازمان همه كارها را برعهده ندارد؛ یعنی همه كارهای خوب دنیا را نمیتوان از این سازمان انتظار داشت. نكتهیی كه در این راستا وجود دارد، ارتباط بین رقابتپذیری و بهرهوری بسیار بالا و ارتباط فضای كسبوكار با بهرهوری بسیار بالاست.
رئیس سازمان ملی بهرهوری افزود: كاری كه این سازمان انجام میدهد، این است كه باید با سازمانها و نهادهای دیگر همكاری داشته و در جهت ارتقای محیط كسبوكار كه نقش بسزایی در ارتقای بهرهوری دارد، گام بردارد.
وی ادامه داد: متاسفانه با كلیگویی كاری از پیش نمیرود، درواقع اگر بهطور مثال میزان بهرهوری صنعتی پایین است، باید برای آن صنعت مطالعه صورت بگیرد، متخصصان نظرات خود را مطرح كنند و ببینند مشكلات از كجاست تا بتوان به بهترین شكل بهرهوری را ارتقا داد.
طباطبایی درخصوص منابعی كه در كشور قابلیت رقابتپذیری در كسبوكار بینالمللی را دارند، تاكید كرد: در این زمینه اقداماتی در حال شكلگیری است و در هر بخشی كه قابلیت رقابتپذیری بیشتری وجود داشته باشد یا بهرهوری بالاتری باشد، در حال شناسایی هستند ولی هنوز به جمعبندی نرسیدهایم.
رییس سازمان ملی بهرهوری همچنین با اشاره به اینكه ارتقای بهرهوری در كدام بخش اقتصادی مشهودتر بوده، افزود: ما جلسات را با تمام سازمانها و دستگاههای اجرایی داشتیم که پنجمین جلسه مشترك نیز برگزار شد تا از همدیگر بیاموزیم و از تجارب همدیگر استفاده كنیم. از بین بخشهای 9گانه اقتصادی، بخش ارتباطات بالاترین بهرهوری را دارد كه مقدار زیادی از آن به طبیعت این بخش در سراسر دنیا بازمیگردد.
رئیس سازمان ملی بهرهوری گفت: بسیاری از صنایع ما بهدلیل تكنولوژی پایین، زیر ظرفیت تولید میكنند و برای بعضی آنها، حتی بازاری در عمل و تقاضایی وجود ندارد.
نیاز به سرمایه گذاری خارجی داریم
وی ادامه داد: ما نیاز به سرمایهگذاری خارجی داریم، برای اینكه بسیاری از صنایعمان باید با تكنولوژیهای روز دنیا كار كنند؛ همچنین ما نیاز داریم كه با اصلاح ساختار بنگاهها بتوانیم از تكنولوژیهای روز دنیا بعد از تحریمها استفاده كنیم كه در این صورت امكان رقابتپذیری و جلبنظر بیشتر مصرفكنندگان را در بازار خواهیم داشت.
رییس سازمان بهرهوری در پایان با اشاره به روند دوباره كاهش قیمت نفت و احتمال تشدید كسری بودجه دولت و راهكارهای موجود در این زمینه گفت: همه افراد فكر میكنند ارتقای بهرهوری بدون هزینه است، زیرا در خیلی از شرایط عدم ارتقای بهرهوری بهدلیل نبود تكنولوژی روز دنیا بوده است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم به بهترین سطح از بهرهوری برسیم، باید همانند كشورهای دیگر در بخش دانشبنیان مطرح شویم و برای بهرهوری و كارآفرینی ارزش قائل شده تا محیط كسبوكار نیز بهبود پیدا كند. بهرهوری در سطح ملی نباید با بهرهوری فردی اشتباه گرفته شود. در حال حاضر ارتباط سازمان ملی بهرهوری با 22سازمان و دستگاه اجرایی كشور برقرار شده كه امیدواریم این وضعیت ادامه پیدا كند.
نظرات بینندگان
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *