صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

افغانستان برگ مذاکراتی ایران با هیچ کس نیست/ تماسی با آمریکا در موضوعات برجامی و غیربرجامی نداشتیم

۱۸ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۳:۵۸
کد خبر: ۷۰۸۱۷۶
دسته بندی‌: سیاست
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نگاه ما به دوستان، نگاه دوستی است و هیچ وقت نگاه ابزاری به دوستان نداشتیم. افغانستان به خودی خود برای ما حوزه بسیار مهمی است و برگ مذاکراتی ما با هیچ کسی نیست.

- سعید خطیب‌زاده در روز دوشنبه ۱۸ اسفند در نشست خبری خود با خبرنگاران، ضمن تسلیت شهادت امام صادق علیه‌السلام و تبریک مبعث رسول اکرم (ص) به تشریح گاه‌شماری از رخداد‌های سیاست خارجی در هفته گذشته پرداخت.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: سه‌شنبه تماس تلفنی وزیر امور خارجه ایران و فرانسه درباره موضوعات برجام گفتگو شد. همچنین در همان روز تماس تلفنی دبیر کل سازمان ملل و آقای دکتر ظریف را داشتیم.

رئیس مرکز رسانه‌ای و دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه اضافه کرد: شنبه ۱۶ اسفندماه گفت و گوی ظریف با همتای ارمنستانی داشتیم و روز گذشته هم دیدار وزرای امور خارجه ایران و ایرلند را داشتیم و در زمینه نقش تسهیل گری ایرلند در برجام و بازگشایی مجدد سفارت ایرلند در تهران گفتگو شد.

خطیب زاده درخصوص نامه شب گذشته وزیر امور خارجه آمریکا به رئیس جمهور افغانستان و پیشنهاد بلینکن برای برگزاری جلسه‌ای با حضور ایران، آمریکا و جند کشور دیگر، گفت: خیلی صریح بگویم که ما هیچ تماس مستقیم با غیرمستقیمی در خصوص موضوعات برجامی و غیربرجامی با ایالات متحده نداشته و نداریم.

وی ادامه داد: درخصوص برگزاری پیشنهاد نشستی در سازمان ملل و در چارچوب سازمان هنوز دریافت دعوتنامه‌ای از سوی این سازمان نداشتیم و بعد از دریافت دعوتنامه آن را بررسی خواهیم کرد. نگاه ما به دوستان، نگاه دوستی است و هیچ وقت نگاه ابزاری به دوستان خود در منطقه نداشتیم. افغانستان به خودی خود برای ما حوزه بسیار مهمی است و برگ مذاکراتی ما با هیچ کسی نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره برگزاری دادگاه ۴۲ عضو سابق گروهک منافقین و نقش وزارت امور خارجه گفت: این گروهک ورشکسته ادامه حیات خود را با خیانت به منافع مردم ایران داشته است. آنچه که در دادگاه اتفاق افتاد چهره عریان این گروهک در سال‌های مختلفی بود. شاید جوانان امروز فراموش کرده باشند که این گروهک چه جنایت‌هایی را در داخل ایران انجام داد و چگونه به دامن دشمن ملت ایران، صدام حسین پناه برد. چگونه به عنوان بخشی از ارتش صدام حسین، جوانان این ملت را به خاک و خون کشید. آنچه که در دادگاه اتفاق افتاد و براساس مستندات، وزارت امور خارجه می‌تواند پیگیری خود را انجام دهد.

وی موضع وزارت امور خارجه درباره ادعا‌های وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر مسیر حرکت اشتباه ایران، گفت: وزیر امور خارجه آمریکا چندین سال است که در جهت اشتباه اتوبان حرکت می‌کنند. آن‌ها مسیر خود را تصحیح کنند و تعهدات خود را به طور موثر انجام دهند آن زمان است که می‌توانند به عنوان عضو برجام صحبت کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بی‌عملی اروپا در برجام افزود: اروپا بعد از خروج ایالت متحده از برجام ۱۱ تعهد قطعی به ایران داد، ولی هیچ کدام از آن‌ها را انجام نداد. آنچه که امروز اتحادیه انجام می‌دهد را ما سعی می‌کنیم با نیت خوبی ببینیم، ولی طیبعی است اروپا در کنار آمریکا به تعهدات خود در حوزه رفع تحریمی عمل نکرده است. نامه‌های مختلف آقای دکتر ظریف در این خصوص ارسال شده است.

خطیب‌زاده: ما منتظر اجرای برجام توسط اروپایی‌ها هم هستیم. پیام جمهوری اسلامی ایران روشن بوده و دیپلماسی مسیر کم هزینه‌تر و درست‌تری است، هرچه زودتر به تعهدات خودشان عمل کنند و به دیپلماسی برگردند برایشان بهتر است. این صراحتی که من در بیان خودم داشتم، هیچ صراحتی از دولت فعلی بایدن وجود نداشته است.

ایران مذاکره با آمریکا را منوط به شروطی کرده است، گفت: آمریکا هنوز قدم اول را برنداشته و تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی هنوز برداشته نشده است. سه مرحله‌ای که ما اعلام کردیم همان سه مرحله تعهد قطعی، اجرای موثر بازگشت به میز برجام است. مسیر هماهنگی هم کاملا روشن است. برجام تمام موضوعات را روشن کرده است و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مشخص شده است. بیش از آن باید به بندبازی‌هایی که بعضا دیده و شنیده می‌شود، شک کرد.  

خطیب‌زاده درخصوص پول‌های بلوکه شده ایران در عراق ابراز داشت: دولت عراق همواره سعی کرده است که دیون خودش را به ایران بپردازد. برخی موانع تحریمی وجود داشته است که از چند ماه قبل مسیر تغذیه این دیون بین بانک مرکزی ایران و طرف‌های عراق چی گفتگو و بحث شده است. برخی از آن‌ها به نتیجه رسیده و در مسیر‌ها و کانال‌های خودش در حال جلو رفتن است. جزئیات آن را بانک مرکزی ایران به اطلاع عموم خواهد رساند. ولی به طور کلی پیشرفت‌های خوبی صورت گرفته است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا حمله یمن به تاسیسات آرامکو عراق را دفاع از خود است یا باعث بحران بیشتر در یمن می‌شود، تصریح کرد: ما نگران این بحران تراژیک در داخل یمن هستیم. امروز چندین میلیون یمنی در نیاز مطلق مواد و غذا و آب آشامیدنی سالم هستند و این یک وضعیت شرم‌آوری درخصوص اتفاقاتی که در داخل یمن می‌افتد برای کسانی مدعیان حقوق بشر است. ایران همواره گفته که باید آتش بس به همراه دسترسی‌های انسان دوستانه و لغو یا برداشته شدن این محاصره اتفاق بیفتد. من فکر می‌کنم که هرچه زودتر عربستان سعودی به این جنگ نابرابر خاتمه بدهد، برای خود و منطقه روز‌های بهتری را رقم خواهد زد.

رئیس مرکز رسانه‌ای و دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه ادامه داد: مردم یمن حق دفاع مشروع خودشان را دارند و مسیر حل و فصل بحران یمن، جز مسیر گفتگو‌ها و راه حل سیاسی نیست و دولت نجات ملی یمن بار‌ها بر آن تاکید کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اظهارات دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: همه باید اجازه دهند سیاست خارجی در مسیر حرفه‌ای خود حرکت کند. سیاست خارجی نه موضوع بده بستان‌های احزاب و جریانات داخلی و نه موضوع مجادلات خیابانی است. موضوع سیاست خارجی، امنیت ملی است و در قانون مجرای آن کاملا روشن است و وزارت امور خارجه هم به عنوان تنها صدای تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی شناخته شده است.

رئیس مرکز رسانه‌ای و دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه افزود: همه می‌دانند که جامعه ایران، جامعه پویا و متنوعی است و من فکر می‌کنم که در موضوعات حساس باید برخی افراد وظایف خودشان را با دقت بیشتری نگاه کنند. نهایتاً همه آن‌هایی که روند‌های تصمیم‌گیری، تصمیم‌سازی و اعلام تصمیم در حوزه سیاست خارجی ایران را می‌دانند، می‌دانند که به کجا باید نگاه کنند و کجا بیان کننده مواضع حاکمیت در مواقع حساس باشند.

خطیب‌زاده درخصوص سفر پاپ به عراق گفت: سفر پاپ به عراق سفر مهم و خوبی بود. نفس این سفر حائز اهمیت است که عراق رشادت‌های مردم عراق و درایت مرجعیت و خون‌های پاکی که در این کشور در مقابل توطئه‌های خارجی ریخته شده امروز به فضای امنی رسیده که در این فضای امن می‌توان سفری خوب و سازنده‌ای را داشت. قطعاً پیام این سفر و سفر‌هایی از این دست، عراق امن و آرام و عراق بازگشته به صحنه آرامش است.

وی ادامه داد: دیدار انجام شده با مرجعیت عالی عراق، حضرت آیت‌الله سیستانی هم در نوع خودش نشان دهنده گفتگو‌های بین ادیان هست و پیامی جز پیام گفتگو، صلح، دوستی و همکاری‌های تمدنی ندارد بر خلاف آن‌هایی که به دنبال خشونت و خونریزی هستند.

ریشه آنچه که امروز در یمن اتفاق می‌افتد، نتیجه تجاوز ۶ ساله است. درخصوص اتفاقاتی که در یمن می‌افتد نتیجه ظلم آشکاری است که به چندین میلیون یمنی رخ می‌دهد. در یمن شاهد بمباران کوری هستیم که در بخش‌های مختلف یمن اتفاق می‌افتد. برخی پیوستگی‌هایی است که وجود دارد.

آنچه که ما به عنوان بروز این جنگ میبینیم ریشه‌هایی دارد و باید به آن ریشه‌ها توجه کرد. هرچه زودتر عربستان سعودی جنگ را خاتمه بدهد و هرچه زودتر جنگ را تمام کند، قطعاً به ابتکارات و اقدامات آقای گریفیتس و سازمان ملل و آمادگی کشور‌های مختلف برای حل و فصل این موضوع در مسیر دیپلماتیک و مسیر سیاسی کمک خواهد کرد.

موضوع ایران و آمریکا موضوع پالس و سیگنال نیست؛ موضوع اجرای موثر مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی ایالات متحده و رفع تحریم‌ها به صورت کامل و جامع است و این‌ها احتیاج به ارسال پالس و سیگنال ندارد.

وی درخصوص آزادسازی منابع ایران در کره گفت: در این خصوص هنوز اقدام عملی ندیدیم و صحبت‌ها به اندازه کافی صورت گرفته است و منتظر اقدام عملی از سوی دولت کره هستیم.

خطیب‌زاده درخصوص آزادی نازنین لاغری و اظهارات وزیر امور خارجه پیشین انگلیس گفت: اظهارات ریاکارانه امروز آقای جرمی هانت، اقدامات مخرب چند سال قبلش را نمی‌پوشاند و خودش بهتر از هرکسی می‌داند که اگر آن سنگ اندازی‌ها و اقدامات مخرب نبود، آنچه که امروز اتفاق افتاد، چند سال پیش اتفاق می‌افتاد و من با اطلاع به شما میگویم که که همه آن‌هایی که در دولت انگلیس در این پرونده نزدیک هستند، نقش مخرب او را می‌دانند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: دولت انگلیس هم باید بداند همه آن‌هایی که بدون جرمی در دولت انگلیس دستگیر و در بدترین وضعیت نگهداری شدند، هم برخلاف شئون دیپلماتیک، هم برخلاف حقوق بشر و هم برخلاف حقوق موضوعه خودشان بود و دادگاه تمامی آن افراد را تبرئه کرد، ولی در جمهوری اسلامی ایران همچنان مفتوح است و جمهوری اسلامی ایران در یک پروسه کاملا شفاف قضایی این مسیر‌ها را پیگیری کرده است.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *