فیلم| آشنایی بیشتر با زندان مخوف گوانتانامو؛ آمریکا چگونه شکنجه میکند؟
- اخیرا دولت آمریکا مدعی شد که طرحهایی برای تعطیل کردن زندان « گوانتانامو» را بررسی میکند.
«جنیفر ساکی»، سخنگوی کاخ سفید در جریان یک نشست خبری مدعی شد که «جو بایدن»، مصمم به تعطیل کردن زندان گوانتانامو است.
در واکنش به این ادعای کاخ سفید، گروهی از کارشناسان سازمان ملل طی بیانیهای خواستار رسیدگی به پرونده نقض حقوق بشر علیه ۴۰ نفر از زندانیان گوانتانامو و یا زندانیانی که هم اکنون در گوانتانامو بازداشت هستند، شدند.
این گروه از کارشناسان سازمان ملل خواستار درمان ۴۰ زندانی گونتانامو شدند که علیه آنها نقض حقوق بشر صورت گرفته و هدف انواع شکنجههای روحی و جسمی قرار گرفته اند.
در بیانیهای که از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل صادر شده، بر ضرورت تحقیقات درباره انواع شکنجه و یا سوء رفتار علیه زندانیان گوانتانامو تاکید شده است.
این بیانیه تاکید میکند که در حال حاضر بسیاری از زندانیان گوانتانامو در سنین بالا قرار داشته و آسیب پذیرند.
نیروی دریایی آمریکا پایگاهی را در «خلیج گوانتانامو» در جنوب شرقی کوبا در اختیار دارد و در پی حمله ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ و بر اساس «دکترین مقابله با تروریسم»، آمریکا زندانی را در این خلیج احداث کرد تا افراد بازداشتی متهم به ارتباط با اقدامات تروریستی در جهان، به این زندان منتقل شوند.
تاکنون گزارشهای بسیاری درباره وضعیت فاجعه بار این زندان مخوف منتشر شده که حاکی از شرایط بد زندانیان حاضر در آن است؛ زندانیان این زندان هدف انواع شکنجهها و اقدامات خشونت بار قرار میگیرند.
اگرچه مقامهای آمریکا تاکنون وعدههای بسیاری مبنی بر بستن این زندان داده اند، اما تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
پایگاه «گاردین» در گزارشی به یک فیلم جدید ساخته شده درباره زندان گوانتانامو پرداخته که ۱۴ سال شکنجه روحی و جسمی یکی از زندانیان این زندان را روایت میکند.
گاردین با بیان این مطلب که سپتامبر سال جاری مصادف با بیستمین سالگرد حادثه ۱۱ سپتامبر و آغاز «دکترین مبارزه با تروریسم» میگذرد، نوشت «حتی باراک اوباما که پیش از دوران ریاست جمهوری خود یکی از وکلای حقوقی قانون اساسی بود، به طور ناامید کننده ای به وعده انتخاباتی خود مبنی بر بستن زندان گوانتانامو عمل نکرد؛ زندانی که زمانی در آن ۷۸۰ نفر بازداشت بوده اند.»
این گزارش میگوید که بسیاری از زندانیان در گونتانامو بدون محاکمه و اتهام رسمی در این زندان سالها به سر برده اند و هدف انواع شکنجه، بدرفتاری و حتی سوء استفادههای جنسی قرار گرفته اند.
پیش از این نیز وکلای یک زندانی اهل عربستان سعودی که در زندان گوانتانامو بازداشت بوده، تصاویر هولناکی را منتشر کردند که تکنیکهای بی رحمانه استفاده شده علیه این زندانی از سوی مسئولان آمریکایی را نشان میداد.
این تصاویر نخستین بار به عنوان بخشی از گزارش مرکز تحقیق و سیاست دانشگاه حقوق «ستون هال» با عنوان «آمریکا چگونه شکنجه میکند» منتشر شد؛ ایندیپندنت نیز با کسب مجوز از سوی مقامهای موسسه «دفاع از زندانیان» ۸ مورد از این تصاویر را منتشر کرد.
گزارشها حاکی از آن است که «ابو زبیده» به هیچ جرمی متهم نشده و مشخص شده که عضو گروه القاعده نبوده است، اما با این وجود چندین سال در زندانهای مختلف آمریکا زندانی بوده و در نهایت در سال ۲۰۰۲ به زندان گوانتانامو منتقل میشود.