توزیع متادون؛ در داروخانه یا مراکز درمان اعتیاد؟
- چندی پیش محمد شانه ساز رییس سازمان غذا و دارو از توزیع «متادون» در داروخانهها خبر داد.
به گفته وی از نظر قانونی هر دارویی که در کشور تایید شده و در فهرست دارویی کشور باشد باید در داروخانه عرضه شود و به اعتقاد این پزشک، متادون هم یک داروست که باید در داروخانه عرضه شود.
همچنین رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه دستورالعمل توزیع متادون در داروخانههای متتخب تدوین شده و قرار است این دارو در داروخانههای منتخب نیز توزیع شود، گفت: زمینه توزیع متادون در داروخانهها فراهم شده و اگر پزشکان و کادر درمان این دارو را برای افراد و بیماران مبتلا به اعتیاد تجویز کنند، زمینه توزیع آن در داروخانهها فراهم است.
اما پزشکان و کارشناسان حوزه اعتیاد و درمان آن، نظر دیگری درباره توزیع متادون در داروخانهها دارند.
به گفته کارشناسان و متخصصان حوزه درمان اعتیاد، این امر علاوه بر اینکه قانونی و عقلانی نیست، ممکن است خطرات جبران ناپذیری داشته باشد.
سعید صفاتیان مدیر کل درمان سابق ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره علل این مخالفت میگوید: متادون داروی مخدری است که باید تحت نظر پزشک مصرف شود و توزیع آن در داروخانه باعث افزایش میزان مصرف، تشنج و اوردوز میشود.
همچنین به گفته این فعال حوزه اعتیاد، در دنیا این امر ثابت شده که این دارو باید حتما در مراکز درمان اعتیاد توزیع شود و نه در هیچ کجای دیگر و مشخص نیست چرا شانه ساز قصد دارد این سود را از بخش دولتی گرفته و به بخش خصوصی واگذار کند.
در حالیکه عدهای از کارشناسان معتقدند در حال حاضر این سازمان به صورت کاملا غیرقانونی، مراکز استان و انجمن داروسازان را تحت فشار قرار داده تا داروخانههای منتخب را مشخص کنند، در صورتیکه این امر نیازمند مصوبه و ابلاغ ستاد ملی مبارزه با مواد مخدر است.
ستاد مبارزه با مواد مخدر در نامهای از سازمان غذا و دارو خواست تا به چندین پرسش علمی درباره چرایی توزیع متادون در داروخانهها پاسخ دهد که متاسفانه این پرسشها به پاسخ ماند و اینگونه به نظر میرسد که ستاد مخالف توزیع متادون در داروخانه هاست و تاکنون
همچنین سخنگوی سازمان غذا و دارو در این باره واکنش نشان داد و گفت:توزیع متادون در داروخانه ها، بحث قدیمی و طولانی است. در حال حاضر متادون از مراکز درمان اعتیاد و با نسخه پزشک توزیع میشود. در حال حاضر مراکز ام ام تی، محل توزیع متادون هستند و نه داروخانهها و تا اطلاع ثانوی تصمیم این است.
این در حالیست که اخیرا همین سازمان اعلام کرده است که از سال ۱۳۹۵ تا نیمه نخست ۱۳۹۹ بیش از ۴۳ هزار و ۴۰۰ مورد مسمومیت ناشی از مصرف متادون در کشور ثبت شده است.