صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تمایل بی‌ نتیجه بایدن به برجام و زیاده خواهی های غرب

۰۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۵:۱۵:۰۱
کد خبر: ۷۰۳۸۳۳
جو بایدن تمایل بازگشت به ۱+۵ را نشان داده است تا در چارچوب این گروه با ایران مذاکره کند، اما مذاکره بر سر چه موضوعی؟

- «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنهادی را به آمریکا و ایران ارائه داده تا در یک نشست غیر رسمی درباره آینده برجام، مذاکرات انجام شود.

اما ایران موضع قاطع و به حق خود را درباره برجام اعلام کرده است، پس از سال‌ها اجرای یکطرفه تعهدات از سوی ایران، آمریکا و اروپا به هیچیک از تعهدات خود عمل نکردند و اکنون ایران گام‌هایی را برای کاهش تعهدات خود برداشته است و بر اساس مصوبه مجلس که برای دولت الزام آور است، قرار است از اجرای پروتکل الحاقی خارج شود.

مذاکره میان دو طرف برای رسیدن به نتیجه انجام می‌شود، برجام حاصل ۲ سال مذاکره ایران و ۱+۵ است که میان دو طرف به امضا رسید.

۵+۱ و ایران در برجام به این توافق رسیدند که تحریم‌های اقتصادی علیه ایران لغو شود و در قبال آن، فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز محدود شود.

بخش دوم توافق به خوبی از سوی ایران اجرا شد، اما بخش اول آن با بدعهدی آمریکا و اروپا همراه بود.

با روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا، گمانه زنی هایی نسبت به بازگشت واشنگتن به برجام شکل گرفت، اما با گذشت بیش از یک ماه از ورود بایدن به کاخ سفید اما نشانه‌ای از بازگشت آمریکا به برجام دیده نمی‌شود.

از زمانی که جو بایدن، رییس جمهور آمریکا شده است، بسیاری از اقدامات و تصمیمات دونالد ترامپ را لغو کرده و آمریکا را به تعهدات خود بازگردانده است؛ بایدن تنها با یک امضا این اقدامات را انجام داده است.

رییس جمهور آمریکا، این کشور را به معاهده پاریس بازگرداند و این فرایند به سادگی انجام شد؛ امضای وی آمریکا را بار دیگر عضو معاهده پاریس کرد.

آیا آمریکا برای بازگشت به این معاهده و اجرای تعهداتی که در این پیمان دارد، مذاکره‌ای انجام داد؟

آمریکا تا پیش از خروج از برجام عضوی از گروه ۱+۵ بود و می‌توانست در باره توافق هسته‌ ای با ایران اظهار نظر کند، اما از زمان خروج از برجام این حق از وی سلب شده است، در واقع آمریکا این حق را از خود سلب کرد و اظهارات مقام‎های این کشور درباره برجام و کاهش تعهدات ایران، وجاهت قانونی ندارد.

اگر بایدن قصد دارد به برجام بازگردد، این بازگشت علاوه بر اینکه بدون هیچ مذاکره‌ای باید اتفاق بیفتد، همه تعهدات برجامی را نیز باید در عمل انجام دهد.

بازگشت صوری آمریکا به توافق هسته‌ای بدون لغو تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، بی‌فایده و البته زیانبار خواهد بود.

اروپایی‌ها راضی به بازگشت آمریکا به برجام هستند، بدون آنکه اعتقاد داشته باشند واشنگتن باید تعهدات خود را اجرا کند و این فرایند برای ایران قابل قبول نیست.

در این میان روسیه و چین که در برجام حضور دارند تاکید می‌کنند که آمریکا باید برای احیای برجام گام اول را بردارد و تحریم‌های اقتصادی که شامل تحریم‌های نفتی و بانکی می‌شود لغو کند آنگاه از ایران انتظار داشته باشد که به تعهدات خود پایبند باشد.

ایران بار‌ها اعلام کرده است در صورتی به شرایط پیشین باز می‌گردد که آمریکا و اروپا اقدام عملی کنند در غیر این صورت توقع از ایران بی جاست.

زمانی که می‌بینیم بایدن درباره برجام سخنی با صراحت نمی‌گوید و سیاست خود را در این مقوله روشن بیان نمی‌کند، این نتیجه به دست می‌آید که برجام برای آمریکا اولویت ندارد.

باز کردن گره برجام به دست آمریکا و اروپاست، گرهی که آنها به این توافق زده‌اند؛ اکنون نیز فشار‌های باصطلاح حداکثری بی‌خاصیت شده و دستاوردی برای آمریکا نداشته است.

اگر ایران بر روی لغو تحریم‌ها تاکید دارد برای آن است که این حق، قانونی و طبیعی است در غیر این صورت ادامه کاهش تعهدات از سوی ایران در دستور کار قرار دارد.

اولویت‌های بایدن در نشست امنیتی مونیخ مطرح شد، چین و روسیه بزرگترین مشکلات آمریکاست و این موضوع در سخنان جو بایدن با صراحت بیان شد به گونه‌ای که تصور می‌شود او علیه روسیه و چین اعلان جنگ کرده است.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *