آخرین اخبار سینما در روزی که گذشت
- سینمای ایران طی ماههای گذشته با اخبار و حواشی فراوانی روبرو بوده است، چرخه اکران با توقف طولانی مدت روبرو شده و از سویی تولیدات سینمایی نیز اختلالات فراوانی را تجربه کرده اند. حال پس از کاهش ابتلا به کرونا سینماها بار دیگر شاهد بازگشایی شد.
بازگشایی سینماها در آستانه جشنواره فیلم فجر در دوره سی و نهم در نوع خود خبری خودب برای دوست داران هنر هفتم است و باید دید تا پایان سال و دو ماه باقی مانده از زمستان این بازگشایی چه نتیجه ای را برای سینمای کشور رقم می زند.
نمایش «بانو» در جشنواره مسکو
فیلم مستند «بانو» به کارگردانی محمد حبیبی منصور به نخستین جشنواره بین المللی فیلمهای مستند روسیه با عنوان «اینترداک» راه یافت.
«بانو» کاری از مدرسه سینمایی عمار به کارگردانی محمد حبیبی منصور در سال ۹۷ تولید شد و روایتگر زندگی پرفراز و نشیب عصمت احمدیان، مادر شهیدان ابراهیم و اسماعیل فرجوانی است.
عصمت احمدیان، پس از جنگ به صورت جدی وارد فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی میشود، به طوری که او امروز یکی از بانوان تأثیرگذار و الگو در اهواز است.
«بانو» حاصل ۲ سال همراهی گروه فیلمساز با مادر شهیدان فرجوانی است و تصویری واقعی از زندگی یک زن موفق را نشان میدهد.
جشنواره بین المللی فیلمهای مستند روسیه «اینترداک» ۲۷ و ۲۸ فوریه سال جاری برابر با ۹ و ۱۰ اسفند در مسکو برگزار میشود و به گفته مسئولان آن فیلمهای منتخب این جشنواره علاوه بر مسکو در ۵۰ شهر در روسیه و جهان اکران خواهد شد.
رمزگشایی مرگ پرندگان میانکاله در «پرواز بیبازگشت»
سال گذشته و پس از وقوع فاجعه محیط زیستی تلف شدن بیش از ۳۰ هزار پرنده مهاجر در تالاب میانکاله شهرستان بهشهر که اخبار ضد و نقیضی از علت این تلفات به گوش رسید، گروهی از مستندسازان با حضور در محل، سعی در کشف حقایق پنهان این موضوع در قالب مستند کردند که همزمان با تکرار این فاجعه زیست محیطی برای دومین سال پیاپی، مستند «پرواز بی بازگشت» آماده نمایش شد.
موضوع فاجعه محیط زیستی میانکاله از جایی حائز اهمیت است که گروههای مختلف از جمله مسئولان سازمان محیط زیست، نیروهای مردمی فعال محیط زیست، مردم محلی و حتی شکارچیان هرکدام روایت متفاوتی را از علل وقوع این حادثه بیان میکنند و به همین دلیل مسعود دهنوی از مستندسازان خانه مستند اسفندماه سال ۹۸ به همراه تیماش راهی منطقه میانکاله شد تا با تحقیق میدانی به کشف علت مرگ این پرندگان دست پیدا کنند.
تصویربرداری مستند «پرواز بیبازگشت» در ۲ فاز اول انجام شده است که فاز اول این پروژه محیط زیستی سال گذشته به پایان رسید و فاز دوم آن نیز در سال ۹۹ تصویربرداری شد تا عوامل وقوع این فاجعه زیست محیطی به شکل کامل بررسی شود.
سم بوتالیسم همان سمی است که در تن ماهی نیز وجود دارد و برای فاسد نشدن تن ماهی به کار میبرند و برای مصرف حتما باید آن را جوشاند تا اکسیژن موجود در آن آزاد و قابل خوردن شود. به واسطه آلوده بودن محیط تالاب میانکاله و اینکه این تالاب دیگر توانایی اکسیژن سازی ندارد، بدن جانوران و ریزمغزیهای موجود در تالاب میانکاله سرشار از سم بوتالیسم شده است که فلامینگوها و سایر گونههای پرنده ساکن این زیست بوم پس از تغدیه از ریز مغزیها دچار فلج شده و در آب خفه میشوند.
مستند زیست محیطی و کاوشگر «پرواز بی بازگشت» به کارگردانی مسعود دهنوی و تهیهکنندگی احمد شفیعی، محصول سازمان هنری رسانهای اوج و تولید شده در خانه مستند است.
رکورد جالب انیمیشن ایرانی در مدت سه ماه
جشنوارههایی که انیمیشن خورده شده در آنها به نمایش درآمد ازجمله فیلمهای کودکان «لوسآنجلس» آمریکا، جشنواره شبهای سیاه تالین استونی (از جشنوارههای اُسکار کوآلیفای)، جشنواره فیلم «بلکمووی» سوییس، جشنواره «سینهکید» آمستردام هلند، جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان «بوسان» کرهجنوبی، جشنواره انیمیشن «گِلَس» آمریکا، جشنواره فیلمهای کوتاه «مُسکا» برزیل، جشنواره فیلم «اَمَرکُرت» ایتالیا، جشنواره انیمیشن «اَنیماتریکس» فنلاند است.
این انیمیشن همچنین در جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان «سینِچِگی سینِمالدیا» اسپانیا، جشنواره فیلم «سونسوال» سوئد، جشنواره فیلم «آنداراس» ایتالیا، جشنواره فیلم کوتاهِ «چِنای» هندوستان، جشنواره «اَنیماکام» بیلبائو اسپانیا، جشنواره فیلم «سینهمجیک» ایرلند شمالی، جشنواره فیلمهای انیمیشنِ «انیمُسیه» لهستان، جشنواره کارتون «گاندیا» اسپانیا، جشنواره فیلمهای بیکلام اکوادور، جشنواره انیمیشن «اَنیمُک» دانمارک، جشنواره فیلم «فِرید» فرانسه، جشنواره فیلم «سینماداماره» ایتالیا و جشنواره «انیمَک» اسپانیا نیز به نمایش درآمده است.
خورده شده از تولیدات مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است و در جیبی استودیو ساخته شده است.
این انیمیشن کوتاه، پیش از این به عنوان یکی از بهترین فیلمهای دو جشنوارهی اُسکار کوآلیفایِ «فیلمهای کودکان نیویورک» آمریکا و «اشتوتگارت» آلمان برگزیده شده و موفق به کسب نشان Distinction از پانزدهمین دوره آتِنز انیمافست یونان و نشان افتخار بیست و ششمین دوره جشنواره فیلم Golden Beggar اسلواکی و جایزه Special Mention of the Jury از جشنواره فیلم دیِچیمینوتی ایتالیا شده و در اسفند ۱۳۹۷ نیز برنده جایزه ویژه هیات داوران از یازدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران شده بود.
انیمیشن کوتاه خورده شده تاکنون در بخش مسابقه دهها جشنواره جهانی نظیر سیکاف، انیبار، استاپموشن مونترال و... به رقابت پرداخته است.
داستان این انیمیشن کوتاه در دنیایی رُخ میدهد که همه در حالِ خوردن یکدیگر هستند؛ اما در این بین، یکی از موجودات راهی برای بقا پیدا کرده و پس از خورده شدن، درون شکم گرگی به زندگیاش ادامه میدهد.
اعلام اسامی فیلم های راه یافته به جشنواره کوتاه رضوی
فیلم های پویانمایی راه یافته به رقابت چهاردهمین جشنواره ملی فیلم کوتاه رضوی بدون اولویت به شرح زیر معرفی می شوند:
«خولانه وه» به تهیه کنندگی و کارگردانی هژیر اسعدی تولید انجمن سینمای جوانان ایران از کردستان
«کلاف» به کارگردانی ملیحه غلام زاده و تهیه کنندگی سید جواد حسینی نژاد از تهران
«وقتی پروانه ها دستخوش جریان باد می شوند» به تهیه کنندگی و کارگردانی حنانه سادات واحدی از البرز
«پدر» به تهیه کنندگی و کارگردانی محمد کیوان مرز از تهران
«فرفره» به تهیه کنندگی سیما ممتحن (مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی) و کارگردانی شیوا ممتحن از تهران
«من آلیس نیستم ولی اینجا سرزمین عجایبه» به تهیه کنندگی حسن مهدوی پور (انجمن سینمای جوانان ایران/دفتر مشهد) و کارگردانی مهدیه سادات احمدی سلیمانی از خراسان رضوی
«پاپیتال» به تهیه کنندگی و کارگردانی نرگس ذاکری از البرز
«نهنگ سفید» به تهیه کنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و کارگردانی امیر مهران از تهران
«این سو و آن سو» به تهیه کنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و کارگردانی لیدا فضلی از تهران
«سنگ های سپید» به تهیه کنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و کارگردانی فاطمه حسنی از تهران
«خورده شده» به تهیه کنندگی محسن رضا پور و هاله مودبیان و کارگردانی محسن رضا پور از تهران
«خورشید آسمان، خورشید کاشی» به تهیه کنندگی و کارگردانی زیبا ارژنگ تولید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی از تهران
«پر» به تهیه کنندگی هادی امیری و تقی موسیوند و کارگردانی هادی امیری و رها فرجی از همدان
فیلم های موبایلی راه یافته به این رویداد نیز بدون اولویت به شرح زیر معرفی می شوند:
«انشا» به کارگردانی پریناز جلیلی
«تاسوعا خانه مامان بزرگ» به کارگردانی مهشاد ولی
«توسل» به کارگردانی امیررضا سلیمانی
«دروغ سفید» به کارگردانی علی خاکباز
«صدایم می زنی» به کارگردانی امین حبیبی
«کاروان خورشید» به کارگردانی جواد نادری
«کرونا» به کارگردانی امیررضا محمودی
«یک روز خوش» به کارگردانی علی عرشیا ابوذر
«زائر کوچک» به کارگردانی بهزاد برادران
«خادم» به کارگردانی منصور مهدی زاده
«روزمرگی» به کارگردانی یاسمن بخشی
«همدلی» به کارگردانی سودا بسطامی کتولی
«امام رضا(ع)« به کارگردانی سید هومن پارسا
«نور» به کارگردانی کارو محمدی
«الهی نگاهی» به کارگردانی ربابه روحی
فیلم های راه یافته به رقابت این بخش از ۵ استان گلستان، مازندران، خراسان رضوی، خراسان شمالی و قم در چهاردهمین جشنواره ملی فیلم کوتاه رضوی شرکت کرده اند.
کارگاه های آموزشی این رویداد نیز ویژه عموم مردم در استان های نامبرده به همت انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد.
چهاردهمین جشنواره ملی فیلم کوتاه رضوی به دبیری سعید نجاتی با محوریت سیره علمی و عملی امام رضا علیه السلام به همت و مشارکت سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد بینالمللی امام رضا علیه السلام و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان ۴ تا ۷ اسفند ۹۹در شهر گرگان برگزار خواهد شد.