جنگ یمن و باتلاق خودساخته عربستان
- بایدن چرا انصارالله یمن را که از سوی دونالد ترامپ، رییس جمهور پیشین آمریکا در فهرست گروههای تروریستی قرار گرفته بود، از این فهرست خارج کرد؟
آمریکای دوران بایدن چرا فروش سلاح به عربستان و امارات را به خاطر حمله به یمن ممنوع کرد؟
جنگ یمن از دوران ریاست جمهوری باراک اوباما آغاز شد، او یک دموکرات است و بایدن نیز دموکرات است.
باراک اوباما در دوران ریاست جمهوری خود هیچگاه نسبت به کشتار مردم مظلوم یمن به دست سعودیها و اماراتیها واکنش نشان نداد بلکه از آن حمایت کرد و با فروش سلاح به عربستان در کشتار مردم یمن سهیم شد.
در دوران ترامپ نیز او به سیاست حمایتی خود از عربستان در حمله به یمن ادامه داد و قراردادهای سنگین فروش تسلیحات نظامی با عربستان امضا کرد.
در این میان ایران یکی از حامیان اصلی مردم یمن بوده است و از همان آغاز حملات وحشیانه سعودیها به این کشور از مردم مظلوم یمن حمایت کرد.
قرار بر این بود که پس از حمله عربستان به یمن، این کشور ظرف چند ماه به اشغال سعودیها درآید و کار انصارالله یمن نیز یکسره شود، اما اکنون نزدیک به ۶ سال است که یمن همچنان مقاومت میکند و همه محاسبات و معادلات عربستان، آمریکا و صهیونیستها را به هم ریخته است.
عربستان بیش از ۵ سال است که با وجود کشتار مردم مظلوم یمن و بمبارانهای وحشیانهای که جنایت جنگی محسوب میشود، در باتلاق خودساخته گرفتار شده و نمیتواند خود را از این باتلاق نجات دهد.
سعودیها هزینه زیادی در جنگ علیه مردم یمن کردهاند و با توجه به شرایط اقتصادی که در جهان حاکم است، با وجود ثروت نفت، درآمدهای این کشور بسیار کاهش یافته و منبع دیگر درآمدی عربستان که مکانهای مقدس در این کشور است به خاطر شیوع کرونا از زائران کاسته است.
ولخرجیهای خاندان سعودی نیز یکی از دلایل وخامت اووضاع اقتصادی در این کشور است.
«محمد بن سلمان»، ولی عهد و وزیر دفاع عربستان سعودی در دوسال اول که قدرت را درعربستان به دست گرفته، یک میلیارد و ۱۸ میلیون دلار برای برگزاری جشنها، سفرهای پنهانی به جزایر مالدیو، کشتی تفریحی و دیگر خوشگذرانیها هزینه کرده است.
اما در این میان، آمریکا با سیاست خود سعی میکند تا واشنگتن را از جنگی که در بیش از ۵ زسال گذشته علیه یمن آغاز شده تبرئه کند.
هر چند آمریکا هیچ تمایلی به قدرت گیری انصارالله در یمن ندارد و نمیخواهد این سازمان مردمی در این کشور دولت تشکیل دهد، اما طولانی شدن بحران یمن برای آمریکا منفعتی ندارد چرا که علاوه بر هزینههایی که به واشنگتن تحمیل شده است، وجهه آمریکا نیز در افکار عمومی جهان به خاطر مشارکت در این جنگ تخریب شده است.
وزارت خارجه آمریکا ضمن محکوم کردن عملیات ارتش و کمیتههای مردمی یمن به عربستان تاکید کرده که حذف انصارالله از فهرستت تروریستی به معنای کاهش فشارها علیه آن نیست.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری گفته، اگر «حوثیها» تصور میکنند که حذف آنها از فهرست تروریستی باعث کاهش فشار بر آنها میشود اشتباه میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال تاکید کرد که برای حل بحران یمن دیپلماسی در اولویت است و گزینه نظامی راهی برای پایان دادن به جنگ نیست.
مردم یمن به خاطر محاصره شدیدی که از سوی ائتلاف سعودی علیه این کشور اعمال شده در شرایط بسیار بحرانی به سر میبرند به گونهای که کودکان این کشور سوء تغذیه شدید پیدا کردهاند و روزانه دهها نفر از کودکان در یمن به کام مرگ میروند.
شرایط بهداشتی و درمانی بسیار وخیم است و عربستان نیز از ورود کمکهای سازمانهای حقوق بشر و کشورهایی که مایل به کمک رسانی هستند جلوگیری میکند.
در هر صورت برای آینده یمن نمیتوان متصور بود که انصارالله نقشی نداشته باشد یا از تعیین سرنوشت این کشور حذف شود.
اکثریت مردم یمن حامی انصارالله هستند و اکنون نیز در صحنه جنگ دست برتر با ارتش و نیروهای مردمی انصارالله است.
آمریکا که اکنون به ظاهر سعی دارد به گونهای به بحران یمن پایان دهد و بر خلاف خواسته سعودیها عمل میکند، باید درک کند که حذف انصارالله از آینده یمن نشدنی است، آنها یک طرف پر قدرت، پر نفوذ با جمعیت زیادی از کشور یمن هستند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
البته به این نکته باید توجه داشت که بایدن اگر خواهان پایان دادن به جنگ و کشتار مردم مظلوم یمن بود، کافی بود که از نوچه فرمانبردار خود بخواهد به این جنگ پایان دهد.