مکرون در آرزوی ترامپ شدن؛ تقلای رژیمهای سعودی و صهیونیستی
مرتضی مکی در گفتوگو با میزان، درباره تلاشها و فعالیتهای فرانسه برای وارد کردن کشورهای عرب و منطقهای در مذاکرات احتمالی و آتی بر سر برنامه هستهای ایران، اظهار داشت: تلاش فرانسه برای بازگشت آمریکا به برجام در نتیجه تغییر و تحولاتی است که با به قدرت رسیدن بایدن در آمریکا ایجاد شده است.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: به هرحال رژیم صهیونیستی و عربستان در ۳ سال گذشته سعی کردند با همسویی و همراهی دونالد ترامپ به برجام پایان بدهند و از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نکردند.
وی با بیان اینکه به قدرت رسیدن جو بایدن دموکرات در آمریکا تحولات را به زیان عربستان و رژیم صهیونیستی برگردانده است، افزود: آنها نظارهگر تلاشها برای احیای برجام هستند و میدانند که که نزد جو بایدن و تیم او از جایگاهی برخوردار نیستند که بخواهند در روند بازگشت آمریکا به برجام جلوگیری کنند. به همین دلیل تلاش میکنند تا از طریق امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در روند احیای برجام، مانعتراشی کرده و با طرح حضور عربستان و کشورهای مشارکت کننده در برجام بتوانند مانعی بر سر احیای برجام ایجاد کنند.
مکی تصریح کرد: البته فرانسه نیز با توجه به ادعاهایی که در برای حضور و نفوذ در غرب آسیا دارد، میخواهد نقش متفاوتی را به عنوان مشارکت کننده در برجام ایفا کند.
وی یادآور شد: در روند مذاکرات ۱+۵ در سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، در روزهای آخر مذاکرات برجام، فرانسه به نوعی تلاش کرد که یک وقفهای در روند مذاکرات ایجاد کند. لوران فابیوس وزیر خارجه وقت فرانسه در جریان مذاکرات به پاریس بازگشت که گفته میشود در نتیجه لابی عربستان و رژیم صهیونیستی بود که میکوشیدند در روند مذاکرات برجام اختلال ایجاد کنند.
این کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: اما با نهایی شدن مذاکرات ظریف و جان کری، فرانسه چارهای جز بازگشت به توافقنامه نداشت. فرانسه مجددا تلاش میکند با توجه به علاقهای که به حضور در منطقه غرب آسیا و سابقه استعماری که دارد، نقش متفاوتی را با دیگر اعضای مشارکت کننده در برجام ایفا کند. اما به نظر نمیرسد که مکرون و دیگر اعضای دولت فرانسه، دارای چنین توانایی باشند که بخواهند نقش متفاوتی در برجام بازی کنند.
مکی با تاکید براینکه به هرحال دولت فرانسه و شخص مکرون در فرانسه از موقعیت و جایگاه خوبی برخوردار نیستند، گفت: همچنین در سطح اتحادیه اروپا کسی برای آنها عملا جایگاه و اهمیت ویژهای قائل نیست و در سطح منطقه غرب آسیا نیز از نفوذی برخوردار نیستند که بخواهند با توجه به سوابق استعماری خود در این منطقه، به دنبال نقش در روند تحولات باشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دست و پا زدنهای امانوئل مکرون درباره میانجیگری و تغییر نظرات در خصوص توافقنامه برجام، به نظر نمیرسد برای اینکه مانعی برای احیای توافقنامه برجام ایجاد کنند، نتیجهای دربرداشته باشد.