فرانسه و سوءاستفاده از خلأ آمریکا در منطقه
- بعد از به قدرت رسیدن جو بایدن در انتخابات آمریکا، برخی از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، تغییراتی در مواضع خود ایجاد کردند.
یکی از رسانههای عربی از قول مکرون، رئیس جمهور فرانسه منتشر کرده بود که عربستان سعودی باید در هرگونه مذاکره برای توافق با ایران حضور داشته باشد و از سوی دیگری نیز گفت که زمان دستیابی ایران به سلاح هستهای بسیار کوتاه است. این درحالی است که مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کردهاند هدف از غنیسازی اورانیوم استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای است و سلاح اتمی جایی در سیاست نظامی و دفاعی ایران ندارد.
با به قدرت رسیدن بایدن، از سویی اروپا و آمریکا به یکدیگر نزدیک میشوند و از سوی دیگر آمریکا از اعراب دور میشود. در زمان حضور اوباما در کاخ سفید، خلائی در غرب آسیا وجود داشت که فرانسه توانست به خوبی از این خلا استفاده کند و بهره زیادی از این خلا برد.
بار دیگر تاریخ تکرار شده است و ترامپی وجود ندارد که قراردادهای چندین میلیاردی با عربستان داشته باشد و فرانسه مجددا قصد پر از این خلا را دارد. این اقدامات فرانسه در راستای عرض اندام بینالمللی است؛ چراکه فرانسه بعد از جنگ جهانی دوم از قدرتهای بزرگ دنیا خارج شده بود؛ بنابراین فرانسه در معدود پروندههایی که حرفی برای گفتن داشته باشد، جلو میآید تا از آن بهره برداری کند.
در مسئله برجام، بخاطر حضور فرانسه در اتحادیه اروپا و اینکه تحریمهای سازمان ملل و اروپایی، با رأی مثبت فرانسه علیه ایران تنظیم و تصویب شده بود به فرانسه در رابطه با این پرونده خاص جایگاه ویژهای میداد تا بتواند نظر خود را اعمال کند.
فرانسه با تلاش برای پر کردن خلا آمریکا در کشورهای عرب، تلاش میکند که ملاحظات رژیم صهیونیستی و عربستان را در احیای برجام مد نظر قرار دهد.
فرانسه بار دیگر تلاش میکند که نقش پلیس بد را در مذاکرات احتمالی در برنامه هستهای ایران ایفا کند و خواستار حضور کشورهای منطقه در مذاکرات آتی است. البته سخنگوی اتحادیه اروپا در خصوص اظهارات اخیر رئیس جمهور فرانسه گفت که مذاکرات برجامی با ایران ارتباطی با سیاستهای جمعی این اتحادیه ندارد و آنها خواهان حفظ برجام هستند.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به این اظهارات و مواضع مکرون او را به خویشتن داری و پرهیز از مواضع شتابزده و نسنجیده دعوت کرد و گفت: برجام یک توافق چندجانبه بینالمللی است که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تایید و تثبیت شده، و به هیچ وجه قابل مذاکره مجدد نبوده و طرفهای آن مشخص و غیر قابل تغییر هستند.
مکرون در آخرین پیشنهاد خود در رابطه به در نطر گرفتن برخی از رژیمهای منطقهای در برجام گفت: ما باید راهی پیدا کنیم که عربستان سعودی و اسرائیل هم در این مذاکرات حضور داشته باشند، چراکه آنها از شرکای مهم منطقه هستند و مستقیما در نتیجه اقدامات ما با دیگر دوستانمان در منطقه ذینفع میباشند.
به نظر میرسد فرانسویها نگران فروش تسلیحات خود به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هستند. سال ۲۰۱۹ میلادی، با رو شدن اسناد فروش تسلیحات فرانسه به عربستان، سازمان دیدهبان حقوق بشری، خواستار توقف صدور سلاحهای فرانسوی به عربستان شده بود.
مکرون قصد دارد این منطقه را به عنوان یکی از مناطق با اولویت حضور استراتژیک حفظ کند؛ چون تصور میکند میتواند خلأ دموکراتهای آمریکایی را در این منطقه پُر کند و این برای اقتصاد فرانسه که صادرکننده سلاح است، میتواند مفید باشد.